7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirminci konusu olan Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 4,34 mb olup slayt 41 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.5.3. Kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ve sosyal yaşamdaki rollerine örnekler verir. Bu slaytla birlikte kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ve sosyal yaşamdaki rollerine örnekler vereceksiniz.

Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan sosyal hayatta vakıfların yeri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar dayanışma, sorumluluk ve sivil toplum kuruluşudur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza ‘‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’’ atasözünden ne anlıyorsunuz? sorusu ile başladık. Daha sonra, ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için elinizde imkanlar olduğunu düşününüz. Bu insanlara yardım etmek için neler yapardınız? sorusu ile devam ettik. Böylece öğrencilerin konuya dikkatlerini çekmek istedik.
  • Slaydımızın devamında sivil toplum kuruluşu, vakıf ve dernek kavramlarının ne anlama geldiğini aktardık. Birlikte yaşama duygusunun gelişmesi ve toplumun aksayan yönlerinin giderilmesi için birlikteliğe ihtiyaç vardır. Yardımlaşma ve dayanışma toplumda yaşayan insanları birbirine bağlayan bir değerdir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu değer çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla varlığını devam ettirmektedir.
  • Medeniyet mirası olan vakıflar, insanoğlunun özünde var olan iyiliğin dışa yansımasıdır. Topluma kalıcı eserler bırakmak ve insanlığa faydalı olmak, vakıfların kuruluş gayesidir. Vakfetmek; kardeşlik, paylaşma ve şefkat gibi duyguların çoğalmasını sağlar. Birlik ve beraberlik duygularını güçlendirir.
  • Vakıf kültürü, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun en güzel örneğidir. Sosyal ve ekonomik hayata pek çok katkısı olan vakıflar, her alanda varlık göstermiştir ve devletlerin gelişimine katkı sağlamıştır.
  • Vakıf kültürünün Anadolu’da yaygın hâle gelmesinde Türk-İslam devletlerinin önemi büyüktür. Selçuklulardaki yardım anlayışı, Osmanlı Devleti’nde büyüyerek devam etmiştir. Temelinde iyilik ve cömertlik duygusu olan bu gelenekte, hayvanlar ve çevre de düşünülmüştür.

Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt Diğer Bilgiler

  • Osmanlı Devleti’nde; cami, medrese, kütüphane, şifahane (hastane), han, hamam, köprü, çeşme, kale, imarethane ve aşevi gibi kurum ve yapıların neredeyse tamamı hayrat olarak yaptırılmıştır. Bunların halka hizmetlerinde sürekliliği sağlamak için kervansaray, bedesten, dükkân, bağ, bahçe gibi diğer mal ve mülkler de gelir olarak vakfedilmiştir. Böylece vakıflar ve vakıfların topluma sunduğu yararlar, yüzyıllar boyunca devam etmiştir. Bu sebeple Osmanlı medeniyeti “vakıf cenneti” olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti’ndeki sadaka taşları hakkında bilgi verdik.
  • Günümüzde vakıfların denetimini, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü yapmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü; yardım, vakıf evi, burs gibi sosyal hizmetlerin yanı sıra kültür varlıklarının bakım ve onarım faaliyetlerini yerine getirmektedir.
  • Slaydımızın devamında sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden bahsettik. Daha sonra Kızılay, Yeşilay, Tema ve Darülaceze hakkında bilgi verdik. Ayrıca bu sivil toplum kuruluşlarının amaçlarını ve yaptığı çalışmaları aktardık.
  • Serebral Palsili Çocuklar Derneği hakkında bilgi verdik. Bununla birlikte bu derneğin amacının serebral palsili çocukların eğitimi ve sağlık alanındaki haklarından en iyi şekilde faydalanmaları olduğunu vurguladık. Daha sonra Tüketici ve Çevre Eğitimi Vakfı hakkında kısa bilgi verdik.
  • Slaydımızın sonuna doğru Ankara’daki Türkiye’nin ilk engelsiz meslek lisesi hakkındaki habere yer verdik. Ayrıca konu ile ilgili farklı örneklere ve etkinliklere yer verdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Hayatta Vakıfların Yeri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!