5.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Çevremdeki Meslekler Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi birinci konusu olan Çevremdeki Meslekler Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,10 mb olup slayt 31 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.5.2. Yaşadığı yer ve çevresindeki ekonomik faaliyetlere bağlı olarak gelişen meslekleri tanır. Bu slaytla birlikte yaşadığınız yer ve çevresindeki ekonomik faaliyetlere bağlı olarak gelişen meslekleri tanıyacaksınız.
Çevremdeki Meslekler Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Çevremdeki Meslekler Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim kapsamında yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan çevremdeki meslekler içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar meslek ve ekonomik faaliyettir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza meslek kavramının ne anlama geldiğini açıklayarak başladık. Ayrıca gelecekte öne çıkması düşünülen meslekleri de beyin fırtınası ile buldurmaya çalıştık. Meslekler istek ve ihtiyaçlardan doğmuştur. Bir insanın bütün istek ve ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması imkânsızdır. Bu nedenle toplumda iş bölümü ve dolayısıyla meslekler ortaya çıkmıştır. Hastalıkların tedavisi için doktorluk, eğitim ihtiyacını karşılamak için öğretmenlik, gıda ihtiyacını karşılamak için çiftçilik, inşaat yapabilmek için inşaat mühendisliği, teknoloji cihazları yapabilmek
    için makine mühendisliği gibi meslekler bunlardan bazılarıdır.
  • Meslek aynı zamanda insanın hayatını sürdürebilmesi için gerekli parayı kazanmasını sağlar. Toplumun ihtiyaçlarının değişmesi sonucu zaman içinde bazı meslekler geçerliliğini yitirmiştir. Yeni ihtiyaçların ortaya çıkması sonucunda yeni meslekler ortaya çıkmıştır. Örneğin geçmişte ulaşım atlı arabalarla yapılırdı. Bu nedenle de nalbantlık yaygın bir meslekti. Şimdi ise ulaşımda otomobil kullanılmaya başlandığı için otomobil tamirciliği bir meslek olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca günümüzde önemini kaybeden mesleklere slaydımızda yer verdik.
  • Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi birçok yeni mesleğin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Örneğin; bilgisayar programcılığı, pilotluk, yazılım mühendisliği, reklamcılık günümüzün yaygınlaşan mesleklerindendir.
  • Ülkemizde insanların geçimini sağlamak için çalıştığı pek çok meslek vardır. Meslekler genellikle yaşadığımız bölgenin ekonomik faaliyetleriyle ilgilidir. Örneğin turizmin yaygın olduğu bölgelerde turist rehberliği, maden çıkarılan yerde madencilik gibi meslekler yaygındır.

Çevremdeki Meslekler Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • Akdeniz ve Ege kıyıları sahilleri ve uzun süren yaz mevsimi ile turizm faaliyetlerinin gelişmesi için elverişlidir. Buna bağlı olarak bu yerlerde turist rehberliği, aşçılık, animatörlük, tercümanlık, otel işletmeciliği gibi meslekler yaygındır.
  • İstanbul ve çevresi sanayinin en çok geliştiği yerlerdendir. İş imkânlarının çok olması nedeniyle göç aldığından nüfusu da fazladır. Bu nedenle bölgede ticaret, ulaşım, bankacılık, turizm, eğitim, sağlık gibi hizmet sektörleri çok gelişmiştir. Bu sektörlere bağlı olarak kaptanlık, şoförlük, bankacılık, öğretmenlik, akademisyenlik, mimarlık, doktorluk gibi meslek grupları yaygındır. Ayrıca İstanbul ve Kocaeli’nde sanayi ve ticarete bağlı olarak gelişen meslekleri de aktardık.
  • Karadeniz kıyıları dört mevsim yağış aldığı için orman bakımından zengindir. Bu nedenle ormancılık burada önemli bir ekonomik faaliyettir. Orman mühendisliği, orman bekçiliği, marangozluk ve orman işçiliği ormancılığa bağlı olarak gelişen mesleklerdir. Ayrıca Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerinde çay ve fındık tarımı yapılmaktadır. Bununla birlikte bu bölgede balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Yani çiftçi ve balıkçı bu bölgede önemli meslekler arasında yer almaktadır.
  • Anadolu’nun iç kesimlerinin geniş düzlükleri ve iklimi tahıl tarımı için çok elverişlidir. Bu nedenle tarım bölgenin önemli bir ekonomik faaliyetidir. Çiftçilik ve ziraat mühendisliği bu bölgede tarıma
    bağlı olarak gelişen mesleklerdendir.
  • Ege kıyıları geniş ve verimli tarım alanlarına sahiptir. Bu bölgede yetiştirilen ekonomik değeri yüksek ürünler sanayi kuruluşlarında işlenir. Bölgedeki sanayiye bağlı olarak mühendislik, işçilik, teknisyenlik gibi mesleklere duyulan ihtiyaç fazladır.
  • Erzurum – Kars platosunda yaz mevsiminin yağışlı geçmesi nedeniyle otlaklar geniş yer kaplar. Bu nedenle hayvancılık bu bölgenin önemli bir ekonomik faaliyetidir. Besicilik, veterinerlik, çobanlık
    var olan mesleklerdir.
  • Ülkemizde petrolün büyük bir kısmı Batman’da çıkarılır. Burada madenciliğe bağlı olarak maden işçiliği, maden mühendisliği, sondaj teknikerliği, iş güvenliği uzmanlığı gibi meslekler vardır. Ayrıca Zonguldak ilimizdeki taş kömürüne bağlı olarak birçok mesleğin önemi artmıştır. Örneğin maden mühendisliği, maden işçisi, teknisyen, şoför vb.

Bu sayfamızda 5.sınıf Çevremdeki Meslekler Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!