GenelYıllık Planlar

Robotik Kodlama Yıllık Plan

Bu yazımızda seçmeli Robotik Kodlama Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Robotik Kodlama dersi haftada 1, 2 veya 3 ders saati okutulmaktadır.  Bu ders 9, 10, 11 ve 12.sınıfların herhangi birinde seçilebilmektedir. Aşağıdaki linkten bu yıllık planı indirebilirsiniz.

Robotik Kodlama Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsel tıklayınız.
İndir

 

Robotik Kodlama Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri 

Ünite Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.ÜNİTE: Robotik Sistemler Ve Tarihsel Gelişimi 8 18 25
2.ÜNİTE: Robotik Bileşenler 11 25 25
3.ÜNİTE: Proje Geliştirme 5 18 50
Toplam 24 72 100

 

Robotik Kodlama Yıllık Plan Dersinin Amaçları

Hızla gelişen teknoloji ile robotik donanımların kullanım alanları da hızla artmaktadır. Bu gelişmeler yüksek işlem kapasitesi, hızlı veri iletimi, veri toplama, çevreyi anlama, hızlı analiz gibi bilgi işleme süreçlerinin hızlanmasını sağlayarak robotiğin fiziki güç gerektiren sektörlerin yanı sıra yaşlı ve çocuk bakımı gibi bireysel destek alanlarında da kullanımının yaygınlaşmasını sağlamaktadır.

Yeni döneme uyum sağlamakta gecikmeyen ülkemizin yapmış olduğu teknolojik hamleler sayesinde insansız hava araçları, yarı ve tam otonom sistemler yerli olarak üretilmekte ve güvenliğimiz için çalışmaktadır. Öğrenebilen sistemlerin geliştirilmesi ve işletilmesi çalışmaları dünyada ve ülkemizde başlamış ve geleceğin en önemli teknolojik gelişmeleri arasında gösterilmektedir.

Robot teknolojilerinin hayatın her alanına etki etmeye başladığı günümüzde çocuklarımızı yani yarınlarımızı yalnızca bu teknolojileri kullanan değil aynı zamanda bu teknolojileri üretebilen, kodlayabilen ve geliştirebilen bireyler haline getirmek dersin öncelikli amacıdır.

Robotik Kodlama dersinde öğrencilerin robotiğin gelişimsel tarihini, türlerini ve bileşenlerini öğrenmeleri hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, bileşenlerin farklı amaçlarla kullanımını fark edebilmeleri, veri toplama, veri iletimi ve analizi yöntemlerini bilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin kendilerine ait projeler tasarlayabilmeleri ve geliştirebilmeleri hedeflenmektedir. Robotik Kodlama dersi ile öğrencilerin;

  • Algoritma tasarımına ilişkin anlayış geliştirerek sözel ve görsel olarak ifade edebilen,
  • Problem çözme becerilerine sahip,
  • Öğrendiği bilgileri farklı durumlara aktarabilen,
  • Disiplinler arası öğrenme etkinliklerini bilen,
  • Robotiğin hayatımızdaki yerine ilişkin bilgilere sahip,
  • Günlük hayatta karşılaşılan sorunların (yaşlı ve engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar, çevre, ulaşım sorunları vb.) çözümüne ilgili,
  • Öğrenme sürecinde iş birlikli çalışma becerisine sahip,
  • Robotik ve kodlamanın hayatın her alanında var olduğunu bilen,
  • Yaşam boyu öğrenmeye istekli bireyler hâline gelmeleri hedeflenmektedir.

 

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları

Teknolojinin hayatımızdaki yeri, iletişimden öğrenmeye, iş dünyasından eğlenceye kadar geniş bir alanda kendini göstermektedir. Bilişim teknolojileri, bilgisayarlar ve elektronik cihazlar aracılığıyla verilerin işlenmesi, saklanması, iletilmesi ve alınmasını sağlayan araçlar ve yazılımları içermektedir. Ayrıca bu dersin temel amacı, verileri etkili bir şekilde kullanılabilir bilgiye dönüştürmektir.

