MatematikOrtaokulYıllık PlanYıllık Planlar

5.Sınıf Matematik Yıllık Plan 2023-2024

ORTAOKUL MATEMATİK DERSİ
5.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Ortaokul 5.Sınıf Matematik Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan İlkokul ve Ortaokul Matematik Dersi (1-8) Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 5.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Matematik dersi 5.sınıfta haftada beş ders saati okutulmaktadır. Bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 82,3 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

5.Sınıf Matematik Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

5.Sınıf Matematik Dersi Öğretim Programı Konular, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Ünite Adı Konular Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.Ünite M.5.1.1. Doğal Sayılar 3 10 6
M.5.1.2. Doğal Sayılarla İşlemler 12 28 16
2.Ünite  M.5.1.3. Kesirler 6 20 11
M.5.1.4. Kesirlerle İşlemler 2 15 8
3.Ünite  M.5.1.5. Ondalık Gösterim 6 20 11
M.5.1.6. Yüzdeler 4 15 8
4.Ünite  M.5.2.1. Temel Geometrik Kavramlar ve Çizimler 6 15 8
M.5.2.2. Üçgen ve Dörtgenler 4 15 8
5.Ünite  M.5.3.1. Veri Toplama ve Değerlendirme 3 10 6
M.5.2.3. Uzunluk ve Zaman Ölçme 3 10 6
6.Ünite  M.5.2.4. Alan Ölçme 4 12 7
M.5.2.5. Geometrik Cisimler 3 10 6
Toplam  56 180 100

 

Matematik Dersi Öğretim Programı’nın Özel Amaçları

  1. Matematiksel okuryazarlık becerilerini geliştirebilecek ve etkin bir şekilde kullanabilecektir.
  2. Matematiksel kavramları anlayabilecek, bu kavramları günlük hayatta kullanabilecektir.
  3. Problem çözme sürecinde kendi düşünce ve akıl yürütmelerini rahatlıkla ifade edebilecek, başkalarının matematiksel akıl yürütmelerindeki eksiklikleri veya boşlukları görebilecektir.
  4. Matematiksel düşüncelerini mantıklı bir şekilde açıklamak ve paylaşmak için matematiksel terminolojiyi ve dili doğru kullanabilecektir.
  5. Matematiğin anlam ve dilini kullanarak insan ile nesneler arasındaki ilişkileri ve nesnelerin birbirleriyle ilişkilerini anlamlandırabilecektir.
  6. Üstbilişsel bilgi ve becerilerini geliştirebilecek, kendi öğrenme süreçlerini bilinçli biçimde yönetebilecektir.
  7. Tahmin etme ve zihinden işlem yapma becerilerini etkin bir şekilde kullanabilecektir.
  8. Kavramları farklı temsil biçimleri ile ifade edebilecektir.
  9. Matematiği öğrenmede deneyimleriyle matematiğe yönelik olumlu tutum geliştirerek matematiksel problemlere öz güvenli bir yaklaşım geliştirecektir.
  10. Sistemli, dikkatli, sabırlı ve sorumlu olma özelliklerini geliştirebilecektir.
  11. Araştırma yapma, bilgi üretme ve kullanma becerilerini geliştirebilecektir.
  12. Matematiğin sanat ve estetikle ilişkisini fark edebilecektir.
  13. Matematiğin insanlığın ortak bir değeri olduğunun bilincinde olarak matematiğe değer verecektir.

Ortaokul 5. Sınıf Matematik Dersi  Öğrenme Alanları ve Programın Yapısı

Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı; Sayılar ve İşlemler, Cebir, Geometri ve Ölçme, Veri İşleme ve Olasılık olmak üzere beş öğrenme alanından oluşmaktadır. Bu öğrenme alanına ilişkin açıklamalar aşağıda verilecektir.

5. sınıfta öğrencilerden doğal sayıları okuyup yazmaları ve doğal sayılarda dört işlem yapmaları beklenmektedir. Ayrıca bu sınıf seviyesinde öğrencilerin tam sayılı ve bileşik kesirleri anlamlandırmaları, dönüşüm yapmaları, payları veya paydaları eşit kesirleri, birinin paydası diğerinin paydasının katı olan kesirleri sıralamaları, bu kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini yapmaları beklenmektedir. Bununla birlikte bu işlemleri anlamlandırmaları beklenmektedir. Ondalık gösterim konusu ise 5. sınıfta ele alınmaya başlanmaktadır. Ondalık gösterimin kesirlerle ilişkilendirilmesi, toplama ve çıkarma işlemlerini yapmaları beklenmektedir. Sayılar ve işlemler öğrenme alanında yüzde kavramına da yer verilmekte, yüzde kavramının kesir ve ondalık gösterimlerle ilişkilendirilmesi beklenmektedir.

Geometri ve ölçme öğrenme alanına ilişkin 5. sınıfta öğrencilerin doğru, doğru parçası ve ışın gibi temel geometrik kavramları açıklaması, göstermesi ve çizmesi hedeflenmiştir. Öğrencilerin ayrıca çokgenleri isimlendirmeleri ve temel elemanlarını tanımaları amaçlanmıştır. Bu seviyede dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğun temel özelliklerini anlamaya yönelik kazanımlara da yer verilmiştir. Uzunluk ölçme birimlerini tanıma, dönüştürme ve çokgenlerin çevre uzunlularını hesaplamaya yönelik kazanımlar yine bu seviyede yer almaktadır. Öğrencilerin 5. sınıfta dikdörtgenin alanını santimetrekare ve metrekare cinsinden hesaplamaları, dikdörtgenler prizmasını tanımaları, temel özelliklerini belirlemeleri, yüzey açınımı çizmeleri ve yüzey alanını hesaplamaları hedeflenmiştir.

5. sınıf seviyesinde veri işleme öğrenme alanına ilişkin öğrencilerden veri toplamayı gerektiren araştırma soruları oluşturmaları, bu sorulara uygun veriyi tablo, sıklık tablosu ve sütun grafiğinden uygun olanları ile göstermeleri ve yorumlamaları beklenmektedir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 5.Sınıf Matematik Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!