6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on dokuzuncu konusu olan Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 11,2 mb olup slayt 39 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.5.2. Kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin canlı yaşamına etkilerini analiz eder. Bu slaytla birlikte kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin canlı yaşamına etkilerini analiz edeceksiniz.

Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan kaynaklarımızı doğru kullanıyorum içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar fosil, jeotermal, atık ve termik santraldir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Enerji kaynakları; kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve güneş gibi çeşitli doğal kaynaklardır. Bu kaynaklar ısı ve enerji üretiminde kullanılarak insan yaşamını kolaylaştırır. Ayrıca bu enerji kaynakları; tükenebilir (yenilenemeyen) ve tükenmeyen (yenilenebilen) olmak üzere iki grupta incelenmektedir.
  • Kullanıldıkça tükenen ve tekrar oluşması çok uzun yıllar alan enerji kaynaklarına yenilenemeyen enerji kaynakları denir. Bu enerji kaynaklarından ilk olarak taş kömürü hakkında bilgi verdik. Ülkemizde taş kömürünün tamamı Zonguldak çevresinden çıkarılmaktadır. Zonguldak-Ereğli havzasından çıkarılan taş kömürünün ısı enerjisi oldukça yüksektir. Bu nedenle demir-çelik sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca fosil enerji kaynakları içinde atmosferi en fazla kirleten enerji kaynağıdır. Taş kömürü kullanılarak Çatalağzı Termik Santralinde elektrik üretilmektedir.
  • Linyit ülkemizde en yaygın olarak bulunan enerji kaynağıdır. Ülkemizde en fazla Kahramanmaraş (Afşin, Elbistan), Muğla (Yatağan), Manisa (Soma) ve Kütahya’da (Tunçbilek, Seyitömer, Tavşanlı) çıkarılmaktadır. Ülkemizde üretilen linyitin büyük kısmı termik santrallerde elektrik üretiminde, geriye kalan kısmı evlerde ısınma amacıyla ve sanayide kullanılmaktadır.
  • Daha sonra petrol hakkında bilgi verdik. Ülkemiz petrol ihtiyacının büyük bir kısmını ithalatla karşılamaktadır. Batman, Siirt, Diyarbakır ve Adıyaman ülkemizde petrol çıkarılan illerimizdir. Ayrıca petrol ülkemizde İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da yer alan rafinerilerde işlenmektedir.
  • Ülkemiz doğal gaz yatakları açısından zengin değildir. Ülkemizde Kırklareli (Hamitabat) ve Mardin’de (Çamurlu) çıkarılmaktadır. Doğal gaz, tükenebilir enerji kaynakları içinde çevreye en az zarar veren kaynaktır. Konutların ısıtılmasında, sanayide ve elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde doğal gaz ile çalışan termik santraller bulunmaktadır.
  • Nükleer enerji, uranyum ve toryum madenlerinin ham madde olarak kullanılmasıyla elde edilmektedir. Ülkemizde aktif olan nükleer enerji santralleri yoktur. Ancak Mersin’de yapım aşamasında ve Sinop’ta yapılması planlan iki nükleer enerji santrali projesi vardır.

Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt Diğer Bilgiler

  • Kullanıldıkça tükenmeyen ve tekrar oluşması uzun yıllar almayan enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları denir. Bu enerji kaynaklarından ilk olarak Güneş enerjisini aktardık. Güneşli gün sayısı fazla olan bölgelerde ısınmada, elektrik ve sıcak su üretmede kullanılmaktadır. Ülkemizde güneş enerjisinden en fazla Akdeniz kıyı kesiminde ve Güneydoğu Anadolu’da yararlanılmaktadır.
  • Rüzgar enerjisinde, şiddetli rüzgarların estiği yüksek kesimlere kurulan rüzgar santrallerinde elektrik üretimi yapılmaktadır. Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir ve İstanbul rüzgar santrallerinin kurulduğu şehirlerimize örnektir.
  • Akarsuların üzerinde kurulan barajlar yoluyla üretilen elektrik enerjisine hidroelektrik enerji denir. Bu enerji potansiyeli dağlık yerlerde yüksektir. Yer şekillerine bağlı olarak hidroelektrik enerji potansiyeli en fazla Doğu Anadolu’da ve Karadeniz’in kıyı kesimindedir. Atatürk Barajı, Karakaya Barajı, Keban Barajı, Hirfanlı Barajı ülkemizde hidroelektrik enerji üretimi yapılan barajlara örnektir.
  • Fay hatlarının bulunduğu yerlerdeki sıcak su buharı ile jeotermal enerji elde edilmektedir. Denizli, Aydın, Afyonkarahisar, Çanakkale ve Manisa’da jeotermal santraller bulunmaktadır.
  • Son olarak doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ile ilgili bilgi aktardık. Yeryüzündeki tüm canlıların ihtiyacı olan doğal kaynaklar sınırsız ve tükenmez değildir. Dünyada nüfus hızla artarken sınırlı olan doğal kaynaklar da insanlar tarafından bilinçsizce tüketilip yok edilmektedir.
  • Doğal kaynaklarımızdan olan su, yeryüzündeki tüm canlılar için gerekli olan bir yaşam kaynağıdır. Su yalnızca içme amacıyla değil aynı zamanda temizlik, tarımda sulama ve elektrik üretme amacıyla da kullanılmaktadır.
  • İnsanların  toprağa bıraktığı katı ve sıvı atıkların etkisiyle toprağın verimliliği azalır. Ayrıca toprak üzerindeki bitki toplulukları zarar görür. Buna bağlı olarak hayvanların besin zinciri bozulmaya başlar.
  • Ormanların bilinçsiz şekilde yok edilmesi ise erozyon yoluyla verimli toprakların yok olmasına yol açar. Ayrıca yabani hayvanların doğal yaşam alanlarının ortadan kalkmasına da neden olmaktadır.

Bu sayfamızda 6.sınıf Kaynaklarımızı Doğru Kullanıyorum Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!