7.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Türkiye’de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on ikinci konusu olan Türkiye’de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3. Ünite: Nüfus ve Yerleşme konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,86 mb olup slayt 50 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.3.3. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır. Bu slaytla birlikte örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışabileceksiniz.

Türkiye'de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Türkiye’de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 3.Ünite: Nüfus ve Yerleşme içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan Türkiye’de göçün nedenleri ve sonuçları içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar göç, beyin göçü ve çarpık kentleşmedir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İnsanların çeşitli nedenlerden dolayı bir yerden başka bir yere geçici ya da kalıcı olarak taşınmasına göç denir. Göçler iç ve dış göç olmak üzere ikiye ayrılır. Bir ülkenin kendi sınırları içinde gerçekleştirilen göç hareketidir. Örneğin Sivas’tan İstanbul’a gerçekleşen göç, iç göçtür. dış göç ise bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan göçtür. Örneğin Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen göç, bir dış göçtür.
  • Göçün yapıldığı yerin özelliğine göre son yüzyılda yaşanan en yaygın iç göç türü, kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru yapılan göçtür. İç göç mevsimlik (geçici) ve sürekli (kalıcı) olmak üzere ikiye ayrılır. Mevsimlik göç; insanların yaşadıkları yeri belirli bir süreliğine terk etmesidir. Sürekli göç; insanların yaşadıkları yeri geri dönmemek üzere terk etmesidir.
  • Mevsimlik göçler yaylacılık, iş bulma ve turizm gibi amaçlarla yapılmaktadır. Bu göçlerin önemli bir kısmı iş bulmak amacıyla yapılmaktadır. Örneğin; Çukurova’ya pamuk, Malatya’ya kayısı ve Karadeniz’e fındık hasadına giden insanlar mevsimlik göç yapmış olurlar. Ayrıca yaz sezonunda otellerde çalışmak için Antalya gibi turistik şehirlere giden insanlar mevsimlik göç yapmış olurlar.
  • Dış göç ise bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan göçtür. İnsanlar siyasi veya dinî nedenlerle başka bir ülkeye zorunlu olarak göç edebileceği gibi iş bulmak ve daha iyi şartlarda yaşamak için gönüllü olarak da göç edebilir. Bu konuda beyin göçü kavramından da bahsettik. Beyin göçü, bilim ve tekniğin gelişimine katkıda bulunabilecek nitelikli insanların çalışmalarını yapmak için bir ülkeden başka bir ülkeye gitmesidir. Ayrıca ülkemizin beyin göçü verdiğini de vurguladık. Beyin göçü yaşayan Aziz Sancar, Oktay Sinanoğlu gibi bilim adamları hakkında bilgi verdik.

Türkiye’de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt İçeriğiyle İlgili Diğer Bilgiler

  • Slaydımızın devamında göçün nedenleri konusuna geçtik. Göçün nedenlerini dört başlık altında şema üzerinde gösterdik. Bu nedenleri doğal, ekonomik, sosyal ve siyasi olmak üzere gruplandırdık.
  • Volkanik faaliyetler, deprem, sel, heyelan, kuraklık, gibi doğal afetlerin yaşandığı alanlara yerleşmiş insanlar, yaşam koşullarının daha iyi olduğu bölgelere göç ederler. Bu nedenlerle göç etme durumuna doğal nedenli göçler adı verilmektedir. Ayrıca 2011 yılında yaşanan Van depreminde yaşanan göç olayını da örnek olarak verdik.
  • Ekonomik nedenli göçlerin nedeni olarak hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme ile iş gücüne duyulan ihtiyacın azalması ve tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi gibi sebepleri örnek olarak gösterdik. Ekonomik nedenli göçler ülkemizde genellikle doğu bölgelerden batı bölgelere doğru olmaktadır. Bu durumun nedenleri üzerinde durduk.
  • İnsanların; daha iyi eğitim ve sağlık imkanlarından faydalanma, tiyatro, sinema, alışveriş merkezleri gibi sosyal yaşam alanlarına ulaşma isteği, evlenme veya boşanma sebebi ile yaşadığı yerden ayrılması sosyal nedenli göçlere sebep olmaktadır. Bunların dışında kan davaları, aileler arasındaki geçimsizlikler, dinsel baskılar da güvenlik nedenli göçlere sebep olmaktadır.
  • Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği korkusu taşıyan kişilerin bir başka devlete sığınmasına iltica denir. Ülkemiz, coğrafi konumu ve çevre ülkelerdeki siyasi, sosyal ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle hem hedef ülke hem de yabancı uyruklu şahısların Avrupa ülkelerine ulaşımında bir köprü konumundadır. Uzun, kara ve deniz sınırlarına sahip oluşunun yanında çok sayıda da sınır komşusunun bulunması, Türkiye’nin göç alanında potansiyelini kanıtlar niteliktedir.
  • Savaş nedeniyle ya da ülkeler arası anlaşmalar gereği yapılan nüfus değişimine mübadele denir. Bu konuda Lozan Antlaşması gereği Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen mübadeleyi örnek olarak verdik. Son olarak Türkiye’de göçün sonuçları konusunu aktardık.

Bu sayfamızda 7.sınıf Türkiye’de Göçün Nedenleri ve Sonuçları Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!