7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Meslek Edindiren Kurumlar Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi birinci konusu olan Meslek Edindiren Kurumlar Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 5,39 mb olup slayt 35 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.5.4. Tarih boyunca Türklerde meslek edindirme ve meslek etiği kazandırmada rol oynayan kurumları tanır. Bu slaytla birlikte Türklerde meslek edindiren kurum ve kuruluşların faaliyetlerini geçmişten ve günümüzden örnekler vererek açıklayabileceksiniz.

Meslek Edindiren Kurumlar Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Meslek Edindiren Kurumlar Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan meslek edindiren kurumlar içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar eğitim ve meslektir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Meslek sahibi olmak neden önemlidir? sorusu ile slaydımıza başladık. Bir meslek sahibi olmak ve bir mesleğin gerektirdiği eğitimi almak, her dönem önemli olmuştur. Türk-İslam devletlerinde nitelikli insan yetiştirmek ve meslek sahibi insanlarda bulunması gereken özellikleri kazandırmak için kurum ve teşkilatlar kurulmuştur.
  • Daha sonra Türk-İslam devletlerinde meslek edindiren kurumları kavram haritası şeklinde gösterdik. Bu kurumlar medreseler, Enderun mektebi, ahilik ve lonca teşkilatlarıdır. Türk-İslam devletlerinde, eğitimde önemli kurumların başında yer alan medreseler, “ders verilen yer” anlamına gelmektedir. Bu eğitim kurumları bugünkü anlamıyla üniversitelere benzetilebilir.
  • Büyük Selçuklu Devleti Dönemi’nde ilk medrese bugünkü İran sınırları içinde bulunan Nişabur’da Tuğrul Bey tarafından kuruldu. Nizamiye Medresesi ise Sultan Alparslan Dönemi’nin ünlü veziri Nizâmülmülk’ün gayretleriyle Bağdat’ta kuruldu. Ayrıca Osmanlı Devleti’nde ise ilk medresenin Orhan Bey Dönemi’nde İznik’te kurulduğunu aktardık.
  • Osmanlı Devleti’nde, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da yaptırılan Sahn-ı Semân Medresesi dönemin en büyük eğitim kurumuydu. Bu medrese hakkında ayrıntılı olarak bilgi verdik.
  • Osmanlı Devleti’nde II. Murad Dönemi’nde temeli atılan Enderun Mektebine öğrenci alımı devşirme sistemine göre yapılırdı. Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde devlet adamı ve asker kadrosunun büyük kısmı Enderun Mektebi ile sağlanırdı.
  • Enderun Mektebi, İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın içinde eğitim veren bir okuldu. Bu okulda musiki, cilt sanatı, mimari, güreş, ok atma, kuyumculuk, ilaç yapımı dersleri verilirdi.
  • Enderun Mektebinden mezun olanlar ise sadrazam, kaptan-ı deryâ, sancak beyliği gibi üst düzey görevlere gelirdi. Ün kazanmış şair, ressam, mimar, tarihçi ve müzisyenler de Enderun Mektebi mezunları arasındaydı.

Meslek Edindiren Kurumlar Slayt Diğer Bilgiler

  • Mesleğini iyi yapan bir insanda bulunması gereken özellikler nelerdir? Bu soru ile Ahilik teşkilatının önemi için giriş yapmış olduk. Ahi teşkilatı: XIII. yüzyılda Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’nde ortaya çıkan, Osmanlı Devleti’nin kurulmasında önemli görevler üstlenen, esnaf ve sanatkârlardan oluşan birliktir. Ayrıca bu teşkilatın kurucusu olan Ahi Evran hakkında bilgi verdik.
  • Ahi teşkilatının temelini insan oluşturmaktaydı. Ahiliğin amacı, kişiyi hem iyi bir meslek sahibi yapmak hem de toplumsal kurallara uyan faydalı bir insan olarak yetiştirmekti. Bu teşkilatın en önemli vazifesi, toplumun sosyal ve ekonomik yönleri ile bir bütün hâlinde yaşamasını ve insanlar arasında iş birliğini sağlamaktı.
  • Daha sonra ahilik teşkilatındaki yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık aşamaları hakkında bilgi verdik. Ayrıca şed kuşatma töreninin ne olduğunu ayrıntılı olarak aktardık. Bununla birlikte ahilikte; esnafın, işinin ustası olması için mutlaka bir ‘‘pir’’e bağlı olması gerektiğini vurguladık.
  • XVIII. yüzyıldan itibaren Ahilik teşkilatının yerini Loncalar almıştır. Esnaf ve sanatkârların faaliyet ve mesleklerine göre bağlı oldukları Loncalar vardı. Loncalarda da tıpkı Ahi kültürü gibi usta ve çırak ilişkisi bulunurdu. Kaliteli mal üretmek, üretim ve tüketimde dengeyi sağlamak ve iş ahlakını korumak loncanın vazifeleri arasındaydı. Lonca içinde sadece ustalığa yükselen kişi dükkân açabilirdi.
  • Slaydımızın devamında meslek odaları ve meslek liseleri hakkında bilgi verdik. Bu kurumların mesleki gelişime katkıları hakkında bilgi verdik. Ayrıca anlattığımız konularla ilgili bir etkinliği de slaydımızın sonuna ekledik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Meslek Edindiren Kurumlar Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!