6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi altıncı konusu olan Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 4,14 mb olup slayt 31 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.6.3. Yönetimin karar alma sürecini etkileyen unsurları analiz eder. Bu slaytla birlikte yönetimin karar alma sürecini etkileyen unsurları analiz edeceksiniz.

Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan karar alma sürecinde ben de varım içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar kamuoyu, referandum, medya, sivil toplum kuruluşu ve siyasi partidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Sizi ilgilendiren bir konuyla ilgili düşünceniz alınmadığında neler hissedersiniz? Bu soru ile slaydımıza başladık. Bireyler olarak içinde bulunduğumuz grup, kurum ve toplumun karar alma sürecinde fikirlerimizi belirtmemiz ve sürece dâhil olmamız gerekir. İçinde bulunduğumuz grubun veya kurumun uygun görmediğimiz kararları ve uygulamaları olabilmektedir. Bu durumda sessiz kalıp bir kenarda olup biteni izlemek yanlıştır. Bunun yerine grup veya kurumda çeşitli yollarla yönetime katılmalı ve görüşlerimizi bildirmeliyiz.
  • Ülke yönetimine ve toplumun karar alma sürecine katılmak anayasa ve yasaların bireylere verdiği bir haktır. Vatandaşlar bu hakkını kullanıp çeşitli yollarla düzenleme yapılmasını istediği konularda kamuoyu oluşturabilir, fikirlerini yetkili kişilere duyurabilir ve yönetime katılabilir. Böyle toplumlarda katılımcı demokrasi tam anlamıyla uygulanmış olmaktadır.
  • Kararlara katılan ve onlara kendinden bir şeyler katan kişiler, bu kararları daha iyi benimser ve uygulanması için daha çok çaba gösterir. Topluca alınan kararlar bir kişinin kararından daha fazla kabul görür. Karara katılan kişiler kararların gerekçelerini bildikleri için uygulamada daha bilinçli olurlar.
  • Yönetimin karar alma sürecini etkileyen faktörleri dört başlık halinde gösterdik. Bu başlıklar; medya, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve bireyler yani kamuoyudur.
  • Siyasi partiler, yönetimin karar alma sürecinde yönetimi etkileyen en önemli unsurdur. Vatandaşlar kanunlar çerçevesinde siyasi parti kurabilir, siyasi partilere üye olabilir ve partilerin faaliyetlerine katılabilirler. Seçimlerde oy kullanarak onlara destekte bulunabilirler. Aynı şekilde yerel yönetimlerden belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimlerinde ve yapılan halk oylamalarında da sürece dâhil olabilirler.
  • Halk oylaması (referandum): halkın türlü siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında olumlu veya olumsuz görüşünü belirlemek için başvurulan bir oylamadır. Ayrıca 2018 seçimleri hakkında bilgi aktardık.

Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt Diğer Bilgiler

  • Sivil toplum kuruluşları: resmi kurumların dışında kalan, bağımsız olarak çalışan, politik, kültürel, çevresel vb. amaçlar doğrultusunda çalışmalar yapan, kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. Vakıf, dernek, sendika vb. den oluşan sivil toplum kuruluşlarına üye olan insanlar gönüllülük esasıyla çalışırlar. Sivil toplum kuruluşları bir soruna çözüm bulmak, farkındalık oluşturmak veya çalışanların haklarını korumak için uğraşmaktadır. STK’lar bu amaçlarını kamuoyu oluşturarak gerçekleştirmeye çalışmaktadır.
  • Medya, toplumda sözlü veya yazılı haber alma imkânını sağlayan televizyon, Genel Ağ, radyo, gazete, dergi vb. kitle iletişim araçlarının oluşturduğu basın yayın organlarına denir. Medya toplumun yönlendirilmesi ve kamuoyu oluşturmada etkin bir güçtür. Toplumda sosyal medya kullanımı son yıllarda artış göstermektedir. Sosyal medya platformları toplumun yönlendirilmesi ve kamuoyu oluşturmada çok etkili bir güçtür.
  • Kamuoyu: bir konuyla ilgili halkın genel düşüncesidir. Bireyler oluşturdukları kamuoyu sayesinde yönetimin kararlarında etkili olurlar. Örnek olarak bir sorunla karşılaştıklşatığımızda kanunlar çerçevesinde toplanarak gösteri yapabiliriz. Ayrıca genel ağ ortamında veya sosyal medyada bir araya gelerek yardım faaliyetine destekte bulunabiliriz. Ayrıca konu ile ilgili etkinliklere de slaydımızda yer verdik.

Bu sayfamızda 6.sınıf Karar Alma Sürecinde Ben De Varım Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!