Fen BilimleriOrtaokulYıllık PlanYıllık Planlar

6.Sınıf Fen Bilimleri Yıllık Plan 2023-2024

FEN BİLİMLERİ DERSİ
6.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda İlkokul 6.Sınıf Fen Bilimleri Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 6.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Fen Bilimleri dersi 6.sınıfta haftada dört ders saati okutulmaktadır. Bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 42 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

6.Sınıf Fen Bilimleri Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

6.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Konu Alanı Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 No Ünite Adı Konu Alanı Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Güneş Sistemi ve Tutulmalar Dünya ve Evren 5 14 9,7
2 Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Yaşam 11 24 16,7
3 Kuvvet ve Hareket Fiziksel Olaylar 5 14 9,7
4 Madde ve Isı Madde ve Doğası 13 28 19,4
5 Ses ve Özellikleri Fiziksel Olaylar 9 22 15,3
6 Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı Canlılar ve Yaşam 11 18 12,5
7 Elektriğin İletimi Fiziksel Olaylar 5 12 8,3
Fen, Mühendislik ve Girişimcilik Uygulamaları: Yıl Sonu Bilim Şenliği (Öğrencilerin yıl içerisinde ortaya çıkardıkları ürünü etkili bir şekilde sunmaları beklenir.)
12 8,3
Toplam 59 144 100

Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nın Özel Amaçları

Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Bütün bireylerin fen okuryazarı olarak yetişmesini amaçlayan Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nın temel amaçları şunlardır:

  • Astronomi, biyoloji, fizik, kimya, yer ve çevre bilimleri ile fen ve mühendislik uygulamaları hakkında temel bilgiler kazandırmak,
  • Doğanın keşfedilmesi ve insan-çevre arasındaki ilişkinin anlaşılması sürecinde, bilimsel süreç becerileri ve bilimsel araştırma yaklaşımını benimseyip bu alanlarda karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek,
  • Birey, çevre ve toplum arasındaki karşılıklı etkileşimi fark ettirmek amaçlanmıştır. Ayrıca toplum, ekonomi ve doğal kaynaklara ilişkin sürdürülebilir kalkınma bilincini geliştirmek,
  • Günlük yaşam sorunlarına ilişkin sorumluluk alınmasını ve bu sorunları çözmede fen bilimlerine ilişkin bilgi, bilimsel süreç becerileri ve diğer yaşam becerilerinin kullanılmasını sağlamak,
  • Fen bilimleri ile ilgili kariyer bilinci ve girişimcilik becerilerini geliştirmek,
  • Bilim insanlarınca bilimsel bilginin nasıl oluşturulduğunu, oluşturulan bu bilginin geçtiği süreçleri ve yeni araştırmalarda nasıl kullanıldığını anlamaya yardımcı olmak,
  • Doğada ve yakın çevresinde meydana gelen olaylara ilişkin ilgi ve merak uyandırmak, tutum geliştirmek,
  • Bilimsel çalışmalarda güvenliğin önemini fark ettirerek güvenli çalışma bilinci oluşturmak,
  • Sosyobilimsel konuları kullanarak muhakeme yeteneği, bilimsel düşünme alışkanlıkları ve karar verme becerileri geliştirmek,
  • Evrensel ahlak değerleri, millî ve kültürel değerler ile bilimsel etik ilkelerinin benimsenmesini sağlamak.

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nda Alana Özgü Beceriler

Bu dersin öğretim programında bilimsel süreç becerileri, yaşam becerileri, mühendislik ve tasarım becerileri yer almaktadır. Daha sonra bu becerilerin açıklamalarına aşağıda yer verdik. Ayrıca bu becerilerin alt becerilerine de yer verdik.

a. Bilimsel Süreç Becerileri: Bu alan; gözlem yapma, ölçme, sınıflama, verileri kaydetme, hipotez kurma, verileri kullanma ve model oluşturma, değişkenleri değiştirme ve kontrol etme, deney yapma gibi bilim insanlarının çalışmaları sırasında kullandıkları becerileri kapsamaktadır.

b. Yaşam Becerileri: Bu alan; bilimsel bilgiye ulaşılması ve bilimsel bilginin kullanılmasına ilişkin analitik düşünme, karar verme, yaratıcılık, girişimcilik, iletişim ve takım çalışması gibi temel yaşam becerilerini kapsamaktadır.

c. Mühendislik ve Tasarım Becerileri: Bu alan, fen bilimlerini matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirmeyi sağlamaktadır. Ayrıca problemlere disiplinler arası bakış açısıyla, öğrencileri buluş ve inovasyon yapabilme seviyesine ulaştıracaktır. Öğrencilerin edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluşturmalarını ve bu ürünlere nasıl katma değer kazandırılabilecekleri konusunda stratejileri geliştirmesini kapsamaktadır.

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Dersin öğretim programında disiplinler arası bir bakış açısı izlenmiştir. Bu bakış açısı doğrultusunda sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı temel alınmıştır. Öğrencilerin kendi öğrenmelerinden sorumlu olması, öğrenme sürecine aktif katılımının sağlanması çok önemlidir. Ayrıca araştırma-sorgulama ve bilginin transferine dayalı öğrenme stratejisi ele alınmıştır.

Öğrenme-öğretme sürecinde öğretmen, teşvik edici ve yönlendirici rolü üstlenmelidir. Öğrenci ise bilginin kaynağını araştıran, sorgulayan, açıklayan, tartışan ve ürüne dönüştüren rolünü üstlenmektedir. Ayrıca öğretmen öğrencilerin üst düzey düşünme, ürün geliştirme, buluş ve inovasyon seviyesine ulaşmasını sağlamalıdır.

Ders esnasında öğrenciler kendi düşüncelerini herhangi bir baskı altında kalmadan açıklamalıdır. Yani demokratik bir sınıf atmosferi oluşturulmalıdır. Ayrıca öğrencilerin muhakeme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanmalıdır. Ancak bu aşamalarda öğretmen rehber olmalıdır.

Ders içerisinde grup çalışmalarına sıklıkla başvurulmalıdır. Öğrenciler, sınıf arkadaşlarıyla birlikte bir konuyu araştırırken etkili iletişim ve işbirliği atmosferi gerçekleşmiş olur. Bu süreç öğretim programının amaçlarının gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.

Fen bilimleri dersinde problem, proje, argümantasyon, iş birliğine dayalı öğrenme vb. yöntemler sıklıkla kullanılmalıdır. Böylece öğrencilerin bilgiyi anlamlı ve kalıcı olarak öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca sınıf/okul içi ve okul dışı öğrenme ortamlarından sıklıkla yararlanılmalıdır. Okul bahçesi, bilim merkezleri, müzeler, planetaryumlar, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, doğal ortamlar bunlara örnektir.

Fen Bilimleri dersi öğretim programında bilimin uygulama ve ekonomiye girdi üretme niteliği önemsenmiştir. Bu bağlamda her kazanım günlük hayat ihtiyaçlarını gidermeye yönelik teknolojiler üretilmesini gözetmektedir. Bu kazanımların üzerinde önemle durulması gerekmektedir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 6.Sınıf Fen Bilimleri Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!