BiyolojiLiseYıllık PlanYıllık Planlar

9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan 2024-2025

Bu yazımızda ortaöğretim 9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Çerçeve yıllık yıllık planı kendi okulunuza göre düzenleyebilirsiniz. Yıllık planımızı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Biyoloji Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı lise 9.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca biyoloji dersi bu sınıf düzeyinde iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 21,4 kb olup 30 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

 

9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan

 

Biyoloji Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

Biyoloji Dersi Öğretim Programı’nda genelde bilimin, özelde biyolojinin insan hayatındaki rolüne ve gerek Türk-İslam bilim insanlarının gerekse diğer ulusların bilim insanlarının bilime sağladığı katkılara yer verilmiştir. Öğrencilerin bilimteknoloji-toplum-çevre etkileşimine ilişkin bilgi, beceri, yeterlilik ve değerlerinin geliştirilmesi vurgulanmıştır.

Biyoloji Dersi Öğretim Programı‘nın temel amacı, öncelikle canlı dünyası ile ilgili merak uyandırmaktır. Ayrıca biyoloji öğrenmenin niçin gerekli olduğunu ortaya koymaktır. Her öğrencinin biyolojiyi bir bilim olarak kavramasını ve bilim sürecini nesnel bilgi edinmenin güvenilir bir yöntemi olarak görmesini sağlamaktır. Program kapsamında çok sayıda kavram ve terim ile kelime dağarcığının genişletilmesi, günlük yaşam durumlarından yalıtılmış bilgilerin ezberlenmesi yerine canlıların yapısı ve işlevine ilişkin farkındalığın oluşturulması, biyoloji alanıyla ilgili genel bir anlayışın geliştirilmesi ve kanıtlara dayalı eleştirel bir yaklaşımın sergilenmesi hedeflenmektedir. Biyoloji Dersi Öğretim Programı’yla öğrencilerin;

  1. Biyoloji alanındaki gelişmelere ve çalışmalara merak duymaları,
  2. Yaşamın temel süreçlerini bilimsel olarak yorumlamaları,
  3. Biyoloji alanındaki olay ve olguları sorgulamaları,
  4. Bilim insanlarının biyoloji alanında dönüm noktası olarak kabul edilen bilimsel araştırma ve buluşlarının yaşama katkılarını değerlendirmeleri,
  5. Biyoloji biliminin sağlık, çevre, enerji ve gıda alanları ile ilişkisini kurmaları,
  6. Bilimin doğasını biyoloji biliminin araştırma ve buluşları bağlamında yorumlamaları,
  7. Bilimsel süreç becerilerini biyoloji disipliniyle ilgili problemlerin çözümünde kullanmaları,
  8. Yaşamsal faaliyetlerin işleyiş sürecine yönelik bilimsel akıl yürütmeleri,
  9. Yaşam ve enerji ilişkisini sorgulamaları,
  10. Canlılığın sürdürülebilirliğine yönelik sorumluluk almaları,
  11. Biyolojik çeşitliliği ve ekosistem dengesini sürdürmenin önemini sorgulamaları,
  12. Doğadaki canlıları ve kendi sağlıklarını koruma konusunda duyarlı ve sorumlu davranmaları,
  13. Canlı-cansız ve canlı-canlı etkileşimlerini/ilişkilerini analiz etmeleri,
  14. Canlıların çevreye uyum sürecine yönelik tümevarımsal akıl yürütmeleri,
  15. Ülkemizde ve dünyadaki canlı yaşamını etkileyen olay, durum, buluş ve uygulamaları değerlendirmeleri,
  16. Biyoloji alanındaki olgu ve olayları bilim etiğine uygun olarak değerlendirmeleri,
  17. Teknolojik gelişmelerin canlılar üzerindeki etkilerini sorgulamaları,
  18. Genetik ve biyoteknoloji alanındaki araştırma ve uygulamaların insan yaşamına etkisini sorgulamaları amaçlanmaktadır.

 

