7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi dördüncü konusu olan Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,63 mb olup slayt 40 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.6.1. Demokrasinin ortaya çıkışını, gelişim evrelerini ve günümüzde ifade ettiği anlamları açıklar. Bu slaytla birlikte demokrasinin ortaya çıkışını, gelişim evrelerini ve günümüzde ifade ettiği anlamları açıklayacaksınız.

Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi  içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar töre, mutlakiyet, anayasa ve meşrutiyettir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İlk önce toplum hayatında demokrasinin varlığı neden önemlidir? sorusu ile slaydımıza başladık. Daha sonra demokrasinin tanımını yaptık. Siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimine demokrasi denir. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün demokrasi ile ilgili sözlerini aktardık.
  • Slaydımızda demokrasinin tarihsel gelişimini aktararak devam ettik. Vatandaşların bir kısmının yönetime katılmasını sağlayan hükûmet sistemleri, ilk defa MÖ 500 yıllarında Yunan ve Roma uygarlıklarında ortaya çıkmıştır. Yunanca demos (halk) ve kratos (yönetmek) sözcüklerini birleştirerek demokrasi kavramını ilk kullanan Atinalılardır. Atina’da yurttaş hem halk meclisinde toplanır, ülke yönetimi ile ilgili kararlara ortak olur hem de kamu görevlerine seçilirdi. Atina’da oturanlar; yurttaş, yabancı ve köle diye üç sınıfa ayrılırdı, sadece yurttaş sınıfı erkeklerinin halk meclisine katılma hakkı bulunmaktaydı.
  • Demokrasideki yeniden canlanma, MS 1215’te İngiltere’de kral ile soylular arasında imzalanan Magna Carta Libertatum ile başlamıştır. Bu belge ile kralın yetkileri ilk defa sınırlandırılmıştır.
  • 1776’da Kuzey Amerika’da Büyük Britanya Krallığı’na bağlı koloniler Amerika Bağımsızlık Bildirisi’ni yayınlayarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bu bildiride “Bütün insanların eşit yaratıldıklarına; yaratıcıları tarafından onlara hayat, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı gibi geri alınamaz bazı haklar verildiğine inanıyoruz.” ifadesi yer almaktadır.
  • 1789 Fransız İhtilali, krala karşı halk ayaklanması ile başlamış, İnsan ve Yurttaşlık Hakları Bildirgesi’nin yayınlanması gibi önemli sonuçlar doğurmuştur. 1791 Anayasası ile Fransa’da ortaya çıkan cumhuriyet, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi kavramlar önce Avrupa’ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır.

Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt Diğer Bilgiler

  • Sonraki bölümde Türk tarihinde demokrasinin gelişimini anlattık. Yûsuf Has Hâcib’in Kutadgu Bilig adlı eserinde yer alan Türk töresi ile ilgili sözleri aktardık. Eski Türklerde günümüzdeki TBMM’ye benzeyen kurultay adı verilen bir meclis vardı. Bu meclis hakanın başkanlığında hatunun ve devletin ileri gelenlerinin huzurunda toplanırdı. Kurultaya; hükûmet üyelerinin, hanedan ile boy beylerinin, bilgelerin ve yüksek memurların katılmaları zorunlu idi. Kurultayda hükümdarlık onaylanır, gerektiğinde töre ile ilgili yeni kurallar getirilir ve ülke sorunları üzerinde tartışmalar yapılarak karara bağlanırdı.
  • Ayrıca Hazreti Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) Veda Hutbesi’nde yer alan sözlerini aktardık. Daha sonra Ssmanlı Devleti’ndeki demokrasi ile ilgili gelişmeleri aktardık.
  • Osmanlı Devleti’nde tımar sisteminin bozulması, ‘‘ayan’’ denilen ve zamanla zenginleşip güçlenen kişilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kişiler o kadar güçlenmiştir ki ayanlardan Alemdar Mustafa Paşa sadrazamlığa kadar yükselmiştir. II. Mahmut Dönemi’nde ayanlar, İstanbul’a çağrılarak onlarla 1808 yılında Sened-i İttifak adında bir belge imzalanmıştır. Bu belge, padişah ile onun yetki verdiği kişilerin keyfî hareket etmelerini önleyen ve Türk tarihinde padişahın yetkilerini sınırlayan ilk belge olarak kabul edilmiştir.
  • II. Mahmut’un ölümünden sonra tahta çıkan Sultan Abdülmecit, 1839’da Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını sağlamıştır. Tanzimat Fermanı, Mustafa Reşit Paşa tarafından Topkapı Sarayı’nın Gülhane Parkı’nda ilan edilmiştir. Bu fermanla Osmanlı padişahı kendi isteği ile yetkilerini sınırlamış ve kanun üstünlüğünü kabul etmiştir. Tanzimat Fermanı, müslüman veya gayrimüslim herkesin; yaşama, mülkiyet ve namus gibi haklarının korunmasını kanunla güvence altına almıştır. Ayrıca Tanzimat Fermanı’nın getirdiği yenilikleri maddeler halinde sıraladık.
  • Osmanlı Devleti, Avrupa devletlerinin azınlık hakları konusundaki isteklerini yerine getirmek için 1856 yılında Islahat Fermanı’nı yayımlamak zorunda kalmıştır. Islahat Fermanı çoğunlukla Osmanlı Devleti içindeki azınlıklara verilen hakları içermektedir. Bu ferman, gayrimüslim azınlıklara devlet kurumlarında memur olma, askerî okullara girme ve asker olma hakkı getirmiştir.

Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt Hakkında Bilgilerin Devamı

  • Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu parçalanma ve dağılma tehlikesine karşı Osmanlı aydınları, birtakım kurtuluş çareleri aramıştır. Bu çarelerden biri de Genç Osmanlılar tarafından geliştirilen Osmanlıcılık fikridir. Genç Osmanlılar, Meşrutiyet’in ilanı ile açılacak halk meclisinde Osmanlı Devleti’ne bağlı bütün milletlerin temsilcilerinin yer almasının ülkeyi parçalanmaktan kurtaracağı fikrini savunmuşlardır. II. Abdülhamit’in tahta çıkmasından sonra 1876 yılında Türk milletinin ilk anayasası Kanun-ı Esasî yürürlüğe girmiştir. Böylece ilk defa anayasal bir yönetime geçilmiştir.
  • Yapılan seçimlerle ilk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 tarihinde padişahın da katıldığı bir törenle açılmıştır. Bu meclis; farklı ırklara, dinlere ve mezheplere bağlı milletvekillerini ilk defa bir araya getirmiştir. Meclis açıldıktan kısa bir süre sonra Rusya, Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmiştir. Meclisin çalışmasından memnun olmayan II. Abdülhamit, Osmanlı-Rus savaşını gerekçe göstererek meclisi kapatmıştır.
  • II. Abdülhamit, meclisi kapattıktan sonra uzun bir süre ülkeyi monarşi ile yönetmiştir. İttihat ve Terakki Partisinin baskıları sonucu II. Abdülhamit, 1908 yılında Meşrutiyet’i ilan ederek meclisi tekrar açmıştır. II. Meşrutiyet’in ilanına karşı çıkanlar, İstanbul’da 13 Nisan 1909 tarihinde bir isyan başlatmıştır. Tarihe ‘‘31 Mart Olayı’’ olarak geçen bu isyanı, Selanik’ten gelen ve kurmay başkanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı Hareket Ordusu bastırmıştır. Bu olaydan sonra II.Abdülhamit, tahttan indirilerek yerine V.Mehmet Reşat getirilmiştir.
  • Günümüzde birçok ülkede seçimler sonucu halkın desteğini alan siyasi partiler, yasaları yapar ve ülkeyi yönetirler. Herkesin temel hak ve özgürlükleri vardır. Devlet, herkesin hak ve özgürlüklerini kanunlarla güvence altına alır. Devlet dâhil hiç kimse bu hak ve özgürlüklere dokunamaz ve bunların kullanımını engelleyemez. Ayrıca demokrasi ile ilgili bazı kavramları etkinlik üzerinde gösterdik. Böylece öğrencilerin bu kavramları daha iyi öğrenmesini istedik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

2 thoughts on “Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu Slayt

  • sbozan

    Dersi ders kitabına bağlı kalarak işlememi sağlıyor. Emek veren Hocama, Hocalarıma Teşekkür ederim.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!