GenelYıllık Planlar

Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

Bu yazımızda seçmeli Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate aldık. Proje Tasarımı ve Uygulamaları dersini 5, 6, ve 7.sınıflarda haftada 2 saat seçebilirsiniz. Ayrıca bu dersi toplam üç kez seçebilirsiniz. Yani bu dersi öğrenci ortaokul hayatı boyunca 3 kez seçebilmektedir.

OrtaokulProje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsel tıklayınız.
İndir

 

 

Aşağıdaki resimde Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzde Oranı verilmiştir.

Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan

 

Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nın Amaçları

Dersin Öğretim Programı 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ile Türk Millî Eğitiminin Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Proje Tasarımı ve Uygulamaları Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin aşağıda belirtilen amaçlara ulaşmaları beklenmektedir:

  1. Bilgi kaynaklarına ulaşma ve bu kaynaklardan en verimli şekilde yararlanma yollarını fark etmeleri
  2. Proje hazırlamaya yönelik olumlu tutum geliştirebilmeleri, öz güven duymaları
  3. Bireysel ve ekip ile çalışma alışkanlığı kazanmaları
  4. Bilimsel muhakeme ve karar verme becerilerini geliştirmeleri
  5. Bilimsel düşünme, araştırma yapma, bilgi üretme ve kullanma gücünü geliştirmeleri
  6. Sistemli, dikkatli, sabırlı ve sorumlu olma, hoşgörülü olma, tarafsız gözle bakabilme, inceleme, sorgulama, tartışabilme ve değerlendirme özelliklerini geliştirmeleri
  7. Bilimsel gelişmeleri yakından izlemeleri
  8. Problem çözme stratejileri geliştirmeleri ve bunları günlük hayattaki problemlerin çözümünde kullanmaları
  9. Olay ve olguları estetik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmeleri, özgün ürünler ortaya koymaları
  10. Yaşadığı sosyal ve doğal çevreye duyarlı olmaları

 

Dersin Uygulanmasında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Bu dersin öğretim programında öğrencinin kendi öğrenmesinden sorumlu olduğu, sürece aktif olarak katıldığı, araştırma-sorgulama yoluyla öğrendiği ve bunları örnek olaylar üzerinden gerçek yaşama aktardığı bir anlayış esas alınmıştır. Bu program, aşamalı bir yapıda planlanmıştır. Bu öğretim programıyla öğrencilerin, girişimci bir yaklaşımla proje tasarımı ve uygulama becerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.

Bu ders sınıfta ve sınıf dışı ortamlarda yürütülmelidir. Ders sürecinde her öğrencinin mutlaka bir proje faaliyeti içerisinde yer alması beklenmektedir. Öğrencinin, gerçek hayata duyarlı bir yaklaşımla problemleri tespit etmesi ve çözüm önerileri geliştirmesi gerekmektedir. Ayrıca hem yaşadığı çevrenin farkına varması hem de çevre sorunlarını yakından görmesini teşvik etmelisiniz. Yine öğrencilere, çevre sorunları dışındaki ilgi alanlarında da proje çalışmaları yürütebilmeleri konusunda destek sağlanmalıdır.

Bu ders; araştırma-sorgulama, proje, iş birliği, probleme dayalı öğrenme vb. yaklaşımları temel alan yöntemlerle yürütülmelidir. Keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlamada öğretmen rehberlik etmelidir. Ayrıca program ile öğrencilerin kendilerini ifade etme, birlikte çalışma, iletişim kurma, üretkenlik ve lider olma gibi becerileri kazanmaları hedeflenmektedir.

Ders farklı seviyede aşamalı olarak üç kez seçilebilmektedir. Tüm seviyelerde ünite adları, kazanım ve açıklamalar ortaktır. Şimdi kazanımların işlenişiyle ilgili dikkat etmeniz gereken hususları aktaracağız:

  • Proje Tasarımı ve Uygulamaları dersi ilk kez seçildiğinde teorik bilgiler verilirken öğrencilerin öğretmen rehberliğinde örnek proje konuları üzerinde çalışmaları sağlanır.
  • Proje Tasarımı ve Uygulamaları dersi ikinci kez seçildiğinde teorik bilgiler hatırlatılırken öğrencilerin ekip olarak tasarladıkları bir proje üzerinde çalışmaları sağlanır.
  • Proje Tasarımı ve Uygulamaları dersi üçüncü kez seçildiğinde teorik bilgiler hatırlatılmalıdır. Ayrıca her bir öğrencinin bir proje fikri üreterek proje önerisi hazırlaması sağlanmalıdır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda  Ortaokul Proje Tasarımı ve Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!