Din KültürüOrtaokulYıllık PlanYıllık Planlar

6.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan 2023-2024

DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ
6.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Ortaokul 6.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8) Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 6.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 6.sınıfta haftada iki ders saati okutulmaktadır. Bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 31 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

6.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

6.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra No Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 7 16 22,24
2 Namaz 5 16 22,24
3 Zararlı Alışkanlıklar 6 12 16,66
4 Hz. Muhammed’in Hayatı 4 16 22,24
5 Temel Değerlerimiz 2 12 16,66
Toplam 24 72 100

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı’nın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıflar) Öğretim Programı’nın geliştirilmesinde; yapılandırmacı öğrenme modelini destekleyen çoklu zekâ, öğrenci merkezli öğrenme, beceri temelli öğrenme gibi yaklaşımlar dikkate alınmıştır. Beceri temelli öğrenme, öğrencilerde öğrenme süreci içerisinde kazanılması, geliştirilmesi ve hayata aktarılması tasarlanan bilgi, tutum ve beceriler bütününü ifade etmektedir. Bu bağlamda temel becerileri ön planda tutan, öğrenme sürecinde öğrencinin aktif katılımına ve öğretmen rehberliğine imkân veren, öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, keşfedebilecekleri, problem çözebilecekleri, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşıp tartışabilecekleri ortamların sağlanmasının önemi vurgulanmıştır.

Programda din ve ahlakla ilgili temel kavramların öğretimi, din ve ahlakla ilgili bilgilerin kavramsal temellerinin oluşturulması ve kavramlar arası ilişkilendirmelerin yapılması hedeflenmiştir. Böylece öğrencilerin dinî ve ahlaki kavramları yorumlamaları ve bazı temel becerileri (araştırma ve sorgulama, problem çözme, iletişim kurma vb.) geliştirmeleri amaçlanmıştır

Bu temel felsefeye uygun olarak geliştirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıflar) Öğretim Programıyla öğrencilerin aşağıdaki davranışları kazanmaları amaçlanmaktadır:

  • Dinî ve ahlaki kavramları tanımaları,
  • Dinin sosyal hayat, kültür ve medeniyet unsurları üzerindeki etkilerini kavramaları,
  • Farklı inanç ve yorumları tanımaları ve bunlara saygı duymaları,
  • Çevresindeki dinî davranış, yorum, tutum ve deneyimlerin farkında olmaları,
  • Ahlaki değerleri tanımaları ve bunları içselleştirmeleri,
  • İslam dininin ana kaynaklarını tanımaları,
  • Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını ve örnek ahlakını tanımaları,
  • İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak ilkelerini açıklamaları,
  • Bazı dua ve surelerin muhtevasını ana hatlarıyla tanımaları,
  • İnanç ve ibadetlerin davranışları güzelleştirmedeki olumlu etkisinin farkına varmaları amaçlanmaktadır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Programın Uygulanmasına İlişkin İlke ve Açıklamalar

Ders esnasında gerek farklı din ve inançların öğretiminde gerekse İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumların öğretiminde olgusal bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu bağlamda dinler, inançlar ve İslam düşüncesinde yer alan yorumlar, kendi metinleri, kaynakları ve kabulleri esas alınarak öğretime konu edilir.

İbadetlerin öğretiminde mezheplerin farklı anlayış ve uygulamalarıyla ilgili bilgiler ihtiyaç duyulması hâlinde açıklanmalıdır. Dersteki kazanımların gerçekleşmesi için çevre şartları ve imkânlar değerlendirilmelidir. Bu doğrultuda öğrencilerin dinî, tarihî ve kültürel mekânları tanımaları sağlanmalıdır. Bu amaçla yakın çevrede yer alan cami, medrese vb. yerlere ziyaret yapılabilir.

Yıllık planda yer alan sure ve duaların içeriğini ve verdiği mesajı kavratmak esas alınmalıdır. Bu bağlamda sure ve dualarla ilgili kısa açıklamalar yapılmalıdır. Ayrıca bunların içeriğini tanıtan metinlere yer verilmesi yararlı olacaktır. Bu konuda belki de en önemli nokta konularda geçen ayet, hadis, sure ve duaları ezberlemeye zorlanmamasıdır.

Sevgi, saygı, kardeşlik, arkadaşlık ve dostluk bağlarını güçlendirmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca vatan, millet, bayrak, şehitlik, gazilik gibi millî birlik ve beraberliği pekiştiren değerler aktarılmalıdır. Yine bu unsurların öğrencilerin zihninde güçlü bir şekilde yer etmesine özen gösterilmelidir.

Okul ortamında din, vicdan ve düşünce özgürlüğünü zedeleyici yaklaşım, tutum ve davranışlardan uzak durulmalıdır. Bu bağlamda öğrenciler dinî duygu ve düşüncelerini açıklamaya, dinî pratikleri yerine getirmeye zorlanmamalıdır.

Ders esnasında teknolojik imkanlardan da yararlanılması faydalı olacaktır. Bu doğrultuda eğitim bilişim ağında (EBA) yer alan materyallerden yararlanılmalıdır. Bu sayfalarda yer alan görsel, animasyon, test vb. materyaller kullanılmalıdır. Böylece kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesi sağlanır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 6.Sınıf Din Kültürü Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!