7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin sekizinci konusu olan Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,64 mb olup slayt 38 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.2.4. Osmanlı Devleti’nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan hareketle toplumsal ve ekonomik değişim hakkında çıkarımlarda bulunur. Bu slaytla birlikte Osmanlı Devleti’nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan hareketle toplumsal ve ekonomik değişim hakkında çıkarımlarda bulunabileceksiniz.

Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ıslahat ve çiniciliktir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Osmanlı İmparatorluğu’nda, gerileme döneminden başlayarak zaman zaman uygulanan yenileşme hareketlerine ıslahat adı verildiğini aktardık. Osmanlı Devleti on beş ve on altıncı yüzyılda en güçlü dönemini yaşamıştır. Ancak Avrupa’da yaşanan coğrafi keşifler, Rönesans ve Reform hareketlerini takip edememiştir. Bu nedenle  on sekizinci yüzyıldan itibaren çağın gerisinde kalmamak için yenilikler yapmaya başlamıştır. Ayrıca slaytımızda Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın gerisinde kalmasının nedenlerini maddeler halinde gösterdik.
  • Slaydımıza Lale Devri ile devam ettik. Bu dönem 1718 Pasarofça Antlaşması ile 1730 Patrona Halil İsyanı arasındaki yeniliklerin yapıldığı döneme verilen addır. Ayrıca sosyal ve kültürel yeniliklerin birçoğu bu dönemde gerçekleşmiştir. Lale Devri, Batı’ya bilinçli olarak yönelme isteklerinin belirgin bir şekilde ortaya çıkmaya başladığı bir dönemdir. Bu dönemde lalenin birçok türü yetiştirildiği için Lale Devri ismi verilmiştir.
  • Lale Devri’nde batı tarzında mobilya ve barok tarzı mimari eserler gelmiştir. Bahçeler, çiçeklerle özellikle lalelerle donatılmıştır. Ayrıca İstanbul’da çini atölyeleri ve Yalova’da kâğıt fabrikası açılmıştır. Yine sağlık alanında ilk kez çiçek aşısı uygulanmıştır.
  • Osmanlı Devleti Paris, Londra, Viyana gibi önemli Avrupa başkentlerine elçiler göndermiştir. Bu elçiler Avrupa’daki kültür ve sanat etkinliklerini, bilimsel ve teknik gelişmeleri takip edip Osmanlı’ya aktarmışlardır.
  • Slaydımızın devamında matbaanın kurulmasını ayrıntılı olarak aktardık. Ayrıca matbaada sadece bilimsel eserlerin basılmasına izin verilmesinin nedenini yazdık. Matbaada basılan ilk eserin Vankulu Lugatı olduğunu aktardık.
  • İstanbul’da o dönemde yapıların çoğunum ahşap olduğunu yazdık. Saraylar, köşkler, çarşılar, kütüphaneler bu yangınlar sonucu zarar görmekteydi. Yangınlar, sarnıçlardan taşınan sularla söndürülmeye çalışılmaktaydı. Yangın facialarına karşı ilk koruyucu tedbir XVIII. yüzyılın başlarında yeniçerilerden “Tulumbacılar” itfaiye bölüğünün kurulması ile alınmıştır. Bu tulumbacılar, bugünkü itfaiye teşkilatının temelini oluşturmuştur.

Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • İkinci Mahmut Dönemi’nde ilk Türkçe resmi gazete olan Takvîm-i Vekâyi’nin (1831) yayımlanmaya başladığını aktardık. Daha sonra Posta Teşkilatı’nın nasıl kurulduğunu tarihi seyrinde aktardık.  Osmanlı Devleti’nde 19. yüzyıla kadar atlı ulaklar devletin resmi haberleşmesinde kullanılmaktaydı. Bugünkü PTT’nin temelleri II. Mahmut Dönemi’nde atılmıştır. Bu teşkilat, faaliyete 1840 yılında Sultan Abdülmecit Dönemi’nde ‘‘Posta Nezareti’’ adıyla başlamıştır. Yine iletişim alanında Posta Nezaretinin kurulmasından sonra 1855’te Telgraf Müdürlüğü kurulmuştur.
  • Osmanlı Devleti’nde ilk buharlı gemi 1828’de İstanbul’da kullanılmaya başlanmıştır. Swift adını taşıyan bu vapura İstanbul halkı “Buğu” adını vermiştir. Halk ilk defa yelken veya kürek yerine buhar gücüyle hareket eden bir gemi görmüştür. Halkın yoğun ilgi gösterdiği bu vapura Padişah II. Mahmut da hayran olmuştur.. Kendisi de vapurla seyahat etmeye başlamıştır. Bu gemilerin  sayıları zamanla artmıştır. Ayrıca bu eskiden kayıklar ve yelkenli gemilerle saatler süren yolculuklar kısalmıştır.
  • Ulaşım alanında ikinci atılımın demir yolu yapımıyla gerçekleştirildiğini aktardık. Anadolu’da ilk demiryolu hattı 1856’da Aydın ile İzmir arasında yapılmıştır. 1888’de İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan demir yolu hizmete açılmıştır. Orient Express adını taşıyan tren seferleriyle çok sayıda Avrupalı turist İstanbul’u ziyaret etmeye başlamıştır. Ayrıca İstanbul’dan Bağdat’a ve Medine’ye kadar uzanan demir yolları yapılmıştır.
  • 1856 yılında ticari banka olarak kurulan Osmanlı Bankası, 1863 yılında devlet bankası olma özelliğini kazanmıştır. Osmanlı Bankası devlet bankası olarak devlete ait kredi işlemleri, devletin gelirlerinin toplanması, iç ve dış borç işlemlerinin yapılması ve hükûmete mali konularda danışmanlık hizmetlerinin verilmesi gibi görevler üstlenmiştir. Son olarak eğitim alanında yapılan ıslahatları da aktararak slaytımızı bitirdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Osmanlı Devleti’nde Islahat Hareketleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. Slaytımızda eksik veya yanlış gördüğünüz yerleri bize bildirebilirsiniz. Biz de en kısa sürede gerekli düzelmeleri yaparak slaytı tekrar siteye yükleriz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!