Medya OkuryazarlığıOrtaokulYıllık Planlar

Medya Okuryazarlığı Yıllık Plan 2023-2024

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ
YILLIK PLAN 2023-2024
(ORTAOKUL 7 veya 8. SINIF)

Bu yazımızda Seçmeli Medya Okuryazarlığı Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 7 veya 8. sınıflarda kullanılabilir. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler sadece bir kez bu dersi alabilir. Medya Okuryazarlığı dersi haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Aşağıdaki linkten bu yıllık planı indirebilirsiniz.

 

Medya Okuryazarlığı Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı Öğrenme Alanları, Ünite Adları ve Süreleri

No Öğrenme Alanı Kazanım Ders Saati Süre Oranı % 
1 Birey, Toplum ve Medya 4 15 21
2 Katılım Ortamı Olarak Medya 4 15 21
3 Bilgi Kaynağı Olarak Medya 4 15 21
4 Eğlence Kaynağı Olarak Medya 4 14 19
5 İkna Aracı Olarak Medya 4 13 18
Toplam 20 72 100

 

Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı Becerileri

Yaşam Becerileri: Karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, bilgi okuryazarlığı, empati, kriz yönetimi, uzlaşma, arabuluculuk, iletişim, araştırma, zaman yönetimi, özel hayat yönetimi, girişimcilik, teknoloji okuryazarlığı

Medya Okuryazarlığı Becerileri: Farkındalık, erişim, sorgulama, çevrimiçi güvenlik (bireysel ve kamusal) çözümleme (analiz), değerlendirme, üretim, paylaşım (bireysel ve profesyonel medya planlaması), etkincilik (aktivizm).

 

Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı Değerleri

Aile içi iletişime duyarlılık, alçakgönüllülük, arkadaşlık, nesnellik, dostluk, duyarlılık, dürüstlük, estetik, eşitlik, etik, farklılıklara saygı, iş birliği, özel hayata (mahremiyete) saygı, öz kontrol, özsaygı, paylaşma, sabır, sevgi, sorumluluk, özgürlük, özgüven, vatanseverlik, yardımseverlik.

 

Dersin İşlenişinde Dikkat Edilecek Hususlardan Bazıları

Medya Okuryazarlığını öğrenci, öğretmen ve ailenin sadece medya ile yürütülen bir süreç olmadığını bilmesi gerekir. Hayatımızda medya araçlarını kullanmasak bile özel ilgi alanları, spor, gezi, arkadaşlara vakit ayırma, kitap okuma, sinemaya veya tiyatroya gitme, geleneksel çocuk oyunları oynama, el sanatları gibi birçok etkinliği yapabileceğimiz bilmemiz gerekir.

Farkındalık medya okuryazarlığı dersi için çok önemlidir. Bu noktada bireylerin medya iletileri üzerine düşünmeye başladıkları ve kendilerine anahtar diye tarif ettiğimiz soruları sorduklarında farkındalık becerilerinin ortaya çıkmaya başladığını görmekteyiz.

Çocukların medya araçlarının içeriğine ulaşabilmeleri erişim becerisi olarak ifade edilmektedir. Bu konuda önemli olan bireyin hangi bilgi kaynaklarını kullanacağını bilmesi gerekir. Ayrıca ulaştığı bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunun farkında olmasını bekleriz.

Medya okuryazarlığı dersinde öğrencilerin girişimcilik becerileri geliştirmeliyiz. Bu doğrultuda öğrencilerin özgün ve yaratıcı ürünler ortaya çıkarması için çabalamalıyız. Bu konuda üç hususa dikkat etmek gerekiyor: özerklik, ustalık ve amaç. Burada öğretmene düşen öğrencilerin istedikleri konularda ustalaşmasını, uzmanlaşmasını sağlamaktır. Ayrıca öğrencilerin bir amacı başarmalarına rehberlik etmektir. Bu amaçla öğrencilerde içsel motivasyonu harekete geçirmeliyiz. Ancak bir planlama yapmak çok önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Medya Okuryazarlığı Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!