OrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yedinci konusu olan Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk konuları arasında yer almaktadır. Slaytımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaytımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaytımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaytımızın toplum boyutu 6,17 mb olup slayt 56 sayfadan oluşmaktadır. Slaytımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.2.3. Avrupa’daki gelişmelerle bağlantılı olarak Osmanlı Devleti’ni değişime zorlayan süreçleri kavrar. Bu slaytla birlikte Avrupa’daki gelişmelerle bağlantılı olarak Osmanlı Devleti’ni değişime zorlayan süreçleri kavrayacaksınız.

Avrupa'daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti'ne Etkileri Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar feodalite, burjuva, ihtilal ve sömürgeciliktir. Slaytımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Avrupalıların 15. ve 16. yüzyıllarda yeni kıtalar ve ticaret yolları bulmasına coğrafi keşifler adı verildiğini aktardık. Ayrıca Coğrafi Keşiflerin nedenlerini altı maddede anlattık. Daha sonra Coğrafi Keşifler sonrası yeni deniz yolları haritasını slaytımızda yer verdik.
  • Portekizli Bartolomeu Dias’ın Ümit Burnu’nu keşfini harita üzerinde hareketli bir şekilde gösterdik. Bu keşfi anlattıktan sonra Cenevizli Christopher Columbus’un Amerika Kıtası’na ulaştığını söyledik. Ancak bu kıtanın Hindistan’ın batısı olduğunu düşündüğünü aktardık.
  • Slaytımızın ilerleyen sayfalarında Vasko Dö Gama’nın Hindistan’ı keşfine değindik. Daha sonra Amerigo Vespucci’nin Amerika Kıtası’nı keşfetmesini anlattık. Bu kıtaya adının da verildiğini vurguladık.
  • Son Coğrafi Keşif olarak Magellan ve Del Cano’nun Dünya’nın etrafını dolaştığını aktardık. Böylece Dünya’nın yuvarlaklığının da ispatlandığını vurguladık. Daha sonra Coğrafi Keşiflerin sonuçlarının maddeler halinde sıraladık. Ayrıca Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne etkilerini yazdık.
  • Slaytımızın devamında Rönesans’tan bahsettik. Rönesans hareketlerinin ilk olarak İtalya’da ortaya çıktığını özellikle vurguladık. Ayrıca bu dönemdeki önemli kişileri de yazdık. Son olarak Rönesans’ın sonuçlarını maddeler halinde sıraladık. Bu maddeler arasında geçen skolastik düşüncenin ne olduğunu da aktardık. Yine Rönesans’ın Osmanlı Devleti’ne etkilerini de ayrıca slayt olarak verdik.

Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • XVI. yüzyılda Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki Katolik Kilisesi’nde yapılan yenilik hareketine reform adı verildiğini yazdık. Daha sonra reform hareketleri ilk olarak Almanya’da başladığını ve daha sonra tüm Avrupa’ya yayıldığını aktardık. Bu konuda geçen Endülüjans kavramının ne anlama geldiğini yine yazdık.
  • Reform hareketlerinin başlamasında öncü olan Martin Luther hakkında kısa bilgi verdik. Avrupa’da Reform hareketleri yaşanırken Osmanlı Devleti’nde Kanuni Sultan Süleyman’ın padişah olduğunu aktardık. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın Martin Luther’i desteklediğini vurguladık. Böylece Haçlı birliğinin parçalanmasını da fırsat bilerek pek çok yeri fethettiğini aktardık.
  • 17 ve 18.yüzyıllarda Avrupa’da, bilimde ve felsefede büyük gelişmelerin başladığı döneme Aydınlanma Çağı dendiğini yazdık. Bu dönemdeki önemli düşünürleri ve bilim adamlarını aktardık.
  • Daha sonra Fransız İhtilali konusuna geçtik. Bu konuda Fransız İhtilali’nin nedenleri, sonuçlarını ve Osmanlı Devleti’ne olumlu ve olumsuz etkilerini aktardık.
  • Slaytımızın sonuna doğru Sanayi İnkılabı ve sömürgecilik konusuna değindik. Bu konuda Sanayi Devrimi’nin ilk olarak İngiltere’de başladığını özellikle vurguladık. Bir devletin, kendi ülkesinin sınırları dışında başka devletlerin maddi ve manevi bütün kaynaklarını ele geçirmesine sömürgecilik adı verildiğini yazdık. Daha sonra sömürgecilik hakkında kısa bilgiler aktardık.

Bu sayfamızda 7.sınıf Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. Slaytımızda eksik veya yanlış gördüğünüz yerleri bize bildirebilirsiniz. Biz de en kısa sürede gerekli düzelmeleri yaparak slaytı tekrar siteye yükleriz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!