6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Popüler Kültür Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin otuz üçüncü konusu olan Popüler Kültür Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 7.Ünite: Uluslararası İlişkilerimiz konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 3,14 mb olup slayt 25 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.7.4. Popüler kültürün, kültürümüz üzerindeki etkilerini sorgular. Bu slaytla birlikte popüler kültürün, kültürümüz üzerindeki etkisini sorgulayacaksınız.
Popüler Kültür Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Popüler Kültür Slayt Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 7.Ünite: Uluslararası İlişkilerimiz içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan popüler kültür içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar medya, kültür ve popüler kültürdür. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Toplumsal gelişme süreci içerisinde oluşan, bir topluma veya halk topluluğuna özgü sanat eserleri, inanç, dil, din, düşünce, tutum, davranış, örf, âdetler gibi maddi ve manevi değerlere kültür denir. Ayrıca belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelere popüler kültür denir.
  • Temel mantığı “kullan at” olan popüler kültür ögelerine, dönemsel olarak ortaya çıkan, çok satan, tüketildikten sonra da ortadan kaybolan her şey girmektedir. Örneğin;  bir dönem tüm dünyada sıkça dinlenen bir şarkı tüketilmiş ve ortadan kaybolmuştur.
  • Popüler kültürün toplumu etkilemesinde en etkili araç medyadır. Popüler kültür, televizyon, Genel Ağ, gazete vb. medya araçları yoluyla toplum yaşamı içerisine yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Örnek olarak televizyonda yayınlanan dizi veya sinema filmlerinde seçilmiş bir yaşam tarzı, tutum ve davranışlar, giyim kuşam şekli vb. özendirilmekte, sanki ideal yaşantı buymuş izlenimi verilmektedir.
  • Dizi ve sinema filmlerinden etkilenen insanlar -özellikle çocuklar- etkilendikleri film kahramanlarının şekline bürünmek, onlar gibi davranmak ve yaşamak için uğraşmaktadırlar. Örnek olarak geçmişte yayınlanan bir yerli dizide Türk örf ve âdetlerine, kültür, kimlik ve yaşam şekline uygun olmayan bir aile yaşantısı, Türk toplumunda varmış gibi anlatılmaktadır.
  • Popüler kültürün yayılmasında reklamlar da etkilidir. Özellikle medya aracılığıyla gösterilen reklamlarla insanlar, popüler kültür ürünlerini tüketmeye yönlendirilmektedir. Ayrıca markaların tanıtımı popüler kişilerin aracılığıyla yapılarak tüketicilerde marka tutkusu oluşturulmaktadır.
  • Her zamanki reklamlar çocukları daha fazla etkilemektedir. Örnek olarak çocuklar bir takım çizgi film veya sinema filmlerindeki karakterlere özendirilmektedir. Bunun sonucu olarak da dünyadaki çocukların oyuncağından giysisine, kırtasiye ürünlerinden yatağına kadar günlük hayatta kullandığı ürünler aynı karakterlerden oluşmaktadır.

Popüler Kültür Slayt Diğer Bilgiler

  • Bazı dizi ve filmlerde güzel Türkçemiz yanlış ve bozuk kullanılmakta, dilimiz yozlaştırılmaktadır. Yapılan bir araştırmada popüler kültür ürünü olarak yerli durum komedilerinden olan bir dizinin sadece üç bölümünde Türkçe kelimelerin 317 kez yanlış veya bozuk kullanıldığı tespit edilmiştir. Yine dizi ve sinema filmi, sosyal medyada “trend”, “ikon” vb. popüler kelimeler sıkça kullanılmaktadır. Sonuçta bu durum bir kültür erozyonuna yol açmaktadır.
  • Popüler kültür, amaca ulaşmak adına reklamlarda farklı yollar denemektedir. Bu yollardan biri, kültürel ögelerle ürün arasında bağ kurarak o ürünün kabul görmesini sağlamaktır. Örnek olarak popüler kültür ürünü olan popüler içecekler, reklamda iftar sofrasında içilirken gösterilmektedir.
  • Diğer bir yol ise bilinçaltı algılamalarıdır. Bireylerin fark etmeden, bilincinde olmaksızın algılamalarına bilinçaltı algılaması denir. Bir sosyal deneyde, sinema filmi oynatıldığı sırada özel bir ışıldak aracılığıyla, “gazlı içecek içilmesi” ve “patlamış mısır yenilmesi” ile ilgili bilinçaltıyla algılanan mesajlar fark edilmeyecek kadar kısa sürelerde perdeye iletilmiştir.
  • Popüler kültür, reklamlarında bireyi özgürleştirmeyi vaat etmektedir. Ancak değişen modaya göre giyinmek, birkaç fast food markası arasında seçim yapmak aslında bireyin özgürlüğünün ne derece sınırlı olduğunu göstermektedir. Hazır yemek tarzı yiyeceklerin zararları hakkında neler biliyorsunuz?
  • Kısacası halkın gündelik hayatını yansıtmayan popüler kültür, insanların, tek tip, gelip geçici, sanal popüler ürünleri tüketmelerini; yani yiyerek, içerek, takarak, kullanarak, giyerek, giderek vb. kalıplaşmış bir yaşam tarzına katılmalarını istemektedir.
  • Sonuç olarak popüler kültürün bizi olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmeliyiz. Bunun için iyi bir medya okuryazarı olmalı ve kültürel değerlerimize sahip çıkıp onları yaşamalıyız. Popüler kültürün sanal ve gelip geçici olduğunu bilmeliyiz. Ayrıca millî kültürümüzün ise gerçek ve kalıcı olduğu bilincinde olmalıyız.

Bu sayfamızda 6.sınıf Popüler Kültür Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!