İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim 10.Sınıf Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda ortaöğretim İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim 10.Sınıf Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık plan Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından çerçeve olarak paylaşılmıştır. Bu nedenle yıllık planı kendi okulunuzun şartlarına göre tekrar düzenleyebilirsiniz. Yıllık planı, Talim Terbiye Kurulu tarafından yayınlanan Anadolu İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı İmam Hatip Lisesinde 10.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca Kur’an-ı Kerim dersi bu sınıf düzeyinde haftada 4 ders saati okutulmaktadır. Bunun yanında bu ders meslek dersleri bölümünde yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 37,8 kb olup 5 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim 10.Sınıf Yıllık Plan Tema, Kazanım Sayısı ve Ders Saati Tablosu
Anadolu İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları
Öğretim programları, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen “Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları” ile “Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri” esas alınarak hazırlanmıştır. Sürdürülen tüm çalışmalar; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde birbirini tamamlayıcı şekilde aşağıdaki amaçlara ulaşmaya yöneliktir:
- Okul öncesi eğitimi tamamlayan öğrencilerin bireysel gelişim süreçleri göz önünde bulundurularak bedensel, zihinsel ve duygusal alanlarda sağlıklı şekilde gelişimlerini desteklemek
- İlkokulu tamamlayan öğrencilerin gelişim düzeyine ve kendi bireyselliğine uygun olarak ahlaki bütünlük ve öz farkındalık çerçevesinde, öz güven ve öz disipline sahip, gündelik hayatta ihtiyaç duyacağı temel düzeyde sözel, sayısal ve bilimsel akıl yürütme ile sosyal becerileri ve estetik duyarlılığı kazanmış, bunları etkin bir şekilde kullanarak sağlıklı hayat yönelimli bireyler olmalarını sağlamak
- Ortaokulu tamamlayan öğrencilerin, ilkokulda kazandıkları yetkinlikleri geliştirmek suretiyle millî ve manevi değerleri benimsemiş, haklarını kullanan ve sorumluluklarını yerine getiren, “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”nde ve ayrıca disiplinlere özgü alanlarda ifadesini bulan temel düzey beceri ve yetkinlikleri kazanmış bireyler olmalarını sağlamak
- Liseyi tamamlayan öğrencilerin, ilkokulda ve ortaokulda kazandıkları yetkinlikleri geliştirmek suretiyle, millî ve manevi değerleri benimseyip hayat tarzına dönüştürmüş, üretken ve aktif vatandaşlar olarak yurdumuzun iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunan, “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”nde ve ayrıca disiplinlere özgü alanlarda ifadesini bulan temel düzey beceri ve yetkinlikleri kazanmış, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe, yükseköğretime ve hayata hazır bireyler olmalarını sağlamak
Anadolu İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programının Uygulanmasına Yönelik Açıklamalar
- Anadolu imam hatip liselerine, imam hatip ortaokullarında zorunlu veya diğer ortaokullarda seçmeli olarak Kur’an-ı Kerim dersi alarak gelen öğrenciler ile Kur’an okuma becerisini kazanmadan gelen öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyeleri göz önünde bulundurularak programda sınıflarda “Kur’an Okumaya Giriş” ünitesine yer verilmiştir. Zümre öğretmenler kurulu, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini dikkate alarak farklı düzeydeki öğrencilere göre gerekli planlamaları yapar, derslerin işlenişini bu plana göre gerçekleştirir. Ayrıca hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde Kur’an-ı Kerim dersi, zümre öğretmenler kurulunca yapılacak planlama doğrultusunda işlenir.
- Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi’nde Kur’an-ı Kerim dersinin saati, öğretim programında öngörülen ders saatinden az veya fazla olması hâlinde, Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı’nın amaç, kazanım ve açıklamalar dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca planlama yapılarak mevcut öğretim programı uygulanır.
- Dersin üniteleri birbirleriyle ilişkili olarak ele alınır. Ünitelerin programda belirtilen sırayla işlenme zorunluluğu yoktur. Örneğin bir haftalık ders planında tecvit konuları ile yüzünden okuma etkinliği eş zamanlı işlenebilir. Yine yüzünden okuma veya ezber çalışması yaparken aynı zamanda tecvit tahlilleri yapmalısınız. Ya da okunan yerlerin anlamı üzerinde durmalısınız. Ancak tüm kazanımların öğrenciye eksiksiz olarak kazandırılmasına özen göstermelisiniz.
