6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Demokratik Devlet ve Organları Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi beşinci konusu olan Demokratik Devlet ve Organları Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 4,70 mb olup slayt 33 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.6.2. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişkiyi açıklar. Bu slaytla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişkiyi açıklayacaksınız.

Demokratik Devlet ve Organları Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Demokratik Devlet ve Organları Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan demokratik devlet ve organları içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar sorumluluk, yasama, yürütme, yargı ve yetkidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımızı yasama, yürütme ve yargı kavramlarından ne anlıyorsunuz? sorusu ile açtık. Daha sonra ülkemizin yasama, yürütme ve yargı organlarının ayrı ayrı temsil edildiği demokratik bir devlet olduğunu vurguladık. Demokratik devletlerde kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanmaktadır. Kuvvetler ayrılığı, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyerek belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasının ifade edilmesidir.
  • Kurumlar gücünü anayasa ve kanunlardan almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası olan 1921 Anayasası (Teşkilat-ı Esasiye) savaş döneminde çıkartıldığı için tüm güçler Büyük Millet Meclisine (BMM) verilmiştir. 1924 Anayasası’nda kısmen kuvvetler ayrılsa da tam anlamıyla kuvvetler ayrılığı 1961 Anayasası’nda ilk kez uygulanmıştır. 1982 Anayasası’nda bu durum devam etmiştir. Günümüzde geçerli olan 1982 Anayasası’nın ilk üç maddesi değiştirilemez. İlk üç madde 4. madde ile koruma altına alınmış olup diğer bütün maddeler üzerinde değişiklik yapılabilmektedir.
  • Yasama, kanun ya da yasa çıkarma gücüdür. Ülkemizde yasama gücü Türk milleti adına TBMM’ye verilmiştir. Devletimizin ilk meclisi 23 Nisan 1920’de açılmış, “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.” ifadesi hayata geçmiştir. TBMM, 600 milletvekilinden oluşur. Seçimler 5 yılda bir yapılmaktadır. 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı milletvekili olarak seçilebilmektedir.
  • Daha sonra TBMM’nin görev ve yetkilerinden bazılarını aktardık. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak. Para basılmasına karar vermek. Genel ve özel af ilanına karar vermek. Ayrıca savaş ilanına karar vermek de TBMM’nin görevleri arasında yer almaktadır.
  • Yürütme gücü kanunları uygulama gücüdür. Ülkemizde 40 yaşını geçmiş, yükseköğretim mezunu olan herkes 5 yıllığına iki dönem için cumhurbaşkanı olabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne göre cumhurbaşkanı hem hükûmetin hem de devletin başıdır.

Demokratik Devlet ve Organları Slayt Diğer Bilgiler

  • Cumhurbaşkanının Görev ve Yetkilerinden Bazıları. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Uluslararası
    anlaşmaları onaylamak ve yayınlamak. TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını temsil etmek. Kanunları onaylamak ve Resmî Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe koymak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atamak ve görevlerine son vermek. Devleti yurt içinde ve dışında temsil etmek. TBMM’yi gerektiğinde toplantıya çağırmak. Ayrıca Millî Güvenlik Kuruluna başkanlık yapmak da cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında yer almaktadır.
  • Ülkemizde 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmiştir. Yeni sistemde başbakan ve bakanlar kurulu kaldırılmış, cumhurbaşkanı yardımcıları ve cumhurbaşkanlığı kabinesi (hükûmeti) getirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı kabinesine cumhurbaşkanı tarafından TBMM üyeleri arasından ya da dışarıdan bakanlar seçilir. Ancak cumhurbaşkanlığı kabinesinde yer alan bakanlar TBMM tarafından denetlenmektedir.
  • Yargı bireylerin kendi aralarında veya devletle olan ilişkilerindeki uyuşmazlıkları çözme işidir. Yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılmaktadır. Anayasamıza göre yargı kararları da denetlenmektedir. Vatandaşlar, mahkeme kararlarına itiraz ederek üst mahkemeye başvurabilir.
  • Ülkemizde en üst mahkeme Anayasa Mahkemesidir. Yargıtay, adli davaların en üst yetkili mahkemesidir. Danıştay idari yani yönetim ile ilgili davaların en üst mahkemesidir. Diğer mahkemeler ise adli ve idari mahkemelerdir. Daha sonra adli mahkemelerin vatandaşların birbirleriyle olan uyuşmazlıklarını incelediğini vurguladık. İdari mahkemeler devlet ile vatandaş arasındaki uyuşmazlıkları incelemektedir. Ayrıca vatandaşlar, bütün iç hukuk yollarını kullandıktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurabilir.

Bu sayfamızda 6.sınıf Demokratik Devlet ve Organları Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!