5.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Dünya Miras Listesi Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin otuz üçüncü konusu olan Dünya Miras Listesi Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 7.Ünite: Küresel Etkileşim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 5,90 mb olup slayt 35 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.7.4. Çeşitli ülkelerde bulunan ortak miras ögelerine örnekler verir. Bu slaytla birlikte dünyanın farklı yerlerindeki ortak miras ögeleri ve bu ögelerin önemini öğreneceğiz.Dünya Miras Listesi Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Dünya Miras Listesi Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.Ünite: Küresel Etkileşim kapsamında yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan dünya miras listesi içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ortak miras ögesi, estetik ve Unesco’dur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Unesco’nun amacı: eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini korumaktır. Ayrıca Unesco’nun kurulduğu tarihi ve merkezini de aktardık. Daha sonra şu soruyu sorduk; sizce, devletler niçin böyle bir teşkilat kurma ihtiyacı duymuştur?
  • Geçmişten kalan ve gelecek kuşaklara aktaracağımız varlıklar, ortak miras ögesi olarak tanımlanıyor. UNESCO, 1978 yılında insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen birçok kültürel ve doğal varlığın yer aldığı bir liste oluşturmaya başladı. Bu varlıkların tanınmasını ve korunma altına alınmasını hedefledi. Dünya Miras Listesi’nde tarihî binalar, arkeolojik alanlar, kentler, ormanlar, dağlar ve çöller var.
  • Slaydımızın devamında ortak mirası üç gruba ayırdık. Dünyamızın geçmişiyle ilgili önemli izler taşıyan coğrafi şekiller ve güzellikler doğal miras olarak adlandırılır. Tarihî önemi ve sanatsal
    değeri olan anıtlar, binalar, kentler ve bunların kalıntıları kültürel miras denir. Ayrıca hem kültürel hem de doğal mirasın özelliklerine sahip olan varlıklara da karma miras denir.
  • Unesco listesinde dünyanın birçok bölgesinden onlarca alan yer almaktadır. Ancak slaydımızda bunlardan sadece bir kaç tanesini aktarabildik. Keops piramidi, Çin Seddi, Orhun Yazıtları, Pisa Kulesi, Petra Antik Kenti ve Tac Mahal hakkında bilgi verdik. Ayrıca aktardığımız bu mirasların fotoğraflarını da paylaştık.
  • Ortak miras ögelerinin sadece tarihî yapılarla sınırlı olmadığını, dünyanın çeşitli yerlerindeki doğal güzelliklerin de ortak miras ögesi olarak adlandırıldığını daha önce belirtmiştik. Şimdi bunlardan farklı örnekler vereceğiz.

Dünya Miras Listesi Slayt Diğer Bilgiler

  • Büyük Kanyon, Victoria Şelaleleri, Klimanjaro Dağları, Canamia Ulusal Parkı hakkında bilgiler verdik. Yine bu doğal miras alanlarının fotoğraflarını da paylaştık. Böylece aktardığımız bu yerlerin hafızada daha kalıcı olmasını hedefledik.
  • Dünyanın dört bir yanına dağılmış doğal ve tarihî güzellikleri yerinde görmeyi birçoğumuz isteriz. Ancak bu yerleri görmenin çeşitli zorlukları vardır. Bu nedenle araştırma yaparak ortak miras ögeleri hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz. Böylece uygarlıkların tarih boyunca gelişimine, bilgi birikimine ve deneyimine şahitlik etmiş olursunuz.
  • Toplumların birbiriyle etkileşimi kaçınılmazdır. Bilim, sanat ve edebiyat gibi birçok alanda verilen eserler, uygarlığımızın gelişmesine katkı sağlar. Bu eserler, zamanla dünyaya yayılır ve farklı kitlelere ulaşır. Bilim insanlarının, araştırmacıların, sanatçıların ve yazarların insanlığın ortak mirasının birer parçası olduğunu verdikleri eserlerden anlayabiliyoruz. Oktay Sinanoğlu, Albert Einstein, Gazi Yaşargil, Aziz Sancar hakkında kısa bilgiler paylaştık.
  • Ülkemizin zengin tarihi ve kültürel birikimine bağlı olarak bugüne kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ülkemizden 19 miras alanı yer almıştır. Daha sonra bu 19 miras alanımızı Türkiye haritası üzerinde gösterdik. Ayrıca bu miras alanlarının resimlerini de gösterdik.
  • Ülkemizde yer alan Unesco miraslarından Pamukkale – Hierapolis, Selimiye Camii ve Külliyesi, Göbeklitepe, Kapadokya, Safranbolu ve Efes hakkında bilgi verdik. Slaydımızın sonuna doğru anlattığımız konularla ilgili farklı etkinlikleri paylaştık.

Bu sayfamızda 5.sınıf Dünya Miras Listesi Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!