GenelYıllık Planlar

Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

Bu yazımızda seçmeli Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Ortaöğretim Proje Tasarımı ve Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate aldık. Proje Tasarımı ve Uygulamaları dersini 9, 10, 11, ve 12.sınıflarda haftada 2, 3 veya 4 saat olarak seçebilirsiniz. Ayrıca bu dersi her sınıf düzeyinde seçebilirsiniz. Yani bu dersi bir öğrenci dört yıl boyunca seçebilmektedir.

Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsel tıklayınız.
İndir

 

 

Aşağıdaki resimde Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzde Oranı verilmiştir.

Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

 

Proje Tasarımı ve Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nın Amaçları

  • Bilimsel bilginin doğasını ve özelliklerini kavramaları,
  • Mühendisliğin ve teknolojinin doğasını ve bilimle olan ilişkisini kavramaları,
  • Bilim, matematik, teknoloji ve mühendisliğe karşı olumlu tutum geliştirmeleri,
  • Bir inovasyon metodolojisi olarak tasarım odaklı düşünme sürecini uygulamaları,
  • Problemlerin belirlenmesi ve çözümünde sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışmalar yapmaları,
  • Günlük yaşamdan araştırılabilir bir sorunu veya ihtiyacı belirleyebilmeleri,
  • Doğanın bir unsuru olan canlılarla yaşadıkları sorunlar üzerinden empati kurabilmeleri,
  • Sorunların çözümüne yönelik çok sayıda farklı fikir üreterek bu fikirler arasından en uygun olanı seçebilmeleri,
  • İnsan odaklı çözüm geliştirme sürecinde dikkat edilecek sınırlılıkları ve ölçütleri belirlemeleri,
  • Bilim, mühendisliğin ve sosyal bilimlerin çalışma yöntemlerini bir problemin çözümünde ya da bir ihtiyacın giderilme sürecinde uygulayabilmeleri,
  • Sorunlara karşı geliştirdikleri çözümleri ya da prototipleri test etmeleri ve kullanıcılardan gelen dönütler doğrultusunda geliştirmeleri,
  • Geliştirdikleri ürünü başkalarına sunarak dönüt almaları,
  • Gerekli durumlarda sürecin ilgili basamağına dönerek projelerini revize edebilmeleri,
  • Ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda yerli ve millî projeler geliştirmeleri ve sunmaları,
  • Geliştirdikleri ürün veya teknolojiye dair patent, faydalı model vb. girişimlerde bulunmaları,
  • Sorunların çözümünde millî, evrensel, etik ve ahlaki değerleri gözetmeleri,
  • Proje tasarımı bağlamında kariyer bilinci geliştirmeleri,
  • Tasarım odaklı

Dersin Uygulanmasında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

  1. Kazanımların veriliş düzeni, amaçlı bir sıraya sahip olduğu için uygulamada bu sıraya uyulması önemlidir.
  2. Öğretim programı uygulanırken öğrencilerin değer ve tutumları kazanmasına özen gösterilmelidir. Değer ve tutumlar, konuya entegre edilerek verilmelidir.
  3. Öğrenme-öğretme sürecinde öğrencilerden ders kapsamında sunulan kazanımları edinirken edindiği içerik, beceri, değer ve tutumları çoklu bakış açısıyla ele alması, bunları günlük yaşamında aktif ve etkin bir şekilde kullanması beklenmektedir.
  4. Öğretim programı uygulanırken mümkün olduğunca teknolojinin de kullanılabileceği ortamlar oluşturulmalıdır.
  5. Öğrenciler, yaratıcı düşünme ve inovasyon becerisi kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca uygulamalarda kolay ulaşılabilir, maliyeti düşük, güvenli, basit araç ve gereç seçmeye teşvik edilmelidir.
  6. Bu süreçte öğretmenler ise gerektiğinde öğrencilerin ihtiyaç duyacağı bilgilere kaynaklık eden bir “uzman”, kendi öğrenmelerini takip etmeleri ve yönlendirmelerine yardımcı olan bir “rehber” ve ders kapsamında edindiği içerik, beceri, değer ve tutumların nasıl işe koşulduğunu gösteren bir “rol model” olarak öğrencilerin bu beklentileri karşılamaları için uygun öğrenme ortamlarını sağlamada etkin olmalıdır.
  7. Öğretim süreci; öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması ve bütüncül bir birey olarak yetiştirilmesi için yıl boyunca farklı yöntem, teknik ve materyallerin kullanımına zemin hazırlayan; öğrencilerin hem bağımsız öğrenmelerine hem iş birliği içinde çalışmalarına imkân tanıyan stratejileri (sunuş, buluş ve araştırma-inceleme yoluyla öğretim) içermelidir.
  8. Öğretmenler, kazanımlara göre uygun strateji ve yöntem/tekniği belirlerken öğrencilerin bütüncül gelişimlerini ve öğrenmelerin kalıcı ve etkili bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için kullandığı strateji, yöntem ve tekniklerde iş birlikli öğrenme ortamlarını sağlamaya, öğrencilerin anlamlı şekilde öğrenmelerini gerçekleştirmeye özen göstermelidir.
  9. Öğrenme-öğretme sürecinde içeriğe yönelik ilgi ve merak uyandırılması, içeriğe dikkat çekilmesi önemlidir. Ayrıca öğrencileri öğrenmeye motive ederek öğrencilerin etkinliklere katılımları sağlanması gerekmektedir. Yine öğrencinin soru sorması ve araştırma yapması teşvik edilmelidir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!