Din KültürüLiseYıllık PlanYıllık Planlar

10.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan 2023-2024

DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ
10.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Ortaöğretim 10.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9-12) Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan lise 10.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 10.sınıfta haftada iki ders saati okutulmaktadır. Bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 36,8 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

10.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

10.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra No Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Allah İnsan İlişkisi 6 18 25
2 Hz. Muhammed ve Gençlik 5 14 19,44
3 Din ve Hayat 7 14 19,44
4 Ahlaki Tutum ve Davranışlar 5 12 16,66
5 İslam Düşüncesinde İtikadi, Siyasi ve Fıkhi Yorumlar 6 14 19,44
Toplam 29 72 100

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı’nın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programı İslam dini ve diğer dinleri betimleyici yaklaşımla öğretime konu etmeyi amaçlamıştır. İslam dini Kur’an ve sünnetin ortaya koyduğu temel ilkeler çerçevesinde esas alınmıştır. İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumlar bilimsel bir metotla ve mezhepler üstü bir yaklaşımla ele alınmıştır. Yaşayan diğer dinler ise bilimsel bir metotla, dinler açılımlı ve olgusal bir yaklaşımla öğretime konu edilmiştir.

Bu temel felsefeye uygun olarak geliştirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programıyla; 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan “Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri”ne uygun olarak öğrencilerin;

  1. Dinî ve ahlaki kavramları tanımaları ve bunlar arasında ilişkileri fark etmeleri,
  2. Millî, ahlaki, insani ve kültürel değerleri benimsemeleri,
  3. İslam dininin temel kaynaklarını tanımaları,
  4. Hz. Muhammed’in İslam dinindeki konumunu kavramaları,
  5. İslam dininin iman, ibadet ve ahlak esasları arasındaki ilişkiyi analiz etmeleri,
  6. İslam dininin; kültürümüz, dilimiz, sanatımız, örf ve âdetlerimiz üzerindeki etkisini fark etmeleri,
  7. Türk-İslam kültürünün oluşmasına etki eden bazı önemli şahsiyetleri tanımaları,
  8. İslam düşüncesinin farklı anlayış ve yorum biçimlerini tanımaları,
  9. Yaşayan dünya dinlerini tanımaları,
  10. Farklı din, inanç ve yorumlara saygı duymaları,
  11. İnsanlar, toplumlar ve milletlerarası ilişkilerde dinin önemli bir unsur olduğunu fark etmeleri amaçlanmaktadır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Programın Uygulanmasına İlişkin İlke ve Açıklamalar

  • Öğretim Programı; beceri temelli olarak yapılandırılmıştır. Bu çerçevede kazanımlar işlenirken öğretim programında yer alan temel becerileri gerçekleştirmeye çalışmalıyız. Ayrıca dinî ve ahlaki kavramları kazandırmaya yönelik etkinliklere yer verilir.
  • Gerek farklı din ve inançların öğretiminde gerekse İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumların öğretiminde olgusal bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu bağlamda dinler, inançlar ve İslam düşüncesinde yer alan yorumlar kendi metinleri, kaynakları ve kabulleri esas alınarak öğretime konu edilmelidir.
  • İslam dininde yer alan ibadetlerin öğretiminde (abdest, gusül, teyemmüm, namaz, vb.) mezheplerin farklı anlayış ve uygulamayla ilgili bilgiler, ihtiyaç duyulması hâlinde öğretmenler tarafından açıklanır.
  • Ünite ve konuların özelliğine göre kazanımların gerçekleşmesi için çevre şartları ve imkânları kullanmalıyız. Ayrıca öğrencilerin mabetleri, tarihî ve kültürel mekânları yerinde tanımaları konuların daha iyi kavranmasına yardımcı olacaktır.
  • Öğrencileri konularda geçen ayet ve hadisleri ezberlemeye zorlamak doğru değildir.
  • Ünite konularının özelliğine göre ayet ve hadislerden, sözlü ve yazılı edebiyatımızdan yararlanmak faydalı olacaktır. Ayrıca örnek metinlerden yararlanmak dersin daha verimli geçmesine katkı sağlayacaktır.
  • Sevgi, saygı, kardeşlik, arkadaşlık ve dostluk bağlarını güçlendirmek gerekir. Ayrıca vatan, millet, bayrak, şehitlik, gazilik gibi millî birlik ve beraberliği pekiştiren değerlerin öğrencilerin zihninde güçlü bir şekilde yer etmesine özen gösterilmelidir.
  • Dersin ünite ve konuları birbiriyle ilişkili olarak işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca zümre öğretmenlerince öğrenci seviyesi ve çevre şartlarına uygun planlama yapılması doğrudur.
  • Kazanımlarla ilgili etkinlikleri; bilinenden bilinmeyene, yakından uzağa ilkesi doğrultusunda yapmalısınız. Ayrıca etkinlikleri basitten karmaşığa, somuttan soyuta vb. öğretim ilkeleri çerçevesinde tasarlamanız gerekmektedir.
  • Öğrenme öğretme etkinliklerinde çevre faktörlerine, eğitim ortamına, öğrencilerin gelişim düzeylerine, genel kültür ve dinî bilgi seviyelerine göre onları aktif kılan yöntem, teknik ve stratejiler kullanmak gerekir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 10.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!