5.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Haritayı Tanıyorum Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin onuncu konusu olan Haritayı Tanıyorum Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3.Ünite: Çevremizi Tanıyalım konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 7 mb olup slayt 53 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.3.1. Haritalar üzerinde yaşadığı yer ve çevresinin yeryüzü şekillerini genel olarak açıklar. Bu slaytla birlikte Türkiye Fiziki haritası üzerinde yaşadığınız yer ve çevresinin yeryüzü şekillerini açıklayabileceksiniz.

Haritayı Tanıyorum Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Haritayı Tanıyorum Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 5.sınıf 3.Ünite: Çevremizi Tanıyalım içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan Haritayı Tanıyorum içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ölçek, yeryüzü şekli, lejant ve fiziki haritadır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün kuş bakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek kâğıt üzerine çizilmesine harita adı verildiğini aktardık. Ayrıca bir çizimin harita olabilmesi için gerekli şartları da yazdık.
  • Haritalardaki küçültme oranına ölçek adı verilmektedir. Bu konuda ölçeklerin kesir veya çizgi ölçekle gösterilebildiğini aktardık. Ayrıca küçük ve büyük ölçekli haritalar arasındaki farkları vurguladık.
  • Haritalarda kullanılan şekil, renk, çizgi, işaret ve kısaltmaların ne anlama geldiğini gösteren bölüme lejant veya harita anahtarı adı verildiğini aktardık. Ayrıca örnek bir harita üzerinde lejantı gösterdik.
  • Bulunduğumuz yerden veya biraz daha yüksek bir yerden etrafımıza baktığımızda düz, yüksek, çukur veya bazı yerlerde sular olan birbirinden farklı yerler görürüz. Bunlar dağ, deniz, ova, akarsu gibi ayrı ayrı isimlendirilmekle birlikte tamamına yeryüzü şekilleri denir.
  • Yeryüzü şekilleri, fiziki haritalar üzerinde gösterilirken farklı renkler ve semboller kullanılır. Yeryüzü şekillerinin yükseklikleri hesaplanırken deniz seviyesi sıfır (0) metre olarak kabul edilir.  Ayrıca deniz seviyesinin altındaki derinlikler mavi rengin tonlarıyla, deniz seviyesinin üstündeki yerler yüksekliğine göre sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kahverengi tonlarıyla gösterilir. Ancak fiziki haritalarda yeşil renklerin ormanları göstermediğini özellikle vurguladık. Bu haritalarda yeşil renkler yükseltinin az olduğu yerleri ifade etmektedir.
  • Slaytımızın devamında ana yeryüzü şekillerini aktardık. Bu yer şekillerinden dağ, ova, plato, göl, akarsu, adayı gösterdik. Yine slaytımızın devamında deniz, ada, yarımada, boğaz, burun, körfez gibi yer şekillerini de gösterdik. Bu yer şekillerini gösterirken örnek bir resim kullandık. Ayrıca ülkemizden bu yer şekillerine ait örnekler ve fotoğraflar verdik.

Bu sayfamızda 5.sınıf Haritayı Tanıyorum Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!