5.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirminci konusu olan Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 7,29 mb olup slayt 56 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.5.1. Yaşadığı yerin ve çevresinin ekonomik faaliyetlerini analiz eder.
Bu slaytla birlikte yaşadığınız yerdeki ekonomik faaliyetlerin coğrafi özelliklerle ilişkili olduğunu fark edeceksiniz.
Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim kapsamında yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan çevremizdeki ekonomik faaliyetler içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ekonomik faaliyet ve coğrafi özelliktir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İnsanlar, günlük yaşamlarını devam ettirebilmek için pek çok şeye ihtiyaç duymaktadır. Örneğin giyinme beslenme, barınma, sağlık gibi ihtiyaçları gibi. Bu ihtiyaçlarından bazılarını tek başına karşılayamadıkları için satın almak zorunda kalmaktadır. Bu durum ekonomik faaliyetlerin doğmasını sağlamıştır.
  • İnsanlar bazı ekonomik faaliyetlerde çalışarak ürünler elde etmektedir. Tarım, sanayi, madencilik ürün elde edilen faaliyetlerdendir. Bazı iş kollarında ise yeni bir ürün elde edilmez, hizmet üretilir. Sağlık, eğitim, haberleşme, bankacılık, ulaşım gibi faaliyetler buna örnektir.
  • Farklı coğrafi özelliklere sahip olan ülkemizde ekonomik faaliyetlerde buna bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri o bölgenin coğrafi özellikleri belirlemektedir. Bu özelliklerden bazıları; yer şekilleri, iklim, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ve ulaşımdır.
  • Bir yerde yoğun şekilde yapılan ekonomik bir faaliyet diğer yerlerde daha az yapılabilir veya hiç yapılmayabilir. Örneğin; ülkemizde balıkçılık Karadeniz kıyılarında yaygındır. Diğer bir örnek; Turizm ise Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygındır.
  • Slaydımızın devamında ekonomik faaliyetleri ve tanımlarını aktardık. Ayrıca bu ekonomik faaliyetleri aktarırken görseller kullandık. Böylece öğrencilerin öğrenmelerinin daha kalıcı hale gelmesini hedefledik.
  • Nem ve yağışın fazla olduğu Karadeniz ikliminde çay, fındık ve mısır tarımı yapılmaktadır. Yaz ayların sıcak, kış ayların ılık geçtiği Akdeniz ikliminde zeytin, incir, üzüm ve turunçgil tarımı yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde muz üretiminin çoğu Mersin ve Antalya illerinden karşılandığını aktardık.

Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt Diğer Bilgiler

  • Ekonomik faaliyetlerden hayvancılık konusu ile devam ettik. Karasal iklimin etkili olduğu yerlerde koyun beslenir. Toros Dağları gibi engebeli bölgelerde kıl keçisi beslenir. Erzurum-Kars ve Karadeniz’de büyükbaş hayvancılık yaygındır. Bitki çeşitliliğin fazla olduğu Ordu, Rize, Adana, Muğla gibi illerimizde arıcılık yaygındır. Nüfusun fazla olduğu şehirlerde kümes hayvancılığı yaygındır. Diyarbakır,, Antalya ve Bursa illerimizde ipek böcekçiliği yaygındır.
  • Ülkemizin doğusundaki yüksek dağlar, engebeli arazi ve uzun süren kış mevsimi, tarımı ve sanayiyi olumsuz etkilemektedir. Bu nedenlerden dolayı halk daha çok hayvancılıkla uğraşmaktadır.
  • Balıkçılık bazı bölgelerimizde halkın önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Ülkemizde denizlerde avlanan balıkların %80’i Karadeniz’den sağlanır.
  • Karadeniz Bölgesi’nde ormanlık alanların yaygınlığı sebebiyle çok sayıda kereste fabrikası vardır. Bu konu ile ilgili Türkiye orman haritasını ekledik. Ayrıca bölgelerimize göre orman oranlarını da paylaştık.
  • Ülkemizde maden çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi’dir. Taş kömürü Zonguldak ilimizden çıkarılır. Linyit kömürü Manisa, Kütahya, Muğla ve Kahramanmaraş’da çıkarılmaktadır.
  • Türkiye’de gıda sanayisinin dağılımını harita üzerinde gösterdik. Ayrıca Türkiye’de kimya sanayisinin dağılımını da harita üzerinde aktardık.
  • Önemli ulaşım yolları üzerinde bulunan İstanbul’da, sanayi ve ticaret çok gelişmiştir. Ayrıca İzmir, Bursa, Kocaeli, Gaziantep illerimizde de sanayi ve ticaret gelişmiştir.
  • Yaz aylarının sıcak geçmesi ve plajların fazla olması nedeniyle Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir’de deniz turizmi gelişmiştir. Ayasofya, Kız Kulesi, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii ve Ortaköy Camii gibi tarihî yapılar İstanbul’un bir turizm şehri olmasını sağlamıştır.
  • İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerde eğitim, sağlık, bankacılık gibi hizmet sektöründe çalışan kişi sayısı fazladır. Slaydımızın sonunda ders kitaplarında yer alan etkinliklere yer verdik.

Bu sayfamızda 5.sınıf Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!