GenelYıllık Planlar

Lise Adabımuaşeret Dersi Yıllık Plan

Bu yazımızda Seçmeli Lise Adabımuaşeret Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Ortaöğretim Adabımuaşeret Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı lise 9 ve 10.sınıflarda kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler bu dersi sadece bir kez alabilirler. Yönetim Bilimi dersi haftada bir ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 33,7 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

Lise Adabımuaşeret Dersi Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

Lise Adabımuaşeret Dersi Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

Ünite Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1. KÜLTÜRDEN KAVRAMA ADABIMUAŞERET 3 3 8
2. KİŞİSEL TUTUM VE ADABIMUAŞERET 4 4 11
3. AİLEDE ADABIMUAŞERET 2 4 11
4. TOPLUMDA ADABIMUAŞERET 8 15 42
5. İLETİŞİMDE, TEKNOLOJİ VE SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA ADABIMUAŞERET 2 5 14
6. DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIMI VE ÇEVRENİN KORUNMASINDA ADABIMUAŞERET 2 3 8
7. İŞ VE MESLEK HAYATINDA ADABIMUAŞERET 2 2 6
Toplam 23 36 100

 

Lise Adabımuaşeret Dersi Öğretim Programın Amaçları

Dünyaya geldiği andan itibaren çevreyle etkileşime giren birey bu etkileşim sonucu çeşitli tutum, davranış ve değerler edinerek sosyalleşir. Bireyin sosyal uyumu ile toplumsal huzur ortamı arasında sıkı bir ilişki vardır. Toplumsal huzurun sağlanması, toplum tarafından kabul edilen ve kaynağını değerler, ahlak, kültür gibi farklı olgulardan alan davranışların edinilmesi ile mümkündür. Sosyal bir varlık olan insanın tutum ve davranışlarında zarafet, nezaket ve görgü kurallarını içinde barındıran adabımuaşerete uyması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Günümüzde adabımuaşeret öğretiminin aile sorumluluğunda olduğu, çocukların adabımuaşereti aile ortamında ve sosyal öğrenme ile edindiği bilinmektedir. Ancak dünyada yaşanan hızlı gelişmeler, toplum ve aile yapısının dönüşümü, aile üyelerinin iş hayatına dair artan sorumlulukları adabımuaşeretin bir disiplin olarak ele alınmasını ve beraberinde adabımuaşeret ile ilgili bir öğretim programının hazırlamasını gerekli kılmıştır.

Adabımuaşeret Dersi Öğretim Programı Türk kültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlanmıştır. Program ile millî ve manevi değerlerini özümseyerek tutum ve davranışlarını bu istikamette şekillendiren; insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzurun sağlanması amacıyla insan ilişkilerini düzenleyen kuralları hayatına uygulayan; adabımuaşereti gelecek nesillere de aktararak kültür aracılığı yapacak bireyler yetiştirmek amaçlanmıştır.

Adabımuaşeret Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;

  1. Toplumsal açıdan adabımuaşeretin yeri ve önemini fark etmeleri,
  2. Adabımuaşeretin Türk kültüründeki tarihsel süreci hakkında bilgi sahibi olmaları,
  3. Medeniyetimizin temel değerlerini kavramaları, benimsemeleri ve bunları davranışlarına yansıtmaları,
  4. Geçmiş ve bugün arasında bağ kurarak millî birlik ve beraberlik bilinci kazanmaları,
  5. Farklı kültürlerdeki adabımuaşerete saygı göstermeleri,
  6. Kişisel yaşamlarında adabımuaşerete uymaya özen göstermeleri,
  7. Aile içinde adabımuaşerete uygun davranış sergilemeleri,
  8. Toplum içinde adabımuaşeretin gereklerine uygun davranmaları,
  9. Toplumsal konularda sorumluluk almaları,
  10. İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşerete uygun davranmaları,
  11. Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında duyarlı olmaları,
  12. İş ve meslek hayatında adabımuaşeretle ilgili farkındalık geliştirmeleri amaçlanmıştır.

 

Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar

  • Öğrenme-öğretme sürecinde öğrencinin hazırbulunuşluğu, gelişimsel özellikleri, çevreyle etkileşimi ve bireysel farklılıkları dikkate alınmalıdır. Dersi okutan öğretmenler farklı öğrenme stillerine uygun ve kazanımlarla tutarlı öğretim materyalleri geliştirmelidir. Ayrıca bu süreci diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliği içinde yürütmelidir.
  • Öğrencilerin iş birliğine dayalı çalışmalarda rol oynaması, kendi senaryolarını üretmesi, eleştirel bakış açısı ile olay ve durumları değerlendirebilmesi amacıyla drama tekniğinden yararlanılmalıdır. Süreç planlanırken etkili öğrenmenin gerçekleştirilmesi için adabımuaşeretin gerçek hayatta uygulanmasına örnek teşkil edecek drama çalışmaları ders planına dâhil edilmelidir.
  • Özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler için öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP)” hazırlanarak uygulanmalıdır. Bu süreçte öğretmenler öğrencilere kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir ortam sağlamalıdır.
  • Her bir ünite için ayrılan süre ve ünitelerin işleniş sırası programda belirlenmiştir. Bununla birlikte ders öğretmenleri tarafından öğrenci düzeyi ve çevre şartlarına uygun planlama yapılabilir.
  • Öğrencilerin adabımuaşerete uygun konuşmaları, giyinmeleri ve davranmaları hedeflenmektedir. Bu doğrultuda becerilerin geliştirilmesine önem verilmeli ve etkinlikler bu anlayışla hazırlanmalıdır.
  • Program uygulanırken diğer derslerin zümre öğretmenleriyle iş birliği içinde hareket edilmelidir. Bu doğrultuda içerik ve çalışma takvimi göz önünde bulundurularak disiplinler arası ilişkilendirmeler yapılmalıdır.
  • Öğrencilerin araştırma ve sorgulamaya yönelik girişimleri desteklenmelisiniz. Ayrıca bu araştırmalar ve sorgulamalara ilişkin keşifler yapmalarını sağlayacak ortamlar oluşturulmalısınız.
  • Kalıcı öğrenme için öğrencilerin bilgi, beceri, değer ve tutumları gündelik hayatlarıyla ilişkilendirmeleri sağlanmalıdır. Yine bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirme yapabilmelerinin önü açılmalıdır.
  • Ders işlenişi planlanırken bilgisayar, etkileşimli tahta, internet gibi görsel ve işitsel iletişim araçlarından yararlanılmalıdır.
  • Öğrencilerin millî ve manevi değerlerimizi kavramaları için konunun özelliğine bağlı olarak medeniyetimizin temel kaynaklarından Kur’an-ı Kerim ve hadislere kitap yazım sürecinde yer verilmelidir.
  • Konunun özelliğine göre kitap yazım sürecinde adabımuaşeret ile ilgili yazılmış eserlere ve önemli şahsiyetlerin görüşlerine yer verilmelidir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Lise Adabımuaşeret Dersi Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!