6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on üçüncü konusu olan Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 3.Ünite: Yeryüzünde Yaşam konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,08 mb olup slayt 36 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.3.4. Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki insan yaşantılarından yola çıkarak iklim özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur. Bu slaytla birlikte dünyanın farklı doğal ortamlarındaki insan yaşantılarından yola çıkarak iklim özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunacaksınız.

Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 3.ünite: Yeryüzünde Yaşam içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu farklı iklimler farklı yaşamlar içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar hava durumu ve iklimdir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza iklim ve hava durumu arasındaki farkları anlatarak başladık. Daha sonra iklimin doğa ve insanlar üzerindeki etkilerini aktardık. Ayrıca iklimin etkilerini tablo halinde gösterdik.
  • Dünyada görülen bazı iklim tiplerini harita üzerinde farklı renklerle gösterdik. İlk olarak Akdeniz ikliminin özelliklerini aktarmaya başladık. Bu iklim Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde, Avustralya’nın güneybatısında, Şili’nin orta kesimlerinde, Kaliforniya’da ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Kap bölgesinde görülmektedir. Bunun yanında yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiğini vurguladık.  Akdeniz ikliminde yağışın en çok kış aylarında düştüğünü aktardık. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 600-1000 mm arasında değişmektedir. Ayrıca bitki örtüsünün kızılçam ormanları ve maki türleri olduğunu belirttik. Son olarak İspanya’da yaşayan Adelina adlı kişinin ağzından yaşadığı bölgenin iklim özelliklerini yazdık.
  • Kutup ikliminin dünyanın sürekli olarak kar ve buzlarla kaplı olan Antarktika Kıtası’nda ve Grönland Adası’nın iç kısımlarında etkili olduğunu aktardık. Bu iklimde sıcaklık yıl boyunca 0°C’nin altındadır. Kutup ikliminde genellikle kar yağışı görülmektedir. Ayrıca yıllık ortalama yağış miktarı 200 mm civarındadır. Kutup ikliminin görüldüğü yerlerde zemin buzlarla kaplı olduğu için tarım yapılamaz ve bitki örtüsü yoktur.
  • Kutuplara yakın bölgelerde yaşayan insanlara Eskimo adı verilir. Eskimolar yıl boyunca kürklü ve kalın kıyafetler giymektedir. Bu durum bölgede etkili olan iklimin insanlar üzerindeki etkisi göstermektedir. Ayrıca eskimolar soğuktan korunmak için iglo adı verilen kardan evler yapmışlardır. Eskimolar, buz tutmuş suların üzerindeki buzları kırıp, balık avlayarak geçimini sağlamaktadır.

Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

  • Üçüncü iklim tipi olarak Muson ikliminin özelliklerini aktardık. Bu iklim Güneydoğu Asya ülkelerinde etkilidir (Çin, Hindistan, Japonya, Pakistan, Tayvan ve Bangladeş). Muson ikliminde yazlar çok yağışlı, kışlar ise kuraktır. Hava sıcaklığı yıl boyunca 15-20°C’dir. Ayrıca Dünya’nın en çok yağış alan yerleri bu iklimdedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Yaz aylarında meydana gelen aşırı yağışlar sel afetine neden olmaktadır. Muson ikliminin bitki örtüsü geniş yapraklı muson ormanlarıdır. Bu ormanların tipik ağacı ise teak (tik) ağacıdır.
  • Son olarak Ekvatoral iklimin özelliklerini aktardık. Bu iklim Amazon ve Kongo havzalarında, Endonezya, Malezya adalarında etkili olmaktadır. Güneş ışınları bu iklimin görüldüğü yerlere yıl boyunca dik veya dike yakın açı ile gelmektedir. Bu nedenle yıllık ortalama sıcaklık 25°C’dir. Her mevsim düzenli olarak yağış almaktadır. Yıllık yağış miktarı ortalama 2000 mm’nin üzerindedir. Sıcaklık ve nem çok fazla olduğu için yılın büyük bölümünde ince kıyafetler tercih edilmektedir. Ekvatoral iklimin bitki örtüsü yıl boyu yeşil kalan geniş yapraklı ormanlardır. Bu ormanlar uzun boylu ve sıktırlar. Tropikal yağmur ormanları adı da verilen bu bitki örtüsü dünyanın akciğerlerine benzetilmektedir.

Bu sayfamızda 6.sınıf Farklı İklimler Farklı Yaşamlar Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!