7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Türkiye’nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi sekizinci konusu olan Türkiye’nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 7. Ünite: Ülkeler Arası Köprüler konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,11 mb olup slayt 27 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.7.1. Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlara örnekler verir. Bu slaytla birlikte ülkemizin üyesi olduğu uluslararası kuruluşları tanıyarak bunlara örnekler vereceksiniz.
Türkiye'nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Türkiye’nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 7. Ünite: Ülkeler Arası Köprüler içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan Türkiye’nin üye olduğu kuruluşlar yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar dış politika ve işbirliğidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza ülkemizin başka ülkelerle iş birliği yapmasının önemini açıklayınız sorusu ile başladık. Köklü medeniyet mirasımız ve tarihten edindiğimiz tecrübeler, uluslararası ilişkilerde yol göstericidir. Ülkemizin geçmişten aldığı tarihî ve kültürel miras, dış ilişkilerde barış odaklı bir yol izlememize katkı sağlamaktadır. Türkiye, dünyada farklı kültürlerle her dönem saygı ve güvene dayalı ilişkiler geliştirmiştir.
  • Uluslararası ilişkilerimiz; ticaret, bilim, kültür, turizm, sanat ve spor gibi alanlarda olup hayatın her alanını kapsamaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu ve eğitimli genç nüfus yapısı, dış politikamızda büyük bir avantaj sağlamaktadır. Dünyada yaşanan sorunların çözümü, ülkelerin iş birliği yaparak bir araya gelmesi ile mümkün olabilir.
  • Dünyada kalıcı bir barışın sağlanmasında öncü olan ülkemiz, ortak değerleri geliştirmek için uluslararası roller üstlenmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye, ilişkide olduğu ülkeler ve üyesi olduğu kuruluşlarla dünya siyasetine yön veren bir konuma gelmiştir.
  • Daha sonra Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlardan bazılarını aktardık. İlk önce Birleşmiş Milletler (BM) hakkında bilgi verdik. Birleşmiş Milletler Teşkilatının amacı; savaşları ve barışa yönelik tehditleri önlemek, ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak, uluslararası ekonomik ve sosyal iş birliğini sağlamaktır. Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerindendir.
  • Askeri bir örgüt olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) hakkında bilgi verdik. Bu örgüt İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1949 yılında kurulmuştur. NATO’nun amacı üye ülkelerin özgürlüklerini ve güvenliklerini korumaktır. Ayrıca ülkemizin NATO’ya 1952 yılında üye olduğunu da vurguladık. Ülkemiz NATO kapsamında birçok ülkeye asker göndermiştir.

Türkiye’nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt Diğer Bilgiler

  • İslam İş Birliği Teşkilatının amacı; İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, teşkilata üye devletler arasında iş birliğini ve dayanışmayı güçlendirmektir. Ayrıca Türkiye’nin teşkilatın kuruluşundan itibaren üyesi olduğunu da vurguladık.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün temel amacı; tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmalarıdır. Örgüt bu amacı gerçekleştirmek üzere uluslararası sağlık çalışmalarının yönetimini ve eş güdümünü sağlamaktadır. Türkiye, 9 Haziran 1949 tarihinde Dünya Sağlık Örgütüne resmen üye olmuştur.
  • UNESCO’nun amacı; insanlığın zihninde barışı, eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmektir. Türkiye, UNESCO’nun kurucu üyelerindendir.
  •  Daha sonra İktisadi İşbirliği  ve Gelişme Teşkilatı (OECD) hakkında bilgi aktardık. OECD, demokratik yapıya ve piyasa ekonomisine sahip 34 ülke tarafından küreselleşmenin; ekonomik, sosyal ve yönetim sorunlarını çözmek üzere kurulan bir teşkilattır. Ekonomik büyüme, istikrar, ticaret ve yatırım, teknoloji, yenilik, girişimcilik ve kalkınma alanlarında iş birliği yoluyla refahı sağlamak. Yoksullukla mücadele konularında hükûmetlere yardımcı olmak. Ekonomik ve sosyal gelişme ile çevrenin korunması arasındaki dengeyi gözetmek Türkiye, OECD’nin kurucu üyelerindendir.
  • Ayrıca Dünya Turizm Örgütü hakkında da bilgi verdik. bu örgüt seyahat ve turizm alanında faaliyet göstermektedir. Amacı üye ülkelerin ekonomik gelişimlerini destekleyerek dünya turizmine katkıda bulunmaktır. Türkiye, UNWTO’nun kurucu üyelerindendir.
  • Slaydımızda Avrupa Konseyi hakkında da bilgiler verdik. Bu konsey insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü korumak amacıyla 1949 yılında kurulmuştur. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konseye bağlı olduğunu da aktardık.

Bu sayfamızda 7.sınıf Türkiye’nin Üye Olduğu Kuruluşlar Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!