7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on altıncı konusu olan Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,76 mb olup slayt 28 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.4.3. XV-XX. yüzyıllar arasında Avrupa’da yaşanan gelişmelerin günümüz bilimsel birikiminin oluşmasına etkisini analiz eder. Bu slaytla birlikte 15-20. yüzyıllar arasında Avrupa’da yaşanan gelişmelerin günümüz bilimsel birikiminin oluşmasına etkisini analiz edeceksiniz.

Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan Türk-İslam bilginleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar matbaa, teleskop, kilise ve engizisyondur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Orta Çağ’da Avrupa’da kilise çok güçlü bir konumda yer almaktaydı. Bu nedenle kilise yaşamın her alanını yönetiyordu. Ayrıca kilisenin öğretilerine uyulması zorunluluğu vardı.  Bu öğretilerin aksini savunan insanlar genellikle cezaya çarptırılmaktaydı.
  • Bazı Hristiyan din adamlarına göre Dünya tepsi gibi düzdü. Bu görüşe göre Dünya kıpırdamadan duruyor, Güneş doğudan batıya doğru gidip gelmekteydi. Coğrafi keşiflerin başlamasıyla Kristof Kolomb ve Macellan gibi denizciler sürekli aynı yöne gidilirse aynı noktaya gelineceğini tespit etmiştir. Bu durum Dünya’nın yuvarlak olduğunu göstererek kilisenin düz Dünya anlayışının gerçeklerle çeliştiğini ortaya çıkarmıştır.
  • Rönesans ile kilisenin otoritesi iyice sarsılmıştır. Daha sonra matbaanın icadıyla İncil başka dillere çevrildi. Kilisenin kutsal dediği birçok şeyin doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Böylece din alanında yenileşme hareketi olan Reform hareketleri başladı. Yine Aydınlanma Çağı’nda ise Dünya’nın yuvarlak olduğu deney ve gözlemler sonucu ispat edildi. Avrupa’da özgür düşünce ortamı sayesinde birçok gelişme yaşanmıştır. Böylece Avrupa karanlıktan aydınlığa kavuşmuştur.
  • Matbaa ilk olarak Çin’de icat edilmiştir. Bu matbaada bütün bir sayfanın tüm harf ve resimlerinin ahşap oyması yapılıyor sonra üzeri mürekkeple kaplanıp baskısı alınıyordu. Bu son derece zahmetli ve zaman alan bir baskı yöntemiydi.
  • Johannes Gutenberg daha gelişmiş bir matbaa icat etti. Bütün bir sayfayı ahşap üzerinde oymak yerine ayrı ayrı madeni harfler hazırladı. Bu harfleri yan yana getirerek kelime ve cümleleri oluşturdu ve basacağı sayfaları hazırladı. Böylece çok daha hızlı basım yapmak mümkün olmuştur. Slaydımızda matbaanın yaygınlaşması ile birlikte meydana gelen gelişmeleri maddeler halinde sıraladık. Ayrıca İnsanlar matbaada İncil’in çok sayıda basılması ile ilk kez bir rahip yardımı olmadan İncil’i inceleme fırsatı bulmuşlardır. Bu inceleme sonucunda kiliseye eleştirel gözle bakmaya başladılar.

Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt Diğer Bilgiler

  • Gutenberg’in matbaayı icat ettiği dönemde Avrupa’da Dünya’nın şekli, hareketleri ve uzaydaki konumuyla ilgili önemli tartışmalar başlamıştı. Özellikle Nicolaus Copernicus, Gök Cisimlerinin Devinimi Üzerine adlı astronomi kitabında Güneş’in merkezde yer aldığını, Dünya dâhil, gezegenlerin onun çevresindeki bir yörünge üzerinde daireler çizerek döndüğünü anlattı.
  • Galileo, Hollanda’da icat edilen teleskoptan çok etkilendi ve kısa bir süre sonra gökyüzünü inceleyeceği kendi teleskobunu icat etti. Teleskobuyla Jüpiter’in etrafında dönen uyduları buldu. Deney ve gözlemleri sonucu Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispat etti. Dünya’nın yuvarlak olduğunun bilimsel olarak ispat edilmesi ile kilise eski gücünü iyice yitirmiştir.
  • Newton, annesinin çiftliğinde elma ağacının altında otururken kafasına elma düşer ve bunun üzerine yer çekimi konusuna daha fazla ilgi duyarak yer çekimini keşfeder ancak bu hikâyeyle ilgili tek emin olunan şey, annesinin çiftliğinde elma ağaçlarının olduğudur. Ayrıca Newton,  gezegenlerin de çekim kuvveti nedeniyle Güneş’in çevresine çekildiğini gözlemlemiştir.
  • Thomas Savery İngiltere’de maden ocaklarını basan suyu dışarı pompalamayı sağlayan bir makine geliştirmiştir. Daha sonra 1698’de buhar makinesini (buhar pompası) icat etmiştir. Yine 1712 yılında Thomas Newcomen atmosferik buhar makinesini icat etmiştir. Daha sonra 1765’te James Watt’ın buhar makinesinin ticari üretimine geçilmiştir. Ayrıca 1769’da ilk buharlı arabalar üretilmiştir. 1802’de Richard Trevithick ilk buharlı lokomotifi hareket ettirmiştir.

Bu sayfamızda 7.sınıf Avrupa’daki Bilimsel Gelişmeler Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!