Matematik UygulamalarıOrtaokulYıllık Planlar

8.Sınıf Matematik Uygulamaları Yıllık Plan 2023-2024

MATEMATİK UYGULAMALARI DERSİ
8.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Seçmeli 8.Sınıf Matematik Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 8.sınıfta kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bu ders ortaokullarda seçmeli dersler arasında yer almaktadır ve her yıl bu ders seçilebilir. Matematik Uygulamaları dersi ortaokullarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. İmam Hatip ortaokullarında ise 5, 6 ve 7.sınıflarda 1 saat, 8.sınıflarda ise 1 veya 2 saat olarak seçilebilir. Yıllık planın boyutu 31 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

5.Sınıf Matematik Uygulamaları Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

8.Sınıf Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Konular, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

Ünite Adı Konular Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.Ünite MU.8.1.1. Çarpanlar ve Katlar 1 4 6
MU.8.1.2. Üslü İfadeler 1 8 11
2.Ünite MU.8.1.3. Kareköklü İfadeler 1 8 11
MU.8.4.1. Veri Analizi 1 5 7
3.Ünite MU.8.5.1. Basit Olayların Olma Olasılığı 1 4 6
MU.8.2.1. Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler 1 7 10
4.Ünite MU.8.2.2. Doğrusal Denklemler 1 8 11
MU.8.2.3. Eşitsizlikler 1 6 8
5.Ünite MU.8.3.1. Üçgenler 1 6 8
MU.8.3.3. Eşlik ve Benzerlik 1 6 8
6.Ünite MU.8.3.2. Dönüşüm Geometrisi 1 4 6
MU.8.3.4. Geometrik Cisimler 1 6 8
Toplam 12 72 100

 

Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Öğrenme Alanları

Bu derste modelleme yaklaşımı esas alınmıştır. Matematiksel modeller geliştirme sürecinde problem çözme ve kurmaya yönelik etkinliklere yer verilmesi yerinde olacaktır. Bu süreçte matematiksel modeller geliştirirken gerçekçi ve günlük hayat durumlarından hareket edilmelidir. Bu amaçla grup içi ve gruplar arası öğrenci tartışmaları yapılması yönünde teşvik edilmelidir. Ayrıca öğrencilerin kendilerine özgü modeller oluşturmalarına fırsat verilmelidir.

Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu (5-8.Sınıflar) Matematik Dersi Öğretim Programında yer alanları, Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programı için de korunmuştur. Bu öğrenme alanları şunlardır;

  • Sayılar ve İşlemler
  • Cebir
  • Geometri ve Ölçme
  • Veri İşleme
  • Olasılıktır.

Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Matematik dersine karşı olumlu tutum geliştirmenin matematik başarısına etkisi göz ardı edilemez. Bu bağlamda, dersin kazanımlarına uygun olarak günlük hayattaki matematikle bağlantılı uygulamalara yer verilmesi gerekmektedir. Böylece öğrencilerde günlük hayat durumlarında nasıl davranması gerektiği yönünde deneyim kazandırılır. Bu durum kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ancak öğrencilerin bu öğrenme sürecinde kavramları derinlemesine anlamalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu öğrenme sürecinde öğrencilerin öğrendiklerini günlük hayatlarına transfer etmeleri için yeterli süre verilmelidir. Ayrıca öğrencilerin kendilerine özgü stratejiler geliştirmeleri için fırsat sağlanmalıdır.

Matematik dersinin hayatın bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Bunun için her kazanım matematiksel düşünmenin gelişimi için değerlendirilmelidir. Bu amaçla diğer derslerle matematik dersi arasında ilişkilendirmeler yapılmalıdır. Örneğin günlük hayatta karşılaşılan sağlıklı ve planlı hayat, ekmek israfı, vergi bilinci ve tasarruf gibi konular vurgulanmalıdır. Bu konularla ilgili soru veya sorunlara yer verilmesi yerinde olacaktır.  Ayrıca bu konular fen bilimleri ve sosyal bilgiler dersleri içinde de yer almaktadır. Bu durum öğrencilerin öğrenmelerini daha da kolaylaştıracaktır.

Matematik Uygulamaları Dersi Öğretim Programı öğrenciyi merkeze almaktadır. Ayrıca kavramsal anlamayı önemseyen bir bakış açısına sahiptir. Bununla birlikte Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde (TYÇ) belirlenen 8 anahtar yetkinliklerle birlikte adalet/adil olma, paylaşma, esneklik, estetik ve eşitlik gibi değerleri de uygun kazanımlarla ilişkilendirmeyi öne çıkarmaktadır. Bir kazanımın işleniş süresi, başta öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerine bağlıdır. Ayrıca birçok değişken kazanımın işleniş süresini etkilemektedir. Bu nedenle programdaki kazanımlara ait işleniş süreleri kesin değildir. Bu nedenle kazanımlar yaklaşık değerler olarak düşünülmelidir. Öğrenci düzeylerine göre kazanım süreleri ayarlanabilir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 8.Sınıf Matematik Uygulamaları Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!