7.SınıfSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Küresel Sorunlar Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin otuz birinci konusu olan Küresel Sorunlar Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 7. Ünite: Ülkeler Arası Köprüler konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 26,9 mb olup slayt 41 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.7.4. Arkadaşlarıyla birlikte küresel sorunların çözümüne yönelik fikir önerileri geliştirir. Bu slaytla birlikte arkadaşlarınızla fikir alışverişi yaparak küresel sorunlara çözüm önerilerinde bulunabileceksiniz.
Küresel Sorunlar Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Küresel Sorunlar Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 7. Ünite: Ülkeler Arası Köprüler içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan küresel sorunlar içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar magma, küresel, mülteci, WFP, FAO, UNEP ve etniktir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Günümüz dünya sorunları nelerdir? Bu soru ile slaydımıza başladık. İnsanoğlu, gün geçtikçe doğal çevreden daha fazla yararlanarak doğal kaynakları hızla tüketmeye ve doğaya zarar vermeye başlamıştır. Bu durum çevresel sorunlar, afetler, açlık, terör ve göçler gibi insanlığın çözmesi gereken küresel sorunları ortaya çıkarmıştır.
  • Doğal afetler; deprem, tsunami, volkanizma, sel, çığ, don olayı, kuraklık gibi insan iradesi dışında doğal süreçlerle ortaya çıkarak can ve mal kaybına sebep olurlar.
  • Yer kabuğundaki kırılmalar nedeniyle meydana gelen sarsıntılara deprem denir. Deprem, en çok can ve mal kaybına neden olan afetlerden biridir. Yeryüzünün birçok noktasında depremler meydana gelmektedir. Son yirmi yılda en büyük depremler; Japonya, Endonezya, Haiti ve Nepal’de meydana gelmiştir. Bu depremler sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Ayrıca ülkemizde şubat 2023 yılında meydana gelen depremler hakkında bilgi verdik.
  • Depremin oluşumu engellenemez ancak alınan tedbirlerle bu afetin zararı en aza indirilebilir. Bu tedbirlerin neler olduğunu maddeler halinde sıraladık.
  • Deniz ve okyanus tabanında meydana gelen deprem ve deniz altı volkanizması sonucu oluşan dalgaların kıyıya doğru ilerlemesine tsunami denir. Tsunaminin önlenmesi mümkün değildir. Ancak erken uyarı sistemleri ile yerleşim yerlerinin boşaltılması tsunamiyi bir afet olmaktan çıkarabilir.
  • Volkanik dağların nasıl oluştuğu hakkında bilgi verdik. İskoçya’dan Yeni Zelanda’ya, yüksek yerlerden okyanus diplerine kadar dünya üzerinde 1.000 aktif volkan bulunmaktadır. Volkan patlamaları sonucu atmosfere salınan duman, güneş ışınlarının yeryüzüne gelmesini engellemekte ve dünyanın soğumasına yol açmaktadır. Volkanizma faaliyetlerinin ortaya çıkışı engellenemez fakat bu faaliyetlere karşı önlemler alınabilir. Bunun için volkanlar bilimsel olarak incelenmekte, volkanların gaz çıkışları takip edilmekte, uydular ve uzaktan algılama teknolojisiyle ulaşılan veriler değerlendirilmektedir.

Küresel Sorunlar Slayt Diğer Bilgiler

  • Slaydımızın devamında küresel ısınma ve sera etkisi hakkında bilgiler verdik. İklim değişikliği kutuplardaki buzulların erimesine neden olur. Bu durum, o bölgelerde yaşayan hayvan türlerini tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Küresel iklim değişikliğinin yaşanmaması için; daha az enerji tüketerek, çöplerimizi geri dönüşüm kutularına atarak ve olabildiğince az yakıt kullanarak dünyamıza yardım edebiliriz. Daha sonra Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) hakkında bilgi verdik.
  • Küresel sorunların en önemlilerinden biri de açlıktır. Savaşlar ve iç çatışmalar yaşayan gelişmemiş ülkeler, askerî harcamalara ve savunmaya yatırım yapmakta, kalkınma için pek harcama yapamamaktadır. Bu da yoksulluğa dolayısıyla açlığa ortam hazırlamaktadır.
  • Gelişmekte olan ülkelerin ise tarımsal politikalarının olmayışı, bu ülkelerde sınırlı teknoloji kullanımının olması, küresel iklim değişikliği sonucu meydana gelen kuraklık, kıtlık, seller gibi afetlerin yaşanması açlığın oluşmasında etkili olmaktadır. Ayrıca açlık sorunun çözmek için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladık. Bunların yanında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü hakkında bilgi verdik.
  • Terörizm, yıldırıcılık anlamına gelmektedir. Günümüzde etnik temele dayalı ve ayrılıkçı amaçlar taşıyan terör hareketleri devletler için önemli bir sorundur. Terörizmin ortaya çıkmasında; bazı devletlerin bir siyasi davayı zorla kabul ettirmek için karşı tarafa korku salacak, cana ve mala kıyacak davranışlarda bulunması etkili olmuştur.
  • Ekonomik, toplumsal veya siyasi nedenlerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye veya bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitmesine göç denir. Son zamanlarda terör, savaşlar ve doğal afetler sonucunda ülkesini terk etmek zorunda kalan mültecilerin oluşturdukları göç hareketleri, önemli bir sorundur.
  • Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlere yönelik Türkiye’nin insancıl yaklaşımı tüm dünyada hayranlık uyandırmıştır. Daha sonra Suriye’den topraklarımıza göç etmiş komşularımıza yönelik projeler hakkında bilgi verdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Küresel Sorunlar Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!