9.SınıfGünlük PlanLiseMatematik

Merkezi Eğilim ve Yayılım Ölçüleri Günlük Plan

.Yazımızda ortaöğretim matematik dersi 9. sınıf Merkezi Eğilim ve Yayılım Ölçüleri Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 5 sayfadan oluşmakta olup  1,16 mb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Kazanım: 9.5.1.1. Verileri merkezî eğilim ve yayılım ölçülerini hesaplayarak yorumlar.

Matematik 9.Sınıf Günlük Plan

 

Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Merkezi Eğilim ve Yayılım Ölçüleri Günlük Plan İçeriği Hakkında Bilgiler

Bu günlük plan 9.Sınıf Veri öğrenme alanında yer almaktadır. Yıllık plana göre 3 – 7 Haziran 2024 tarihleri arasında 3 ders saatinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:

  • Bir sonuç çıkarmak ya da çözüme ulaşabilmek için gözlem, deney, araştırma gibi yöntemlerle elde edilen her bilgiye veri adı verilir. Kesikli Veri: Tanımlı olduğu aralıkta sadece tam sayı değerleri alabilen veri türüdür. Okulun kantininden alışveriş yapan öğrencilerin günlere göre sayısı, nesli tükenmekte olan bir kuş türünün yıllara göre nüfus sayısı, bir gazetenin haftalık satış sayısı gibi veriler kesikli veri grubuna örnektir.
  • Sürekli Veri: Belirli bir aralıktaki her gerçek sayı değerini alabilen veri türüdür. Bir diğer ifadeyle aralıksız devam eden verilerdir. Bir bitkinin yıllara göre boyunun uzaması, bir şehrin aylara göre sıcaklık değişimi, aylara göre elektrik veya su sarfiyatı değişimi sürekli veri gruplarına birer örnektir.
  • Ortanca (Medyan): Veri grubu küçükten büyüğe doğru sıralandığında gruptaki terim sayısı tek ise tam ortadaki sayıdır. Terim sayısı çift ise ortaya gelen iki sayının aritmetik ortalamasıdır. Ortancanın veri grubunda bulunma zorunluluğu yoktur.
  • Tepe Değer (Mod): Gruptaki en çok tekrar eden veridir. Aynı sayıda birden çok tekrar eden veri varsa birden fazla tepe değer vardır. Eğer tekrar eden veri yoksa tepe değer yoktur.
  • Açıklık (Aralık): Veri grubunda bulunan en büyük değer ile en küçük değer arasındaki farktır.
  • Standart Sapma: Bir veri grubundaki sayıların birbirine yakınlığını ve uyumluluğunu ölçen bir yöntemdir. Verilerin aritmetik ortalamaya göre nasıl bir yayılım (dağılım) gösterdiğine yardımcı olur.
  • Konu ile birçok örnek soruya günlük planımızda yer verdik. Ayrıca bu örnek sorular çözüm önerilerini de aktardık. Böylece derse başlamadan önce öğretmenlere rehber olmasını hedefledik.

Bu yazımızda sizlerle matematik dersi 9.sınıf günlük plan dosyasını paylaştık. Ayrıca matematik dersi 9.sınıf diğer günlük planlara ulaşmak için aşağıda yer alan linke tıklayınız.

Matematik Dersi 9.Sınıf Günlük Planlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!