6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin otuzuncu konusu olan Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 7.Ünite: Uluslararası İlişkilerimiz konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 6,61 mb olup slayt 52 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.7.1. Ülkemizin Türk Cumhuriyetleri ve komşu devletlerle olan kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik ilişkilerini analiz eder. Bu slaytla birlikte ülkemizin Türk Cumhuriyetleri ve komşu devletlerle olan kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik ilişkilerini analiz edeceksiniz.
Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 7.Ünite: Uluslararası İlişkilerimiz içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan milli dış politikamız içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar dayanışma, ekonomi, kültür, politika ve yardımlaşmadır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Ülkeler arasında kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik ilişkiler vardır. Ülkeler birbirleriyle olan ilişkilerini belirledikleri dış politika esaslarına göre yürütürler. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin medeniyetler arasında hak ettiği yeri almasının etkin bir dış politika ve sağlam temeller üzerine kurulmuş dış ilişkilerle mümkün olacağını biliyordu.
  • Daha sonra Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde belirlediği millî dış politika ilkelerini aktardık. Devletlerin eşitliği; uluslararası ilişkilerde devletlerin siyasi olarak eşit olmasıdır. Karşılıklılık (mütekabiliyet): Uluslararası ilişkilerde karşılıklı güven ve saygıyı hedef tutmaktır. Tam bağımsızlık: Millî sınırlar içinde bağımsız yaşamaktır. Komşu devletlerle barış içinde yaşama: komşularımızla ve bütün devletlerle iyi geçinmektir. Yurtta barış dünyada barış: yurtta ve dünyada barış ortamına katkıda bulunmaktır.
  • Atatürk’ün belirlediği ilkeler doğrultusunda Türkiye bölgesel ve milletlerarası güven ve istikrar ortamının oluşturulması için her zaman çaba sarf etmektedir. Bunlar yapılırken Türkiye geçmişten alan meselelerin esiri olmamış, tüm ülkelere dostluk, kardeşlik ve iş birliği elini uzatmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında barışa verdiği önemi dış politikanın her alanına yansıtmıştır. Türk-Yunan, Musul, Hatay, Boğazlar Meselesi’ni barışçıl diplomasi yoluyla çözüme kavuşturmuştur. 1932 yılında Milletler Cemiyetine üye olarak dünya barışına önem verdiğini göstermiştir.
  • Mustafa Kemal Atatürk, II. Dünya Savaşı’na giden süreci isabetli bir şekilde tahlil ederek bölgesel iş birliği çabalarına hız vermiştir. Bundan dolayı 1934 yılında Balkan Antantı’nı, 1937 yılında Sadabat Paktı’nı imzalamıştır. Böylece Türkiye hem doğu sınırı hem de batı sınırının güvenliği ve iş birliği için önemli adımlar atmıştır. Türkiye’nin uyguladığı bu dış politika siyaseti birçok ülkeye de örnek olmuştur. Türkiye, bölgemizden başlamak üzere dünya devletleriyle karşılıklı kültürlere saygı ile sosyal, siyasi, ekonomik iş birliği ve düzenin tesis edilmesi için birçok kurum ve kuruluşla birlikte aktif rol almaktadır.

Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt Diğer Bilgiler

  • Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimizin gelişmesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı
    Başkanlığı (TİKA), Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) vb. teşkilatların katkıları
    çoktur. Daha sonra bu kuruluşlarla ilgili farklı haberlere slaydımızda yer verdik.
  • Ülkemiz barışçıl dış politikasını sınır komşuları ile de devam ettirmektedir. Sınır komşumuz olan
    devletler; Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan’a bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti, İran, Irak ve Suriye’dir. Komşumuz olan devletlerle kültürel, sosyal ve ticari ilişkilerimiz oldukça fazladır. Ülkemizde sınır illerimizde bulunan gümrük kapılarındaki hareketlilik, illerimizin ekonomisini ve kültürünü olumlu yönde etkilemektedir. Bu durum, Türkiye’nin komşu ülkelerle yürüttüğü barışçıl politikanın bir sonucudur.
  • Ülkemizin Türk Cumhuriyetleriyle olan ekonomik ilişkileri her geçen gün gelişmektedir. Ülkemizden çok sayıda iş insanı, bu ülkelerde yatırım yapmaktadır. Bu sayede ticaret ve iş birliği imkânları geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ülkemiz Türk Cumhuriyetlerine makine ve elektrikli cihazlar, gıda maddeleri, mobilya, dayanıklı tüketim malları, plastik ürünler, hazır giyim ürünleri ihraç etmektedir. Ayrıca bu ülkelerden petrol, doğal gaz, alüminyum, ipek, ham deri gibi ürünler ithal etmekteyiz. Daha sonra ülkemizin 2022 yılına ait ihracat rakamlarını verdik. Ayrıca hangi ülkelere daha fazla ihracat yaptığımızı vurguladık.
  • Türkiye, gerek siyasi, gerek ekonomik açıdan bir dünya devleti olmak hedefi doğrultusunda, öncelikle bulunduğu coğrafyada konumunu siyasi ve ekonomik açıdan güçlendirmek durumundadır. Bu çerçevede, komşuları ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Türkiye’nin komşu devletlerden petrol ve petrol ürünleri, doğal gaz, deri gibi ürünler ithal etmektedir. Ayrıca ülkemiz şeker ve şeker ürünleri, otomobil, elektrikli eşya, tekstil ürünleri, kimyasal maddeler ihraç etmektedir. Daha sonra ülkemizin 2022 yılına ait ithalat rakamlarını verdik. Ayrıca hangi ülkelerden daha fazla ithalat yaptığımızı vurguladık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Türkiye’nin Komşuları ve Türk Devletleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!