Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi üçüncü konusu olan Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,83 mb olup slayt 29 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.5.6. Dijital teknolojilerin üretim, dağıtım ve tüketim ağında meydana getirdiği değişimleri analiz eder. Bu slaytla birlikte dijital teknolojilerin üretim, dağıtım ve tüketim ağında meydana getirdiği değişimleri analiz edeceksiniz.

Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki altıncı konu olan teknoloji ve değişen dünya içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar genel ağ ve pazarlamadır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza günlük hayatta kullandığınız teknolojik ürünler hangileridir? sorusu ile başladık. Daha sonra üretim faaliyetlerinde teknolojiden yararlanmanın üretime katkısı neler olabilir? sorusu ile devam ettik.
  • Telefonun mucidi Graham BelI’e telefon üzerinden market alışverişi yaptığınızı söyleseydiniz onun cevabı ne olurdu acaba? Peki, buhar makinesini geliştiren James Watt’a kendini idare edebilen dijital fabrikaların olduğundan bahsedilse o, şaşkınlığını gizleyebilir miydi? Bu sorular ile öğrencilerin dikkatini derse çekmeye çalıştık.
  • Dijital teknoloji, günlük hayatımızda kullandığımız ürünlerin hayal edilerek nasıl tasarlandığını ve hangi üretim aşamalarından geçerek bize ulaştığını anlamamıza yardımcı olur. Dünyadaki endüstriyel üretim zinciri, dijitalleşme ve iletişim sistemlerinin gelişmesi sayesinde değişiyor. Bu teknoloji ile gelecekte milyonlarca makine, sistem ve alıcı birbiriyle iletişim kurarak üretimin hızlanmasını sağlayacaktır. Böylelikle ürünlerin pazar ihtiyaçları tespit edilerek üretim yapılması mümkün olacaktır.
  • Dünya hızla değişiyor. Buna bağlı olarak da ürünlerin üretim şekil ve yöntemleri, tüketim ve dağıtım planlamaları değişiyor. Peki, biz bu değişimin neresindeyiz? Bir fabrika kurmadan önce dijital ortamda yazılımlar ile üretim tesisi ve süreçlerini test etme şansımız var mı? Kuracağımız fabrikanın çalışma planını dijital ortamda tasarlama ya da ürettiğimizin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan süreçlerini takip etme imkânımız var mı? Evet. Aklımızdan geçirdiğimiz tüm bu süreçler, dijital teknoloji ile mümkün hâle gelebilir. Bir fabrika kurmadan önce o fabrikanın nasıl en iyi şekilde çalışacağını dijital teknoloji ile tasarlayabiliriz hatta fabrikamızı sanal ortamda gezme şansımız bile olabilir.

Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt Diğer Bilgiler

  • Fabrikamız kurulduktan sonra da üretim teknolojisinde dijitalleşme süreci devam ediyor. Fabrikamızın üretim aşamaları, dijital ortamda takip edilebiliyor. Üç boyutlu yazıcı ya da robotlar, üretim sürecinde kolaylık sağlıyor. Üç boyutlu yazıcıları, dijital bilgisayar yazılımındaki çizimleri gerçek nesnelere dönüştüren bir yazıcı olarak tanımlayabiliriz. Bu yazıcılarda fotokopi makinesinde kullanılan kartuş yerine üç boyutlu nesneyi oluşturacak plastik, seramik tozu gibi maddeler kullanılıyor. Örneğin mimarlar, çizimlerinin maketini dijital ortama aktarıp üç boyutlu yazıcılar ile yazdırabiliyorlar.
  • Üretim teknolojisinde yaşanan gelişmelerin aşamalarını gösterdik. Görselde Sanayi inkılabından günümüze fabrikalardaki üretim süreçlerinde yaşanan gelişmeler yer almaktadır. Geçmişten günümüze üretim teknolojisinde yaşanan gelişmeleri görselden yararlanarak açıklayınız.
  • Kendinizi İlk Çağ’da, Anadolu’da yaşayan bir zeytinyağı tüccarı olarak hayal ediniz. Çiftçiden satın aldığınız yağı başka devletlerde yaşayan insanlara satmak için nasıl bir yol izlerdiniz? Elinizdeki ürünü satabilmeniz için haftalarca hatta aylarca yol gitmeniz gerekirdi. Soruyu bir de bugünün şartlarını düşünerek soralım. Kendinizi bir zeytinyağı fabrikasının yöneticisi olarak hayal ediniz. Ürününüzü satmak için nasıl bir planlama yapardınız? Örneğin, ürünlerinizi e-ticaret aracılığıyla pazarlamayı düşünür müydünüz? Cevap vermeden önce ‘‘E-ticaret nedir?’’ bunu öğrenmeniz gerekiyor.

Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt Hakkında Bilgilerin Devamı

  • Elektronik ticareti (e-ticaret) mal ve hizmetlerin tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılması olarak tanımlayabiliriz. Elektronik ticaretin araçları, her türlü elektronik ürün (telefon, faks, televizyon, bilgisayar, elektronik ödeme ve para transfer sistemleri) olarak düşünülebilir. E-ticaretin en yaygın kullanılan aracı ise Genel ağdır.
  • E-ticaret günlük hayatımıza ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? E-ticarete Genel ağ üzerinden insanların gerçek ya da sanal ürünleri satın alma işlemi de diyebiliriz. Ailemiz ile güvenli bir alışverişi mağazaya gitmeden dijital ortamda hızlı bir şekilde yapabiliriz. Diyelim ki bir spor ayakkabısı almak istiyorsunuz. Beğendiğiniz ayakkabı modellerini Genel ağdaki, güvenli sitelerde sanal mağazalarda karşılaştırabilir ve size en uygun ürüne en kısa sürede elektronik ortamda ulaşıp bu ürünü satın alabilirsiniz. Böylece e-ticaret size zamandan tasarruf ve alışverişte kolaylık sağlar.
  • E-ticaret, bize ticaretin nasıl daha kolay yapılacağını göstermektedir. İletişim araçlarındaki gelişmeler, ürünlerin alım ve satımını kolaylaştırmaktadır. E-ticaret üzerinden yürütülen faaliyetler; üretim, dağıtım ve pazarlama süreçlerini içine almaktadır. E-ticaretin yaygınlaşması ile ülke ekonomilerinin büyüme hızlarında artışlar yaşanmaktadır.
  • E-ticaret, bize ürün satın alma konusunda yardımcı olduğu kadar vergi ödemesi, pasaport başvurusu ya da bankacılık işlemleri yapmak gibi kolaylıklar da sağlamaktadır. Ayrıca insanlar genel ağ üzerinden e-devlet kapısı ile normalde yapılması uzun sürebilecek pek çok işlemi daha hızlı yapmaktadır.
  • Elektronik kitap (e-kitap), kitapların basılı olmayan elektronik ortamdaki hâlidir. Elektronik kitap; bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlarda okuyabileceğimiz sanal kitaplar olarak tanımlanabilir. Aradığımız bir kitaba dijital ortamda e-kitap ile kolaylıkla ulaşabiliriz. Diyelim ki bir kitap yazdınız. Yazdığınız bu kitabı hem basılı hem de e-kitap olarak okuyucularla paylaşabilirsiniz.

Bu sayfamızda 7.sınıf Teknoloji ve Değişen Dünya Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!