6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on dördüncü konusu olan Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 4.Ünite: Bilim ve Teknoloji Hayatımızda konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 11,3 mb olup slayt 46 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.4.1. Sosyal bilimlerdeki çalışma ve bulgulardan hareketle sosyal bilimlerin toplum hayatına etkisine örnekler verir. Bu slaytla birlikte sosyal bilimlerdeki çalışma ve bulgulardan hareketle sosyal bilimlerin toplum hayatına etkisine örnekler verebileceksiniz.

Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 4.Ünite: Bilim ve Teknoloji Hayatımızda içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu hayatımızdaki sosyal bilimler içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar bilim, teknoloji, ar-ge ve inovasyondur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, yöntem olarak deneye dayanan, mantıklı, düzenli ve sistemli bilgiler bütününe bilim denir. Bilim doğa bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Fizik, kimya, biyoloji gibi doğa bilimleri dünyadaki canlı ve cansız varlıkları ve bunlarla ilgili olayları doğa bilimleri incelemektedir. Ayrıca toplum olaylarını, insanın sosyal ve kültürel faaliyetlerini sosyal bilimler incelemektedir.
  • İnsanların geçmişteki faaliyetlerini, kültür ve medeniyetlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde, yer ve zaman göstererek, belgelere dayalı olarak inceleyen bilim dalına tarih denir. Tarih biliminin konusu, bütün yönleriyle insanların geçmişidir. Tarihi olayların tekrarlanması mümkün olmadığından tarih biliminde deney ve gözlem yapılamaz. Bu nedenle tarihi olayları yaşandığı zamanın şartlarına göre değerlendirmek gerekir.
  • İnsanın içinde yaşadığı çevrenin doğal özelliklerini, insan ve doğal çevre arasındaki etkileşimini inceleyen bilim dalına coğrafya denir. Coğrafya insan hayatının bir çok alanında karşımıza çıkmaktadır. Örneğin meteoroloji istasyonlarında hava olayları gözlemlenerek ülke genelindeki sıcaklık ve yağış tahminleri insanlara duyurulur. Çiftçiler, meteorolojik verileri takip ederek yağmur ve kar yağışı tahminleri hakkında bilgi edinir ve gereken önlemleri almaktadır.
  • Kişilerin birbirleriyle, toplumla ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen ve uyulması kamu gücüyle desteklenmiş kuralları inceleyen bilim dalına hukuk adı verilmektedir.
  • Evreni, dünyayı ve yaşamı anlamaya çalışan; varlığın ve bilginin kaynağını bilimsel olarak araştıran bilim dalına felsefe denir. Ayrıca felsefe biliminde görüş belirten kişilere ise filozof adı verilmektedir.

Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt İçeriği İle İlgili Diğer Bilgiler

  • İnsan davranışlarını ve insanın zihinsel süreçlerini bilimsel yöntemler kullanarak inceleyen bilim dalına psikoloji denir. Psikoloji bilimi, yaptığı araştırma ve çalışmalarla toplum hayatına katkı sağlamaktadır.
  • Toplumların örf ve adetlerini, yaşam biçimlerini, toplumsal olayları inceleyen bilim dalına sosyoloji denir. Ayrıca sosyoloji bilimiyle ilgilenen bilim insanlarına ise sosyolog denir. Yine sosyoloji, içinde yaşadığımız toplumu yakından tanımamızı, çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı ve toplumsal gelişmeye katkı yapmamızı sağlar.
  • Geçmiş ve günümüz topluluklarındaki insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalına Antropoloji veya İnsan Bilimi denir. Bu bilim dalı kazılar sonucunda ortaya çıkarılan iskelet, kafatası gibi kalıntılar sayesinde insanlık tarihinin eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olmaktadır.
  • İnsanların üretme, ürettiklerini paylaşma ve bu faaliyetlerden doğan ilişkileri inceleyen bilim dalına ekonomi denir. Örneğin bir ürünün üretim, dağıtım ve tüketim ağının incelenmesi ekonominin konusudur. Ayrıca ülkelerin başka ülkelerle yaptıkları ithalat ve ihracat da ekonomi biliminin konuları arasındadır.
  • Eski kültür ve uygarlıklardan kalan alet, malzeme, ev eşyaları ve sanat yapıtları gibi kalıntıları inceleyen bilim dalına Arkeoloji denir. Bu bilim dalı Eski Çağ insanlarının nerede ve nasıl yaşadıkları, ne yedikleri, ne giydikleri, neye inandıkları gibi sorulara cevap aramaktadır.
  • Slaydımızın devamında nanoteknoloji, bilişim vadisi, ar-ge, inovasyon konularını aktardık. Daha sonra ülkemizdeki otomotiv sanayi konusunu aktardık. Bu konuda TOGG hakkında ayrıntılı bilgi verdik. Ayrıca konu ile ilgili videoyu da slaydımıza ekledik.
  • Ülkemizde iletişim ve astronomi çalışmaları hakkında bilgi verdik. Bu konuda Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi hakkında bilgiler aktardık. Daha sonra savunma sanayimizin geldiği noktaya değindik. Ayrıca ülkemizin savunma sanayisinde öne çıkanlardan resimler ekledik. Enerji sistemleri ve akıllı şehirler konusuna değinerek slaydımızı bitirdik.

Bu sayfamızda 6.sınıf Hayatımızdaki Sosyal Bilimler Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!