OrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Yardımlaşma ve Dayanışma Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin dördüncü konusu olan Yardımlaşma ve Dayanışma Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 1.Ünite Biz ve Değerlerimiz konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaytımızın toplum boyutu 4,10 mb olup slayt 29 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.1.4. Toplumsal birlikteliğin oluşmasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetlere katılır. Bu slaytla birlikte toplumsal birlikteliğin oluşmasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetleri öğreneceksiniz.

Yardımlaşma ve Dayanışma Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Yardımlaşma ve Dayanışma Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 1.ünite: Biz ve Değerlerimiz içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan Yardımlaşma ve Dayanışma içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar sivil toplum kuruluşu (STK), sosyal yardım ve toplumsal dayanışmadır. Slaytımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Bireylerin çeşitli konularda birbirlerine yardım etmesine ve ortak olarak işlerin üstesinden gelmesine yardımlaşma adı verildiğini aktardık. Ayrıca slaytımızın ilerleyen sayfalarından yardımlaşma ile ilgili birçok örnek verdik.
  • Bir topluluğu oluşturan bireylerin duygu, düşünce ve ortak amaçlarda birbirlerine bağlanmasına dayanışma adı verildiğini söyledik. Bu noktada yardımlaşma ile ilgili örneklerle konunun pekiştirilmesini sağladık.
  • Genellikle kırsal yerleşim yerlerinde köy halkından birçok kişinin toplanıp elbirliğiyle işleri bitirmelerine imece adı verildiğini aktardık. Ancak imecenin bazen gönüllü bazen zorunlu olduğu unutulmamalıdır.
  • Yardımlaşma ve dayanışma toplumun temel taşı olan ailede başlar. Bu bağlamda aile bireyleri içerisinde saygı, sevgi, anlayış, paylaşma gibi değerlerin oluşmasında yardımlaşma ve dayanışma önemli rol oynar.
  • Türk toplumunda yardımlaşma ve dayanışmanın geçmişten günümüze her zaman devam ettiğini aktardık. Örneğin komşuların birbirlerine yemek vermesi, aşure gününde aşurelerin dağıtılması, cenaze evlerine yemek götürülmesi, düğünlerde hediye verilmesi gibi.
  • Türkler tarih boyunca yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilediğini vurguladık. Buna örnek olarak “Başbaşa vermeyince taş yerinden kalkmaz.” diyen atalarımız, düşmanlarına karşı birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmişlerdir.
  • İslamiyet ile birlikte yardımlaşma ve dayanışma duygumuz daha da pekiştiğini aktardık. Bu bağlamda “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” hadis-i şerifinden hareketle vakıflar oluşturulmuş, aşevleri kurulmuş, sadaka ve zekât ile muhtaç olan insanlara yalnız olmadıkları hissettirilmiştir.
  • ”Bir elin verdiğini diğer el görmeyecek.” sözünün canlanmış hâli olan sadaka taşları hakkında bilgi verdik. Bu konunun devamı olarak yardımlaşma ve dayanışmanın faydalarını sıraladık.
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyen kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verdik. Bu kuruluşlar şunlardır: Kızılay, Yeşilay, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Darülaceze, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı ve Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’dır (LÖSEV).

Bu sayfamızda 6.sınıf Yardımlaşma ve Dayanışma Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!