6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on sekizinci konusu olan Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 8,06 mb olup slayt 47 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.5.1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirir. Bu slaytla birlikte ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerimiz arasındaki ilişkiyi öğreneceksiniz.

Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan ülkemizin kaynakları ve ekonomik faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar doğal kaynak, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret ve sanayidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İnsanların herhangi bir müdahalesi olmadan kendiliğinden oluşan kaynaklara doğal kaynak denir. Bu kaynaklarımız topraklar, sular, ormanlar, madenlerdir. Doğal kaynaklar ekonomik faaliyetlerin temelini oluşturmaktadır. Örneğin olarak toprağın işlenmesi ile tarım, tarım ürünlerinin alınıp satılması ile ticaret, doğal güzelliklerin bulunduğu yerlerde turizm, madenlerin yer altından çıkarılması ile madencilik vb. ekonomik faaliyetleri ortaya çıkar.
  • Ülkemizde ekonomik faaliyet çeşitlerini sıraladık. Ayrıca ekonomik faaliyet çeşitliliğinin fazla olmasının nedenlerini de aktardık. Doğal kaynaklarımızdan topraklarımız ile slaydımıza devam ettik. Canlılara yaşama ortamı sağlayan yer kabuğunun yüzey bölümüne toprak adı verilmektedir. Toprak, yaşamımızı sürdürmek için önemli bir unsurdur. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı ana kaynaktır. Ayrıca toprak; seramik, fayans, cam, kiremit, tuğla ve çimento üretiminde kullanılan doğal kaynağımızdır.
  • Ülkemizde verimli toprakların bulunması, farklı iklim tiplerinin bir arada görülmesi; tarım ürünü çeşitliliğini ve tarımda verimi artırmaktadır. Ayrıca sulama, gübre kullanımı, tohum ıslahı, makineleşme ve ilaçlama tarımda verimi artırmaktadır. Daha sonra ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerini tablo halinde gösterdik. Bununla birlikte tahıllarımızın hangi bölgelerde yetiştirildiğini aktardık.

Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt Diğer Bilgiler

  • Fabrikada işlenerek yeni bir ürün hâline getirilen sanayi bitkilerinin ekonomik değeri fazladır. Bu tarım ürünlerinin ülke ekonomisine katkısı yüksektir. Ülkemizde tütün en fazla Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. diğer bir sanayi bitkisi olan şekerpancarı en çok İç Anadolu’da yetiştirilmektedir.
  • Pamuk en çok Şanlıurfa, Aydın, Hatay vb. yerlerde yetiştirilmektedir. Sanayi bitkilerinden olan çay en çok Rize ve çevresinde yetiştirilir. Ayçiçeği, mısır, zeytin ve fındık yağ fabrikalarında ham madde olarak kullanılan tarım ürünleridir. Daha sonra ülkemizdeki meyvelerin üretildiği yerleri aktardık.
  • Ekonomik değer taşıyan hayvanların yetiştirilip pazarlanmasına hayvancılık denir. Hayvancılık faaliyetini yapmak için de topraktan yararlanılır. Mera ve ahır hayvancılığının nerelerde daha fazla geliştiğini aktardık. Ayrıca balıkçılık ve arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı yerlerini de söyledik. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliği hakkında da bilgi verdik.
  • Orman, bir ülkenin en önemli doğal kaynaklarındandır. Ülkemizin yaklaşık %29’u ormanlarla kaplıdır. Ormancılık, ülke ekonomisi için önemli bir ekonomik faaliyettir. Bu konuda ormanlardan faydalandığımız alanları aktardık.
  • Ülkemiz, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Demir, bakır, bor, krom ve boksit ülkemizde çıkarılan madenlere örnektir. Ayrıca madenlerimizin hangi ekonomik faaliyetlerde kullanıldığını söyledik.
  • İnsanlar, hayatlarını devam ettirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için tarım, hayvancılık, madencilik, sanayi, ticaret, hizmet vb. çeşitli ekonomik faaliyetlerin içinde yer alırlar. Öğretmenler öğrencilere ders anlatarak, sağlıkçılar hasta insanları tedavi ederek, polis ve askerler güvenliğimizi sağlayarak, işçiler fabrikalarda çalışarak vb. ülke ekonomisine katkıda bulunurlar.

Bu sayfamızda 6.sınıf Ülkemizin Kaynakları ve Ekonomik Faaliyetleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

 

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!