- Kur’an-ı Kerim öğretiminde lafız ve anlam bütünlüğü hedefine ulaşabilmek için yüzünden ve ezberden okunan dualar, ayetler ve sureler ile mealleri birlikte ele alınır.
- Harflerin, Kur’an-ı Kerim’in fonetik ve tecvit yapısına uygun olarak okunabilmesi için doğru telaffuzuna önem verilir, belirli aralıklarla uygulamalar yapılır.
- Yüzünden veya ezberden okuma yapılırken okunan/ezberlenen ayetler/sureler ile ilgili kısa bilgiler verilir, yer yer nüzul sebeplerinden bahsedilir, bunlarla ilgili etkinlikler yapılır.
- Anlama konuları işlenirken mealler arasındaki farklılıklar ve sebepleri üzerinde durulur; sadece tek bir mealden hareket ederek hüküm vermenin/yorum yapmanın yeterli olmayacağı ve hiçbir mealin Kur’an-ı Kerim’in aslı yerine geçmeyeceği vurgulanır.
Öğretim Programının Uygulanmasına Yönelik Diğer Açıklamalar
- Dersle ilgili yetkinlik, bilgi, beceri, değer ve tutumları kazandırmada dijital ortamlardaki materyallerden yararlanabilirsiniz. Ancak etik kurallara ve telif haklarına riayet etmeniz gerekmektedir.
- Kur’an-ı Kerim dersi ile ilgili yetkinlik, beceri, değer ve tutumlar öğrencilere kazandırılırken planlama sadece eğitim aracı ile sınırlandırılmaz. Öğretmenler, eğitim öğretim planlamalarında sınıf düzeylerini dikkate alarak yetkinlik, beceri, değer ve tutumları kazanımlarla ilişkilendirerek farklı öğretim materyalleri tasarlar, geliştirir ve uygular.
- Ülkemizde ve farklı ülkelerde Kur’an tilavetinde ve kıraatinde mahir olan kurra ve hafızların okuyuşlarını dinletmelisiniz. Ayrıca sesi, kıraati ve tavrı ile öne çıkan Kur’an hafızlarının dijital kayıtlarından istifade etmelisiniz.
- Derslerde uygulamaya önem vermek gerekir. Bunun için sık sık dudak talimi ve koro çalışması yapmalısınız. Ayrıca örnek okuyuşlar ile öğrencilere kulak aşinalığı kazandırmalısınız.
- Öğrencilerin okuyuşları özenle takip edilir, okuyuş hataları okuma sırasında düzeltilmeye çalışılır.
- Okuma becerisi kazanan ve sesi de güzel olan öğrencilere, ses becerilerini kullanma ve kendilerini geliştirme konusunda rehberlik yapmalısınız. Bu öğrenciler Kur’an tilavetiyle ilgili özel eğitim almaya teşvik etmelisiniz.
- Derslerde gerek ülkemizde gerekse çeşitli İslam ülkelerinde yayımlanan Mushaflardan örnekler gösterebilirsiniz. Ayrıca öğrencilerin bu mushaflar üzerinde okuma becerilerini geliştirecek çalışmalar yapabilirsiniz.
- Ölçme ve değerlendirmede uygulama sınavı esastır. Ancak tecvit ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra yüzünden ve ezberden okunan bölümlerde yer alan “Anlama” ile ilgili kazanımların gerçekleşme düzeylerini belirlemek için farklı ölçme araçları kullanılır.
- Kur’an-ı Kerim dersi için 9 ve 10. sınıflara ayrı ayrı eğitim aracı/ders kitabı/öğretim materyali hazırlanır. Eğitim aracında/ders kitabında/öğretim materyalinde, programda yer alan yüzünden okunacak bölümlerin anlamlarına yer verilmez. Bu bölümlerin anlamı, öğrencilerin Kur’an-ı Kerim mealinden yararlanma becerilerinin gelişmesi için Kur’an-ı Kerim meallerinden işlemelisiniz.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda İmam Hatip Lisesi Kur’an-ı Kerim 10.Sınıf Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.