6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Telif ve Patent Hakkı Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on yedinci konusu olan Telif ve Patent Hakkı Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 4.Ünite: Bilim ve Teknoloji Hayatımızda konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 13,9 mb olup slayt 27 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.4.4. Telif ve patent hakları saklı ürünlerin yasal yollardan temin edilmesinin gerekliliğini savunur. Bu slaytla birlikte telif ve patent hakları saklı ürünlerin yasal yollardan temin edilmesinin gerekliliğini savunacaksınız.

Telif ve Patent Hakkı Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Telif ve Patent Hakkı Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 4.Ünite: Bilim ve Teknoloji Hayatımızda içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan telif ve patent hakkı içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar bandrol, barkod, buluş, korsan, patent ve telif hakkıdır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza bir aleti, bir aygıtı veya bir yöntemi ilk kez bulma işine buluş (icat) adı verildiğini aktararak başladık. Daha sonra yeni bir buluş ortaya koyan kişiye ise mucit (buluş yapan) adı verildiğini vurguladık.
  • İnsanlar, mevcut bilgi birikimleri ve deneyimlerinden yararlanarak daha önceden bilinmeyen yeni bir ürün ortaya koyabilmektedir. Buluş yapan insanın, buluş konusu ürününü belirli bir süre üretme, kullanma ve satma hakkına patent hakkı denir. Bu patent hakkının hangi sembolle temsil edildiğini gösterdik. Devletimiz tarafından yeni bir buluş yapan kişilere patent belgesi verildiğini aktardık. Patent belgesi ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent tescili yapılarak verilmektedir.
  • Düşünce ve sanat eserleri uzun uğraşlar verilerek ortaya çıkmaktadır. Bunun için insanlar vaktini, emeğini ve parasını harcamaktadır. İnsanların her türlü fikri ve emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklara telif hakkı adı verilmektedir.
  • Telif hakkı genellikle belirli bir süreliğine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınmaktadır. Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden sonra 70 yıldır. Koruma süresinin bitmesiyle eser sahibine tanınan mali haklar sona ermektedir. Bu süre sonunda eserler izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilmektedir.
  • Yasal yollar dışında çoğaltılan ve satılan kitap, CD, bilgisayar yazılımı ve oyunları, sinema filmleri gibi bandrolü olmayan ürünlere korsan yayın adı verilmektedir. Ayrıca slaydımızda korsan yayınlarının zararlarından da bahsettik.

Bu sayfamızda 6.sınıf Telif ve Patent Hakkı Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

 

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!