Biyoloji Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Biyoloji Dersi Öğretim Programı, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni” temel alınarak yapılandırılmıştır. Bu ortak metin dikkate alınarak derslerin tasarlanmalıdır. Ayrıca ölçme ve değerlendirme süreçlerinin planlanması ve materyallerin hazırlanması gerekmektedir. Bütün eğitim ve öğretim faaliyetleri, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni”nde yer alan öğrenci profiline ulaşılmasını sağlayacak biçimde planlanmalı ve yürütülmelidir.
  • Biyoloji Dersi Öğretim Programı kademeli olarak uygulanacaktır. Bu nedenle bir önceki kademeyle ilgili ön öğrenme eksiklikleri zümre öğretmenlerince tespit edilmelidir. Bu eksiklikleri gidermeye yönelik içerik, eğitim öğretim yılı başında zümre toplantılarında karara bağlanmalıdır. Daha sonra eğitim-öğretim yılı içerisinde bu kararlar uygulanmalıdır.
  • Öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerine yönelik oluşturulan tüm süreçlerin öğrenme-öğretme yaşantılarında yürütülmesi esastır. Bununla birlikte öneri niteliğinde olan uygulamalarda ilgili temanın öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri başta olmak üzere ilişkilendirilen tüm eğilimler ve programlar arası bileşenler dikkate alınarak planlamalar yapılabilir. Ayrıca uygulamalar bu doğrultuda farklılaştırılabilir.
  • Öğrencilerin etkin katılımının sağlandığı bir öğrenme ortamı ve düşüncelerin özgürce paylaşılabildiği, sosyal ve duygusal becerilerin gelişiminin desteklendiği bir sınıf iklimi oluşturulmalıdır.
  • Bilgi ve beceriler içerik çerçevesiyle yeni anlamlı bütünler oluştururken eğilimler ve programlar arası bileşenler (sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler, okuryazarlık becerileri), öğrenmenin anlamlı bir parçası hâline getirilmelidir. Eğilimler, sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler ve okuryazarlık becerilerinin notla değerlendirilmesi yerine gelişimi değerlendirmek amacıyla performans görevleri, ödev vb. ölçme araçlarında ve dereceli puanlama anahtarlarında dikkate alınan ölçütler arasında bu program bileşenlerine de yer verilmelidir.
  • Farklılaştırma kapsamında zenginleştirme bölümünde yer alan öneri niteliğindeki uygulamalardan “*” ile işaretlenenlerin fen liselerinde gerçekleştirilmesi zorunludur. Zorunlu olan zenginleştirme uygulamalarına yıllık planlarda yer verilmektedir.
  • Farklılaştırma kapsamında zenginleştirme ve destekleme bölümlerinde yer verilen uygulamalara (“*” sembolü ile verilen uygulamalar dâhil) ders kitaplarında yer verilmez. Ancak materyal hazırlayıcılar tarafından “*” ile belirtilen uygulamalara yönelik e- içerik hazırlanır. Bununla birlikte farklılaştırma kapsamındaki tüm uygulamalar; öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve istekleri göz önünde bulundurularak öğretmenler tarafından planlanır ve uygulanır.

 

Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Diğer Hususlar
  • Öğretim programında biyoloji biliminin gelişimine katkı sağlamış önemli şahsiyetlere yer verilmektedir. Söz konusu şahsiyetlerin biyografileri verilirken ezber yönteminden kaçınılmalıdır. Bu kişilerin biyoloji alanına katkıları ve ortaya koydukları eserler vurgulanmalıdır.
  • Kavramsal beceriler ve alan becerileri temelinde oluşturulan öğrenme çıktılarına ilişkin süreç bileşenlerinde ve becerilerin gerçekleşmesi için deneyimlenmesi gereken eylemlerde ilgili dersin içeriği dikkate alınarak alana özgü uyarlamalar yapılabilirsiniz.
  • Biyoloji Dersi Öğretim Programı’nın öğrenme çıktıları ile öğrencilere biyolojiyle ilgili daha çok bilgi aktarmak yerine kamusal alanı ilgilendiren iklim değişikliği, nüfus, biyolojik çeşitlilik gibi durumlarda sergileyecekleri davranışları şekillendirmeye yönelik beceri kazandırmak amaçlanmalıdır.
  • Programın uygulanma sürecinde okul bahçeleri, parklar, yakın çevredeki doğal ortamlar öğrenme alanı olarak kullanılmalıdır. Farkındalık oluşturmak için bilim merkezleri, müzeler, yaban hayatı merkezleri, botanik ve hayvanat bahçeleri ziyaret edilebilirsiniz. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinden yararlanılmalıdır. Bilimsel kitaplar, bilim dergileri, doğal yaşamla ilgili televizyon programları ve belgeseller değerlendirilmelidir.
  • Türkiye’nin de ortak olduğu pek çok uluslararası anlaşma, iş birliği ve programa dikkat çekilmelidir. TÜBİTAK, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Kalkınma Programı projeleri tanıtılmalıdır. Ayrıca öğrenci katılımının mümkün olduğu çalışmalar araştırılmalısınız ve  öğrenci katılımını teşvik etmelisiniz.
  • Türkiye’deki zengin ve eşsiz biyoçeşitliliğe dikkat çekilerek kültürümüzdeki doğal unsurlar ve ülkemizdeki endemik türler tanıtılmalıdır. Öğrencilerin ekosistemimizi paylaştığımız canlıları tanımaları sağlanmalıdır. Millî kültür ve değerlerin gelişimi desteklenmelidir.
  • Biyoloji Dersi Öğretim Programı, biyoloji alanında kariyer planı yapan öğrencilere kariyer seçeneği sunması gerekmektedir. Aynı zamanda bu alanda kariyer planlaması yapmayan öğrencilere hayat için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmalıdır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 9.Sınıf Biyoloji Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!