Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 1.Dönem 2.Yazılı
Dersicerik.com olarak sizler için yeni içerikler hazırlamaya devam ediyoruz. Bu serimizde farklı derslere ait yazılı sorularını ve cevap anahtarını word formatında paylaşıyoruz. Bu yazımızda Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 1.Dönem 2.Yazılı soruları ve cevap anahtarı yer almaktadır. Yazılıda toplam 10 tane soru yer almaktadır. Örnek yazılımızı Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Pdf dosyasına dikkate alarak hazırladık. Yazılı ikinci ünite olan Türklerde Toplum konularını kapsamaktadır. Aşağıdaki linklerden yazılı sorularına ve cevap anahtarına ulaşabilirsiniz. Yazılıda hatalı gördüğünüz soruları bize bildirirseniz en kısa sürede düzeltme yapılacaktır. Faydalı olması temennisiyle iyi çalışmalar dilerim.
Aşağıdaki indirmek için tıkla yazan görselden yazılı sorularını indirebilirsiniz.
Cevap anahtarı için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Konuları
2.ÜNİTE: TÜRKLERDE TOPLUM
A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE TOPLUM
- İlk Türk Devletlerinde Toplumsal Yapının Özellikleri
B) İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE TOPLUM
- İlk Türk İslam Devletlerinde Toplumsal Yapının Özellikleri
C) OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPLUM
- Osmanlı Devleti’ndeki Toplumsal Yapı
- Tanzimat Sonrası Osmanlı Toplumu
Ç) MEŞRUTİYET VE CUMHURİYET DÖNEMLERİNDE TOPLUM
- Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemi’nde Toplumsal Yapıdaki Değişim
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 1.Dönem 2.Yazılı İçeriği
Aile, ilk Türk devletlerinde toplumun temel birimiydi. Akrabalık bağları esas alınarak kurulmuş bir yapı olan aile, toplumun temel çekirdeğini oluştururdu. İlk Türk devletlerinde aile, günümüzde olduğu gibi çekirdek aile tipindeydi. Anne, baba, çocuklar ve torunlardan oluşurdu. Aile; evlenmek, yeni bir ev kurmak anlamına da gelirdi. Evlenen büyük oğullar paylarına düşen hisselerini alır ve yeni bir ev kurarlardı. Baba evi ise küçük oğula kalırdı. Ölen kardeşlerin eşleri ve çocukları ortada kalmaz, diğer kardeşler onlara sahip çıkardı. Türkler, bu köklü aile yapısı sayesinde tarihte hak ettiği yeri almışlardır.
İlk Türk devletlerinde kadınlara her zaman büyük değer verilmiş, kadınlar siyasi ve idari işlerde üst kademelerde görev almışlardır. Hun İmparatoru Mete Han’ın eşinin, Çin devleti ile yapılan anlaşmada devlet adına imza atması ve Mete Han’ın Çin ordusunu kuşatmış olmasına rağmen eşinin telkinleriyle kuşatmayı kaldırması, ilk Türk devletlerinde kadının rolünü ifade etmesi açısından önemlidir. Ayrı sarayları bulunan hatunlar devlet meclislerine katılır, bazen de yabancı elçileri kabul ederlerdi. Çin elçilerinin kabulünde Kök Türk hatunları da hazır bulunurdu.
Osmanlı Devleti, Tanzimat Dönemi’nde yaşadığı siyasi ve ekonomik sorunları Batı’ya ve Batı’nın değerlerine yaklaşarak çözebileceğini düşünüyordu. Bu dönemde halkın bir kısmı Batı hayranı aydınların ve bazı devlet adamlarının yönlendirmeleri sonucunda, geleneksel yaşam tarzı yerine modern Batı tarzı yaşama geçmek için çaba sarf etmiştir. İstanbul gibi büyükşehirlerde insanlar geleneksel çizgilerinden uzaklaşıp mağaza, kafeterya, pastane, restoran, otel ve apartman hayatıyla tanışmaya başlamıştır. Yaşanan bu tüketim zevki ve sefasıyla bambaşka bir insan ve toplum modeli ortaya çıkmıştır.
Bu sayfamızda Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Yazılı Sorularını ve Cevap Anahtarını paylaştık. Gelecek yazılarımızda görüşmek dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.
Tüm derslerin yazılı sorularına ve cevap anahtarına ulaşmak için tıklayınız.