6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on ikinci konusu olan Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3.Ünite: Yeryüzünde Yaşam konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 8,89 mb olup slayt 71 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.3.2. Türkiye’nin temel fiziki coğrafya özelliklerinden yer şekillerini, iklim özelliklerini ve bitki örtüsünü ilgili haritalar üzerinde inceler. Bu slaytla birlikte Türkiye’nin temel fiziki coğrafya özelliklerinden yer şekillerini, iklim özelliklerini ve bitki örtüsünü ilgili haritalar üzerinde inceleyeceksiniz.

Türkiye'nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 3.ünite: Yeryüzünde Yaşam içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar dağ, ova, plato, orman, maki ve bozkırdır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Bir bölgenin yer şekillerini yani dağlarını, ovalarını, platolarını, vadilerini, akarsularını ve göllerini göstermede kullanılan haritalara fizikî harita denir. Fizikî haritalarda yer şekillerini daha belirgin gösterebilmek ve yer şekillerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için yükselti basamaklarına göre renkler kullanılmaktadır.
  • Türkiye yüksek ve engebeli bir ülkedir. Ülkemizin ortalama yükseltisi 1132 metredir. Bu durum, dağların yükseltisinin fazla olmasının bir sonucudur. Dağlar ülkemizin önemli bir kısmı oluşturmaktadır. Ülkemizde dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Karadeniz kıyısı boyunca Kuzey Anadolu Dağları uzanır. Akdeniz kıyılarından Van Gölü’nün güneyine kadar Toros Dağları uzanır. Ayrıca ülkemizde sönmüş volkanik dağlar da bulunmaktadır.
  • Slaydımızın devamında ovalar konusuna geçtik. Deniz kıyısına yakın olan kıyı ovaları, akarsuların denize döküldükleri yerlerde bulunmaktadır. Bu ovalar akarsuların taşıyıp biriktirdikleri alüvyonlardan oluşmuştur. İç ovalar ise, denizden uzak iç kesimlerde oluşan ovalardır. Bu ovaları harita üzerinde ayrıntılı bir şekilde gösterdik.
  • Ülkemizdeki yer şekillerinden platolar konusunu aktardık. Ülkemizde platoların en çok bulunduğu yer, Tuz Gölü çevresidir. Bu yerler önemli tarım ve hayvancılık alanlarını oluşturmaktadır. Ayrıca platolarımızı harita üzerinde ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalıştık.

Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt İçeriği Hakkında Diğer Bilgiler

  • Slaydımızın ikinci bölümünde ülkemizde etkili olan iklim tipleri konusuna geçtik Bu konuya ilk önce iklimin tanımını yaparak başladık. Daha sonra ülkemizde Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklim olmak üzere üç farklı iklim tipinin görüldüğünü söyledik. Bu durum ülkemizin coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ülkemizde farklı iklim tipleri görülmesinin sebeplerini altı başlık halinde sıraladık. Bu başlıklar; ekvatora uzaklık, yükselti, denizellik ve karasallık, rüzgarlar, dağların uzanış yönü ve bakıdır. Bu başlıkları açıklamalarını görseller kullanarak aktardık.
  • Daha sonra iklimlerin özellikleri konusuna geçtik. Karadeniz ikliminin özelliklerini ayrıntılı bir şekilde aktardık. Yağış fazla olduğu için bitki örtüsü ormandır. Kırsal kesimde evler genellikle ahşaptır. Ayrıca Karadeniz ikliminde en fazla yağışın sonbahar mevsiminde düştüğünü söyledik.
  • Akdeniz ikliminin Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nin güneyinde görüldüğünü vurguladık. Bu iklimde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Ayrıca Akdeniz ikliminde en fazla yağışın kış mevsiminde düştüğünü aktardık.
  • Son olarak ülkemizde en yaygın olan Karasal iklimin özellikleri aktardık. Karasal iklim ülkemizde denize kıyısı bulunmayan iç bölgelerde görülmektedir. Bu iklimde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Ayrıca günlük ve yıllık sıcaklık farkı fazladır. Bu iklimle ilgili birçok detayı aktararak slaydımıza son verdik.

Bu sayfamızda 6.sınıf Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!