OrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Türklerin İslamiyet’i Kabulü Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin sekizinci konusu olan Türklerin İslamiyet’i Kabulü Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 2.Ünite: Tarihe Yolculuk konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaytımızın toplum boyutu 3,51 mb olup slayt 33 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.2.3. Türklerin İslamiyet’i kabulleri ile birlikte siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimleri fark eder. Bu slaytla birlikte Türklerin İslamiyet’i kabulleri ile birlikte siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimleri fark edeceksiniz.

Türklerin İslamiyet'i Kabulü Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Türklerin İslamiyet’i Kabulü Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 2.ünite: Tarihe Yolculuk içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan Türklerin İslamiyet’i kabulü içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ribat, sultan, bimarhanedir. Slaytımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Hz. Ömer döneminde İslam Devleti İran’daki Sasani Devleti’ne son verildiğini aktardık. Bu olay sonucunda Müslüman Araplar ve Türkler sınır komşusu olmuştur. Emevi Devleti döneminde Orta Asya yönünde ilerleyen Araplar, Türk topluluklarından biri olan Türgişlerle uzun yıllar mücadele etmişlerdir. II.Kök Türk Devleti’nin kuruluş yıllarında Emeviler, Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Maveraünnehir bölgesinde fetihlere başladığını aktardık.
  • Emevi Devleti’nin uyguladığı Arap milliyetçiliği politikası Türklerin İslamiyet’ten uzak durmalarına neden olduğu üzerinde durduk. Türkler, yönetimde daha adil ve eşit hareket eden Abbasi Devleti döneminde İslamiyet’e ilgi duymaya başladığını aktardık. Türklerin ticaretle uğraşması, ticaret yollarındaki Müslüman tüccarlarla etkileşimde olması Türklerin Müslüman olmasını kolaylaştıran başlıca faktörler olduğunu yazdık.
  • Emevi Devleti ve Kök Türklerin yıkılmasını fırsat bilen Çinliler, ticaret amacıyla kullanılan İpek Yolu’nu ele geçirmek için Orta Asya’da yayılmaya başladığını aktardık. Bu durumun sonucunda Çin ile Abbasi Devleti arasında Talas Savaşı (751) meydana gelmesine neden olduğunu vurguladık. Bu etkileşim sonucunda Müslümanlar Çinlilerden kâğıt, matbaa, barut, pusulayı öğrenmişlerdir. Daha sonra öğrendikleri bu ürünleri dünyaya yaymışlardır.
  • Talas Savaşı’ndan sonra Türkler Müslüman olmaya başlamışlardır. Bu noktada Türklerin Müslüman olmasını kolaylaştıran nedenleri sekiz madde halinde sıraladık.
  • Slaytımızın devamında Karahanlılar hakkında bilgi verdik. Devletin kurucusunun Bilge Kül Kadir Han olduğunu yazdık. Ayrıca Satuk Buğra Han döneminde İslamiyet devletin resmi dini olarak kabul edildiğini aktardık. Bu gelişmeden sonra İslamiyet Türkler arasında hızla yayılmıştır.

Türklerin İslamiyet’i Kabulü Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • Edebiyat alanında ilk Türk-İslam eserleri Karahanlılar döneminde yazıldığını vurguladık. Bu eserler Kutadgu Bilig, Divanü Lügati’t-Türk, Atabetül Hakayık ve Divan-ı Hikmet’tir. Ayrıca bu eserler hakkında kısa bilgiler de verdik.
  • Daha sonra Gazneliler hakkında ayrıntılı bilgiler aktardık. Bu konuda Gazneli Mahmut’un ”Sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarı olduğunu özellikle söyledik. Yine Bu dönemin önemli bilim insanı olan Biruni hakkında bilgi verdik.
  • Slaytımızın son bölümünde ilk Türk-İslam devletlerinde kültür ve medeniyet konusunu aktardık. Bu konuda İslamiyet öncesi Türklerle ve İslamiyet sonrası Türkler arasındaki farkları aktardık. Ayrıca ribat, bimarhane gibi kavramların ne anlama geldiğini vurguladık. Örfi ve şeri hukuk kavramları konusunda bilgi verdik. Ayrıca İslamiyet öncesi dönemde önemli bir sanat dalı olan heykel sanatının İslamiyet’in etkisiyle zayıfladığını yazdık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Türklerin İslamiyet’i Kabulü Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. Slaytımızda eksik veya yanlış gördüğünüz yerleri bize bildirebilirsiniz. Biz de en kısa sürede gerekli düzelmeleri yaparak slaytı tekrar siteye yükleriz. İyi çalışmalar dilerim.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!