6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Coğrafi Konum Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on birinci konusu olan Coğrafi Konum Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3.Ünite: Yeryüzünde Yaşam konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 14,5 mb olup slayt 79 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.3.1. Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar. Bu slaytla birlikte konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlayacaksınız.
Coğrafi Konum Slayt

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Coğrafi Konum Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 3.ünite: Yeryüzünde Yaşam içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu Coğrafi Konum içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar Ekvator, konum, paralel ve meridyendir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımızın girişinde haritanın tanımına ve ölçek kavramına yer verdik. Daha sonra Dünya’nın şeklinin geoit olduğunu aktardık. Ayrıca kuzey ve güney yarım küre kavramlarından bahsettik.
  • Herhangi bir ülkenin, bölgenin ya da şehrin dünya üzerinde bulunduğu yerin belirtilmesine coğrafi konum adı verilir. Bir yerin coğrafi konumu mutlak ve göreceli olmak üzere ikiye ayrılır.
  • Dünya üzerinde bulunduğumuz bir yeri belirlemek için koordinat sistemi kullanılmaktadır. Buna göre Dünya üzerinde bulunduğu varsayılan paralel ve meridyen çizgileri belirlenmiştir. İşte Dünya üzerinde bulunan herhangi bir yerin paralel ve meridyenlere göre belirtilmesine mutlak (matematik) konum denir.
  • Slaydımızın devamında paralellerin özelliklerini ayrıntılı olarak aktardık. Ayrıca çeşitli görsellerden ve şekillerden yararlanarak konunun öğrenilmesini kolaylaştırdık. Daha sonra meridyenlerin özelliklerini ayrıntılı olarak aktardık. Bu konuda yerel saat hesaplamasına kısaca değindik.
  • Bir yerin kıtalara, okyanuslara, denizlere, boğazlara olan uzaklığına göreceli (özel) konum denir. Ayrıca komşu ülkeler, yer altı ve yer üstü kaynakları, yükselti, yeryüzü şekilleri de göreceli konumla ilgilidir.

Coğrafi Konum Slayt İçeriği Hakkında Diğer Bilgiler

  • Ülkemizin 36°-42° kuzey paralelleri ile 26°-45° doğu meridyenleri arasında yer aldığını aktardık. Bu konumu ile Türkiye, Ekvator’un kuzeyinde yani Kuzey Yarım Küre’de yer almaktadır. Yine Türkiye, başlangıç meridyeninin doğusunda yani Doğu Yarım Küre’de yer almaktadır.
  • Ülkemizin en kuzeyi ile en güneyi arasında 6 paralel fark vardır. Bu fark 666 km’ye karşılık gelmektedir. Ayrıca ülkemizin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen fark vardır. Bu fark 76 dakika olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için dört mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır. Ülkemizde güneyden kuzeye doğru gidildikçe sıcaklık genel olarak azalır. Aynı şekilde ülkemize kuzeyden esen rüzgarlar soğuk, güneyden esen rüzgarlar sıcaktır.
  • Slaydımızın devamında Türkiye’nin göreceli konumunu ayrıntılı olarak aktardık.  Ayrıca ülkemizin Asya ve Avrupa kıtalarının kesiştiği yerde olması, İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahip olması, Orta Doğu petrol kaynaklarına yakın olması gibi özellikler jeopolitik önemini artıran özelliklerdir.
  • Kendine bağlı adalarla beraber çevresi sularla kaplı büyük kara parçalarına kıta adı verilir. Dünya yüzeyinin yaklaşık %29’u karalarla kaplıdır. Slaydımızda kıtaları ve yerlerini harita üzerinde gösterdik. Ayrıca kıtalarla ilgili kısa bilgilerle konuyu destekledik. Daha sonra yeryüzündeki okyanusların isimlerini ve özelliklerini harita üzerinde aktardık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Coğrafi Konum Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!