7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on birinci konusu olan Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3. Ünite: Nüfus ve Yerleşme konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 5,29 mb olup slayt 53 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.3.2. Türkiye’de nüfusun dağılışını etkileyen faktörlerden hareketle Türkiye’nin demografik özelliklerini yorumlar. Bu slaytla birlikte Türkiye’de nüfusun dağılışını etkileyen faktörlerden hareketle Türkiye’nin demografik özelliklerini yorumlayabileceksiniz.

Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 3.Ünite: Nüfus ve Yerleşme içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan Türkiye nüfusunun özellikleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar nüfus, demografi ve nüfus yoğunluğudur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. Bir ülkenin nüfusunun fazla olmasının faydaları neler olabilir? Bu soru ile slaydımıza başladık. Daha sonra nüfusun bir ülke için niçin önemli olduğunu aktardık. Ayrıca ülkemizin nüfusu ne kadar sorusu ile konuya dikkat çekmeye çalıştık.
  • 1927 yılından itibaren yapılan evde sayım yöntemine 2007 yılında son verilerek Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) geçtik. ADNKS ile ilgili veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanmaktadır. Türkiye nüfusunun 1927 ile 2022 yılları arasındaki değişimini kendi hazırladığımız sütun grafik üzerinden anlattık. Daha sonra nüfus artışı ile nüfus artış hızı arasındaki farkları örnekler üzerinden aktardık.
  • Bu slaydımızda en önemli konularda biri de ülkemizde nüfus artış hızının değişimidir. Bu konu ile ilgili yine kendi hazırladığımız çizgi grafikleri kullandık. 1940-1945 yılları arasında nüfus artış hızımızın II. Dünya Savaşı tehlikesi nedeniyle düştüğünü vurguladık. Ayrıca en yüksek nüfus artış hızımızın 1955-1960 yılları arasında yaşandığını aktardık. Bu dönemde nüfus artış hızının yüksek olmasında savaş tehdidinin ortadan kalkması, sağlık ve ekonomi alanında yaşanan gelişmeler etkili olmuştur. Son olarak ülkemizde en düşük nüfus artış hızının 2020 yılında meydana geldiğini aktardık. Bu düşüşün nedeni olarak korana virüse bağlı olarak yaşanan işsizlik ve gelecek kaygısı olduğunu vurguladık.
  • Tablo üzerinde farklı illerimizin nüfus artış hızlarını verdik. Bu illerimizden nüfus artış hızının yüksek olduğu yerlerde, bu yüksekliğin nedenlerini aktardık. Ayrıca nüfus artış hızının düşük olduğu illerimizde, bu düşüklüğün sebeplerini de aktardık.

Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt İçeriğiyle İlgili Diğer Bilgiler

  • Bir yerin nüfusunun yüz ölçümüne bölünmesiyle nüfus yoğunluğunun bulunduğunu aktardık. Örnek görseller üzerinden nüfus yoğunluğunu daha ayrıntılı anlatmaya çalıştık. Ayrıca farklı illerimizin yüzölçümlerini ve nüfuslarını vererek, bu illerimizin hangisinde nüfus yoğunluğunun yüksek olduğunun bulunmasını istedik.
  • Slaydımızın devamında yine kendimizin hazırladığı Türkiye nüfus yoğunluğu haritasını paylaştık. Bu harita üzerinde nüfus yoğunluğun fazla ve az olduğu illerden örnek verilmesini istedik. Ayrıca nüfus yoğunluğunun düşük olduğu illerde, bu düşüklüğün nedenlerini sorduk.
  • Türkiye nüfusunun özelliklerini beş başlık altında inceledik. Türkiye nüfusunun cinsiyet durumuna baktığımızda %50,1’ini erkeklerin, %49’9’unu da kadınların oluşturduğunu vurguladık. Ayrıca göç veren bölgelerde kadın nüfusun daha fazla olduğunu aktardık.
  • Türkiye nüfusunun %22’sini çocuk nüfus, %68,1’ini çalışan nüfus ve %9,9’unu yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Daha sonra kendi hazırladığımız Türkiye 2022 yılı nüfus piramidini aktardık. Bu piramit üzerinde farklı sorular ile konunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağladık. Ayrıca nüfus piramitlerinden hangi bilgilerin bulunabileceğini de aktardık.
  • Ülkemizde okuma yazma bilmeyenlerin oranının %2,5 olduğunu aktardık. Ülkemizde okuma yazma oranın yüksek ve düşük olduğu yerleri de yazdık. Slaydımızın devamında ülkemiz nüfusunun %93,4’ünün kentlerde, 6,6’sının ise kırlarda yaşadığını aktardık.
  • Son olarak Türkiye’de çalışan nüfusun ekonomik faaliyetler kollarına dağılımını verdik. 2021 yılında ülkemizde çalışan nüfusun %21’i tarım, %17’si sanayi ve %62’sinin hizmet sektöründe yer almaktadır. Hizmet sektöründe çalışanların artması ülkemizin geliştiğinin göstergesidir.

Bu sayfamızda 7.sınıf Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!