OrtaokulYıllık PlanlarZeka Oyunları

Zekâ Oyunları Yıllık Plan 2023-2024

ZEKÂ OYUNLARI DERSİ
YILLIK PLAN 2023-2024
(ORTAOKUL 5, 6, 7 ve 8. SINIFLAR)

Bu yazımızda Seçmeli Zekâ Oyunları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Zekâ Oyunları Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokullarda 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda kullanılabilir. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler bu dersi her yıl alabilirler. İmam hatip ortaokullarında ise bu dersi ortaokul boyunca en fazla iki kez seçebilirsiniz.

Zekâ Oyunları dersi başlangıç düzeyi, orta ve ileri düzey olmak üzere üç farklı plan olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleri dikkate alarak bu planlardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Örneğin; 5.sınıfta başlangıç düzeyi yıllık planı kullandıysanız 6.sınıfta orta düzey kullanabilirsiniz. Veya öğrenci düzeyi çok yüksek bir sınıfsa direk ileri düzey yıllık planı kullanabilirsiniz.

Zekâ Oyunları dersi ortaokullarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. İmam Hatip Ortaokullarında ise 5, 6 ve 7.sınıflarda haftada 1 saat, 8.sınıflarda ise haftada 1 veya 2 saat olarak seçilebilir. Yıllık planların her birinin boyutu yaklaşık 30 kb olup her plan 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

 

Zekâ Oyunları Yıllık Plan

 

 

Başlangıç Düzeyi yıllık planı için görsele tıklayınız.İndir

 

 

Orta Düzey yıllık planı için görsele tıklayınız.İndir

 

 

İleri Düzey yıllık planı için görsele tıklayınız.İndir

 

 

Zekâ Oyunları Eğitiminin Genel Amacı

Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen genel amaçlar çerçevesinde zekâ oyunları dersinin amaçları şunlardır:

  • Öğrencilerin zekâ potansiyellerini tanımasını ve geliştirmesini sağlamak,
  • Problemler karşısında farklı ve özgün stratejiler geliştirmesi,
  • Öğrencilerin hızlı ve doğru karar vermesi,
  • Sistematik bir düşünce yapısı geliştirmesi,
  • Bireysel, takım halinde ve rekabet ortamında çalışma becerileri geliştirmesi,
  • Problem çözmeye yönelik olumlu bir tutum geliştirmesi,
  • Problemleri algılama ve değerlendirme kapasitelerinin geliştirilmesi,
  • Farklı bakış açıları oluşturabilmeleri,
  • Problemle karşılaştıklarında hızlı ve doğru karar verebilmeleri,
  • Bir konuya ve çözüme odaklanma alışkanlığı geliştirmeleri,
  • Akıl yürütme ve mantığı etkili bir şekilde kullanma kapasitelerini geliştirmeleri,
  • Kendi yeteneklerini ve potansiyellerini daha iyi tanımaları,
  • Başarı için sistemli ve disiplinli çalışma alışkanlıkları kazanmaları,
  • Başarısızlık halinde yılmadan alternatif çözümler ve stratejiler oluşturmaları.

 

Zekâ Oyunları Dersi Öğretim Programın Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar

Zekâ Oyunları dersinde yetkinlikleri değişik düzeyde gelişmiş öğrenciler alabileceği gibi aynı sınıf içinde değişik yetkinlik düzeyinde olan öğrenciler de alabilecektir. Dolayısıyla zekâ oyunları dersinin uygulamasında basamaklı öğretim yaklaşımının kullanılması uygun olacaktır.

Basamaklı öğretim programı, öğrencilerin ön öğrenme düzeylerinin, öğrenme biçimlerinin, zekâ boyutunun ve düşünme sistemlerinin farklı olabileceği anlayışına dayanmaktadır. Bu öğretim programı, öğretimde tek boyutlu etkinlikler gerçekleştirmenin doğru olmadığını varsaymaktadır.  Bu nedenle öğrencilerin özelliklerini dikkate alarak hazırlanmış, zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarının gerekliliğini öngörmektedir. Öğretme etkinliklerinin geniş bir seçki içinde sunulması, öğrenenin kendi ilgi ve yeteneklerine göre hazırlanması dolayısıyla seçme şanslarının olması onların öğretim etkinliklerine daha istekli katılmalarını sağlayacaktır.

Basamaklı öğretim programı üç temel aşamayı içermektedir:
1.BASAMAK-Başlangıç Düzeyi: Oyunların kurallarını öğrenmeyi, temel bilgi ve becerileri kazanmayı, başlangıç düzeyi oyunları oynamayı ve bulmacaları çözmeyi içerir.

2.BASAMAK–Orta Düzey: Mantıksal çıkarımlarda bulunmayı, bulmacalarda doğru yerden başlamayı, strateji oyunlarında temel stratejileri uygulamayı, orta düzey oyunları oynamayı ve bulmacaları çözmeyi içerir.

3.BASAMAK-İleri Düzey : Yaratıcı düşünme, analiz etme, özgün stratejiler ortaya koyma, değerlendirme, genelleme yapma gibi üst düzey bilgi ve becerileri içerir. İleri düzey oyunlar oynama, bulmacaları çözme ve başkalarının deneyimlerinden yararlanma bu basamak içinde yer alır.

Programın uygulanmasında öğretmen, yukarıda belirtilen basamaklar çerçevesinde öğrencilerin özelliklerini dikkate almalıdır. Bu aşamada öğretmen ne tür ve hangi düzeyde zekâ oyunları üzerinde çalışacaklarını belirlemede öğrencilere rehberlik etmelidir. Ayrıca programdaki üniteler farklı oyun türleri için tasarlanmıştır. Bu oyun türleri, akıl yürütme ve işlem oyunları, sözel oyunlar, geometrik-mekanik oyunlar, hafıza oyunları, strateji oyunları ve zekâ sorularıdır. Ancak bu başlıklar programın öğrenme alanlarını teşkil etmektedir. Yine kazanımlar tablosunda her oyun türü için örnek oyunlar verilmiştir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Zekâ Oyunları Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!