Yönetim Bilimi Dersi Yıllık Plan 2024-2025
ORTAÖĞRETİM YÖNETİM BİLİMİ DERSİ YILLIK PLAN 2024-2025
Bu yazımızda Seçmeli Yönetim Bilimi Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Yönetim Bilimi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı lise 11 ve 12.sınıflarda kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler bu dersi sadece bir kez alabilirler. Yönetim Bilimi dersi haftada iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 72,3 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Yönetim Bilimi Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri
Dersin Öğretim Programının Genel Amaçları
- Sosyal bilimler alanında araştırma yaparken sosyal bilimlere ait bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini doğru kullanabilmeleri,
- Bilimsel düşünme alışkanlığı kazanabilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca bilimsel düşüncenin bir gereği olarak bilgiye ulaşmada, verileri kullanmada ve düşünce üretmede bilimsel ahlakı gözetmeleri,
- Problemleri bağımsız olarak ve işbirliğine dayalı yöntemlerle çözme becerisi edinmeleri,
- Geçmiş, bugün ve gelecekteki siyasal, sosyal, kültürel ve yönetimsel olayları ve olguları değerlendirirken yönetim bilimine ait olan kavramları ve nitelikli yöneticilerin sahip oldukları becerileri kullanabilmeleri,
- Yönetim ile ilgili problemlerde neden sonuç ilişkisi kurarak çözüm yolları geliştirmeleri,
- Yönetim biliminin ortaya çıkış nedenlerini kavramaları,
- Yönetim biliminin temel ilkelerini kavramaları,
- Yönetim biliminin disiplinler arası ve evrensel niteliğini özümsemeleri,
- Özel yönetim ile devlet yönetiminin arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri ayırt etmeleri,
- Her türlü örgütte ve o örgütün her düzeyinde yöneticinin yapması gereken işlevleri kavramaları,
- Yönetsel olgu ve olayları analiz etmeleri,
- Somut durumlardan soyut ilkeler elde edebilmesi gerekir. Bu doğrultuda yönetime ilişkin kuramsal açıklamalara dayanarak somut ilkelerden soyuta gidebilmeleri gerekmektedir.
- Geçmiş kuram ve uygulamalar ışığında günümüzde ortaya çıkabilecek yönetim ve örgütlenme sorunlarına ilişkin çözüm yolları bulmaları,
- Yönetimde belirlenen amaca ulaşılması için kullanılan karşılaştırma yapabilme becerisi, analitik düşünme becerisi ve sentez yapabilme becerisi kazanmaları,
- İyi bir yönetimin parçası olan işbirliği, iletişim, güdülenme ve liderliğin önemini kavramaları,
- Çatışma, kriz yönetimini öğrenerek, yönetiminde ortaya çıkabilecek sorunlara gerçekçi çözüm yolları bulabilme yeteneğini geliştirmeleri,
- Yönetim biliminde ortaya çıkan yeni yaklaşımları günlük yaşama indirgemeleri,
- Türkiye Cumhuriyeti devlet örgütlenmesinin temel ilkelerini ve genel işleyişini kavramaları,
- Gerek örgüt ve gerekse devlet düzeyinde planlamanın önemini kavramaları amaçlanmıştır.
Yönetim Bilimi Dersi Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar
- Programda içerik kazanımlara göre belirlenmiştir. Bu noktada öğretmen, ders sürecinde çevre özelliklerini, öğrencinin ilgilerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini, hazırbulunuşluk düzeylerini ve ön bilgilerini dikkate almalıdır.
- Yönetim bilimi dersi zümre öğretmenleri tarafından ders yılı başında yapılacak toplantı ile öğretim programının içeriğinde yer alan konu ve kazanımlar dikkate alınarak bir plan yapılmalıdır.
- Programdaki üniteler ve ünitelere ait konuların sıralanışı, işleniş sırasıdır. Bu nedenle ders kitapları ve diğer yardımcı materyallerin hazırlanmasında, sınıf içi etkinliklerinin planlanmasında bu sıraya uyulmalıdır.
- Dersin işlenişinde öğrenme-öğretme etkinlikleri hazırlanırken öğrenci düzeyi, eğitim ortamı ve çevre etkenleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu doğrultuda gösteri, gösterip yapma, proje tabanlı öğrenme, örnek olay, tartışma, problem çözme, yaparak yaşayarak öğrenme, grup çalışmaları, işbirlikçi öğrenme, beyin fırtınası, bilgisayar destekli öğrenme, gezi gözlem gibi yöntem ve teknikler kullanılmalıdır.
- Seçilen konulara uygun olarak günlük hayattan problemlere yer verilmelidir. Böylece bu problemler öğrencilerin elde ettikleri bilgileri somutlaştırmasına yardımcı olacaktır. Bu süreçte şu aşamalara dikkat edilmelidir: Değerlendirme ve yorumlama sonucu formüle edilmelidir. Bu aşamada sosyal sorunlarda ulaşılan sonuçların geçici olabileceğini görmek ve benimsemek önemlidir.
Yeni veriler ile elde edilen bilgi test edilip hipotezin geçerliliği sorgulanmalıdır. - Öğretim etkinliklerinde kazanımların edinilmesine yardımcı olabilecek fotoğraf, film, gazete, dergi, CD-ROM vb. araç ve gereçler ile İnternet gibi görsel, işitsel ve basılı araç gereçler kullanılmalıdır.
- Yönetim bilimi dersi sosyal bilimler, demokrasi ve insan hakları eğitimi, uluslararası ilişkiler gibi derslerle ilişkilendirilmelidir. Bu derslerle kazanımlara uygun olarak bağlantı kurulmalıdır.
- Öğrenciler çevrelerindeki problemleri görebilmeli ve bu problemlere çözüm üretmeye yönelik tutum ve davranışlar geliştirmelidir. Öğrencilerin dikkatleri, içinde yaşadıkları sosyal ve doğal çevreye yöneltildiğinde karşılaşacakları problemleri fark etmelerini sağlamalıdır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Yönetim Bilimi Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.