Bilim UygulamalarıOrtaokulYıllık Planlar

6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan 2023-2024

BİLİM UYGULAMALARI DERSİ
6.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Seçmeli 6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 6.sınıfta kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bu ders ortaokullarda seçmeli dersler arasında yer almaktadır ve her yıl bu ders seçilebilir. Bilim Uygulamaları dersi ortaokullarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. İmam Hatip ortaokullarında ise 5, 6 ve 7.sınıflarda 1 saat, 8. sınıflarda ise 1 veya 2 saat olarak seçilebilir. Yıllık planın boyutu 34 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

5.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

6.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı Üniteler, Kazanımlar, Öngörülen Saati

Sıra No Tema Kazanım Sayısı Ders saati
1 BİLİMSEL BİLGİYE ULAŞMA 8 10
2 BİLİM ve TEKNOLOJİ 4 4
3 BİLİM İNSANI GİBİ ÇALIŞMA 6 8
4 BİLİM ve TOPLUM 3 4
5 BİLİM İNSANI GİBİ ÇALIŞMA 4 6
6 BİLİM – MÜHENDİSLİK – TEKNOLOJİ – TOPLUM – ÇEVRE 5 8
7 GÜNLÜK YAŞAM PROBLEMLERİNİ ÇÖZME 8 4
8 BİLİMİN EKONOMİSİ 5 8
9 GİRİŞİMCİLİK 5 8
10 BİLİMSEL MERAK 5 4
11 KARİYER BİLİNCİ 3 8
Toplam 56 72

 

Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

Bu dersle birlikte öğrencilerin bilimin doğasını anlamasını ve bilimsel süreç becerileri ile yaşam, mühendislik ve tasarım becerileri kazanmasını amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nın özel amaçları şunlardır:

  • Bilimsel bilginin gelişim veya değişim süreçlerini anlamaya yardımcı olmak,
  • Bilimsel bilginin özelliklerini anlamaya yardımcı olmak,
  • İnsan-toplum-çevre arasındaki ilişkinin anlaşılması sürecinde, bilimsel süreç becerilerini ve bilimsel araştırma yaklaşımını benimseyip karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek,
  • Sosyobilimsel konuları kullanarak muhakeme, bilimsel düşünme alışkanlıkları ve karar verme becerileri geliştirmek,
  • Günlük yaşam sorunlarına ilişkin sorumluluk almayı ve bu sorunları çözmede bilimsel süreç becerileri ile yaşam becerileri ve mühendislik tasarım becerilerini kullanmayı sağlamak,
  • Güncel, bilimsel ve teknolojik yeniliklere yönelik farkındalık geliştirmek,
  • Kariyer bilincini ve girişimcilik becerilerini geliştirmek,
  • Evrensel ahlak, milli ve kültürel değerler ile bilimsel etik ilkelerinin benimsenmeni sağlamak,
  • Doğada ve yakın çevresinde meydana gelen olaylara ilişkin merak, tutum ve ilgi geliştirmek,
  • Bilimsel çalışmalarda güvenliğin önemini fark ettirmek ve uygulamaya katkı sağlamak.

 

Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’ndaki Temel Beceriler

Bu dersin öğretim programında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan sekiz anahtar yeterliliklerle ilişkili beceri ve tutum boyutları göz önünde bulundurulmuştur. Diğer taraftan bilimin doğasını anlamaya yönelik uğraşlar ve bilimsel süreç becerileri ile yaşam, mühendislik ve tasarım becerileri programın çerçevesini oluşturmuştur. Bu süreçler üç başlık halinde şu şekilde sınıflandırılabilir: bilimin doğası ve bilimsel süreç becerileri, yaşam becerileri ile mühendislik ve tasarım becerileri.

 

Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Bilim uygulamaları dersi öğretim programında disiplinler arası bir bakış açısı dikkate alınmıştır. Bunun yanında araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme, probleme dayalı öğrenme, proje tabanlı öğrenme ve tasarım temelli öğrenme yaklaşımları esas alınmıştır. Ayrıca gerçek yaşam durumları temel alınarak disiplinler arası veya disiplinler ötesi bir yaklaşım kullanılmıştır.

Programda yer alan kazanımlar etkinlikler dikkate alınarak verilmelidir. Bu etkinlikler öneri niteliğinde olup öğrencilerin ilgilerine, gelişim özelliklerine,  sosyal ve çevresel koşullar dikkate alınmalıdır. Bu doğrultuda verilen etkinliklerin uygulanmasında esneklik her zaman bulunmaktadır.

Derste  yapılan etkinlikler bilimin doğası ve bilimsel süreç becerileri ile ilişkisi doğru bir şekilde kurulmalıdır. Bu etkinliklerin gözlenebilen ve ölçülebilen öğrenci davranışlarını içermesi gerektiğini vurguladık. Etkinlikler belirlenirken öğrencilerin hazırbulunuşlukları dikkate alınmalıdır.

Etkinliklerde kullanacağız araç gereçleri çevrede bulabileceğiniz malzemelerden seçmeniz iyi olur. Ayrıca maliyeti düşük, çevre dostu ve atık malzemelerden seçmeniz daha iyi olur. Ayrıca etkinliklerde güvenlik önlemlerine azami derecede dikkat edilmelidir. Etkinlikler mümkün olduğunca okul ortamında gerçekleştirilmelidir.

Uygulamada kullanılacağınız yöntem ve teknikler konusunda sınırlama olmadığını aktardık. Ancak öğrencilerin araştırma, sorgulama ve muhakeme becerilerini kullanabilecekleri  yöntem ve tekniklerinden faydalanılması gerekmektedir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!