Yazılım ve algoritma kavramlarını öğrenmek, gençlerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Temel algoritma mantığı ve programlama bilgisi, öğrencilerin zorlu sorunlara analitik bir yaklaşım geliştirmelerine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda gençlerin dijital dünyada kendilerine yer bulmalarını kolaylaştırabilir. Bu yetenekler, kişisel veya profesyonel projelerde kullanılabilecek değerli becerilerdir. Bireyin bilişim teknolojileri yeterliliği kazanması, bu teknolojileri etkili bir biçimde kullanabilmesi zaruri bir ihtiyaçtır. Bu öğretim programı öğrencilere bilişim teknolojileri alanında genel yeterlilikleri ve becerileri kazandırmayı hedeflemektedir.
Bu programla öğrencilerin aşağıda belirlenen amaçlara ulaşmaları beklenmektedir:

  1. Teknoloji ile olan ilişkilerini gözden geçirerek tüketim ve üretim odağında rollerini belirlemeleri
  2. Teknolojiyi üretme, farkında olma ve kullanma süreçlerindeki sorumluluklarını anlamaları
  3. Proje veya ürün geliştirme sürecinde teknolojiyi etkin kullanmanın öneminin farkında olmaları
  4. Yerli teknoloji üretiminin ülkemizin kalkınmasındaki rolünü ve önemini kavramaları
  5. Yerli ve milli teknoloji geliştirme konusundaki farkındalıklarının artması
  6. Teknoloji üretim süreçlerini anlamaları
  7. Yaşam boyu öğrenme becerilerini kazanmaları
  8. Bilişim teknolojileri becerilerini kullanarak proje oluşturabilmeleri ve ekip çalışması yürütebilmeleri
  9. Yerel kültürel değerlere saygı duymayı öğrenmeleri ve bu değerleri bilişim teknolojisi ve yazılım alanına yansıtabilmeleri
  10. “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” içerisinde ifadesi bulunan dijital yetkinliğe sahip bireyler olmaları
  11. Geleceğin teknolojilerine ve yönelimlerine hazırlıklı olarak kendilerini geliştirmeleri
Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar

Öğrenciler “İnsan, Toplum ve Bilim” alanında yer alan “bilişim teknolojileri ve yazılım” dersinde oluşturulan modüllerden; programlamaya giriş ve algoritma, robotik kodlama, programlama dilleri, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ uygulamaları modüllerinden birini seçerler.

Programlama dilleri modülünde; Java, C++, C#, Dart, PHP, Javascript, Python programlama dillerinden birisini seçebilirsiniz. Programlamaya giriş ve algoritma modülü alınmadan; robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme ve programlama dilleri modülleri seçilemez. Programlama dilleri modülü alınmadan yapay zekâ uygulamaları modülü seçilemez.

Öğrenme ve öğretme süreci işletilirken program felsefesine uygun hareket edilmelidir. Bu bağlamda aşağıda verilen hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Öğrenme hedeflerinin veriliş düzeni, amaçlı bir sırayı yansıttığı için uygulamada bu sıraya uyulması önemlidir.
  • Öğretim programı uygulanırken öğrencilerin tutum ve değerleri kazanmasına özen gösterilmelidir. Tutum ve değerler konuya entegre edilerek verilmelidir.
  • Öğretim programı uygulanırken alan becerileri ve genel beceriler konuya ve etkinliklere entegre edilerek verilmelidir.
  • Öğretim programı uygulanırken mümkün olduğunca teknolojinin de kullanılabileceği ortamlar oluşturulmalıdır.
  • Öğrencilerin planlanan süreden önce hedeflerini tamamlamaları durumunda konuya yönelik çeşitli ek öğrenme faaliyetlerine yer verilmelidir.
  • Öğrenme hedeflerinin dışında öğrencilerin ilgilerine bağlı olarak ek bilgi kazandırmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca becerilerinin geliştirilmesine yönelik alıştırmalar da yapabilirsiniz.
  • Öğretim programında yer alan konuların aktarılmasında, diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirilmesine imkân sağlayan etkinliklere ve çalışmalara yer verilmelidir.
  • Konular işlenirken öğrenme hedefleri ve göstergeleri çerçevesinde öğrencilerin çok boyutlu düşünebilme becerisinin geliştirilmesine yönelik etkinliklere yer verilmelidir.
  • Öğretim programı uygularken ders saati dışında konu ile ilgili gözlem ve inceleme çalışması yapmaya teşvik etmelisiniz. Ancak bu konuda öğrencilere rehberlik yapılmalısınız.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Robotik Kodlama Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!