MatematikOrtaokulYıllık PlanYıllık Planlar

7.Sınıf Matematik Yıllık Plan 2023-2024

ORTAOKUL MATEMATİK DERSİ
7.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Ortaokul 7.Sınıf Matematik Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan İlkokul ve Ortaokul Matematik Dersi (1-8) Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 7.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Matematik dersi 7.sınıfta haftada beş ders saati okutulmaktadır. Bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 84,9 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

7.Sınıf Matematik Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

7.Sınıf Matematik Dersi Öğretim Programı Konular, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Ünite Adı Konular Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.Ünite M.7.1.1. Tam Sayılarla İşlemler 5 30 17
2.Ünite M.7.1.2. Rasyonel Sayılar 4 10 6
M.7.1.3. Rasyonel Sayılarla İşlemler 5 23 13
3.Ünite M.7.2.1. Cebirsel İfadeler 3 10 6
M.7.2.2. Eşitlik ve Denklem 4 20 11
4.Ünite M.7.1.4. Oran ve Orantı 7 20 11
M.7.1.5. Yüzdeler 4 15 8
5.Ünite M.7.3.1. Doğrular ve Açılar 2 7 4
M.7.3.2. Çokgenler 5 15 8
M.7.3.3. Çember ve Daire 3 10 6
6.Ünite M.7.4.1. Veri Analizi 4 15 8
M.7.3.4. Cisimlerin Farklı Yönlerden
Görünümleri
2 5 2
Toplam  56 180 100

 

Matematik Dersi Öğretim Programı’nın Özel Amaçları

  1. Matematiksel okuryazarlık becerilerini geliştirebilecek ve etkin bir şekilde kullanabilecektir.
  2. Matematiksel kavramları anlayabilecek, bu kavramları günlük hayatta kullanabilecektir.
  3. Problem çözme sürecinde kendi düşünce ve akıl yürütmelerini rahatlıkla ifade edebilecek, başkalarının matematiksel akıl yürütmelerindeki eksiklikleri veya boşlukları görebilecektir.
  4. Matematiksel düşüncelerini mantıklı bir şekilde açıklamak ve paylaşmak için matematiksel terminolojiyi ve dili doğru kullanabilecektir.
  5. Matematiğin anlam ve dilini kullanarak insan ile nesneler arasındaki ilişkileri ve nesnelerin birbirleriyle ilişkilerini anlamlandırabilecektir.
  6. Üstbilişsel bilgi ve becerilerini geliştirebilecek, kendi öğrenme süreçlerini bilinçli biçimde yönetebilecektir.
  7. Tahmin etme ve zihinden işlem yapma becerilerini etkin bir şekilde kullanabilecektir.
  8. Kavramları farklı temsil biçimleri ile ifade edebilecektir.
  9. Matematiği öğrenmede deneyimleriyle matematiğe yönelik olumlu tutum geliştirerek matematiksel problemlere öz güvenli bir yaklaşım geliştirecektir.
  10. Sistemli, dikkatli, sabırlı ve sorumlu olma özelliklerini geliştirebilecektir.
  11. Araştırma yapma, bilgi üretme ve kullanma becerilerini geliştirebilecektir.
  12. Matematiğin sanat ve estetikle ilişkisini fark edebilecektir.
  13. Matematiğin insanlığın ortak bir değeri olduğunun bilincinde olarak matematiğe değer verecektir.

Ortaokul 7. Sınıf Matematik Dersi  Öğrenme Alanları ve Programın Yapısı

Sayılar ve işlemler öğrenme alanı tam sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri yer almaktadır. Bununla birlikte rasyonel sayıların tanıtılmasını, karşılaştırılmasını ve rasyonel sayılarla dört işlem yapıp problem çözmeyi de içermektedir. 7. sınıfta oran ve orantı alt öğrenme alanına gelince öğrencilerin oranları verilen çoklukları belirlemeleri, gerçek hayat durumlarını inceleyerek orantısal durumları tespit etmeleri, doğru ve ters orantılı çoklukları anlayarak ilgili problemleri çözmeleri beklenmektedir. Sayılar ve İşlemler öğrenme alanı 7. sınıfta yüzdeler ile son bulmaktadır. Yine bu alt öğrenme alanında öğrencilerin yüzde problemlerinde verilmeyen çokluğu bulmaları ve bir çokluğu belirli bir yüzde ile artırmaya veya azaltmaya yönelik hesaplamalar yapmaları beklenmektedir.

7. Sınıfta cebir öğrenme alanının iki alt öğrenme alanı vardır: cebirsel ifadeler ile eşitlik ve denklem. Bu sınıf düzeyinde öğrencilerin cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemlerini yapmaları, eşitlik kavramını anlamaları ve birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri ve ilgili problemleri çözmeleri beklenmektedir.

7. sınıf geometri ve ölçme öğrenme alanında açıortay, yöndeş, ters, iç ters ve dış ters açı kavramları ele alınmaktadır. Çokgenler konusunda ise düzgün çokgenler ve iç ve dış açıları ele alınmaktadır. Ayrıca dikdörtgen, paralelkenar, yamuk ve eşkenar dörtgen incelenerek yamuk ve eşkenar dörtgene ait alan bağıntıları oluşturularak ilgili alan problemlerinin çözülmesi beklenmektedir. Çember alt öğrenme alanında ise çemberde merkez açı gördüğü yaylar ile birlikte değerlendirilerek öğrencilerin çemberin ve çember parçasının uzunluğunu, daire ve daire diliminin alanını hesaplamaları beklenmektedir. Cisimlerin farklı yönlerden görünümlerinin çizilmesi de 7. sınıfta yer almaktadır.

7. Sınıfta veri işleme öğrenme alanında daire ve çizgi grafiği kavramları ele alınmakta ve öğrencilerin bu grafikleri yorumlamaları beklenmektedir. Bunların yanı sıra ortalama, ortanca ve tepe değer kavramlarının öğrenciler tarafından anlaşılması, hesaplanması ve yorumlanması beklenmektedir. Ayrıca verileri uygun olan gösterimler ile sunmaları istenmektedir. Bu sayfamızda 7.Sınıf Matematik Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. 

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!