6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi dokuzuncu konusu olan Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 6,44 mb olup slayt 40 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.6.6.Türk tarihinden ve güncel örneklerden yola çıkarak toplumsal hayatta kadına verilen değeri fark eder. Bu slaytla birlikte Türk tarihinden ve güncel örneklerden yola çıkarak toplumsal hayatta kadına verilen değeri fark edeceksiniz.
Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki altıncı konu olan dünden bugüne Türk kadını içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar cinsiyet ayrımcılığı ve pozitif ayrımcılıktır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza farklı kadınların başarı hikayelerini anlatan görsellerle başladık. Daha sonra şu soruyu sorduk; ülkemizde toplumsal hayatta başarılarıyla örnek olan başka hangi kadınları biliyorsunuz?
  • Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan coğrafyada Türkler kadına verdikleri değeri sosyal hayata farklı şekillerde yansıtmışlardır. Türk tarihine bakıldığında kadının toplumda çok önemli bir rolünün olduğu görülmüştür. Türklerde kadın erkek ayrımı yapılmamıştır. Hatta öyle ki kağanın emirnameleri sadece “Hakan ve Hatun buyuruyor ki!” ifadesiyle başlamışsa geçerli olmuştur.
    Hakan ve hatun, elçileri beraber kabul etmişlerdir.
  • İslam öncesi Türklerde kadına verilen önemle ilgili başka örnekler de verilebilir. Kök Türk abidelerinde Bilge Kağan sözlerine “Sizler anam katun, büyük annelerim, hala ve teyzelerim…” diye başlamaktadır. Türk töresine göre kadına iyi davranılması gerekmektedir. Ayrıca Türk destanlarında kadın daima erkeğinin yanında olup onun güç ve ilham kaynağı olmuştur.
  • İslâmiyet öncesi Türk toplum hayatının ve yönetim anlayışının bir yansıması olarak kadının saygın ve etkin rolü İslamiyet sonrasında da devam etmiştir. Kadın, sosyal hayatın her alanında yer alır; at biner, kılıç kuşanır ve üretime katkı sağlardı. Örneğin Tuğrul Bey’in eşi Altuncan Hatun at binen, kılıç kuşanan, askere komuta eden kadınlardan birisiydi.
  • Türkiye Selçukluları Dönemi’nde kurulup varlığını Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarına kadar devam ettiren Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği) adlı kadın örgütü toplumsal hayatta önemli bir rol oynamıştır. Moğollar, Kayseri Kalesi’ni kuşattıklarında bu örgütteki kadınlar, şehri savunanlar arasında yer almıştır.
  • Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kadın haklarına yönelik birçok adım atıldı. Kız çocukları için modern okullar açıldı. Ayrıca kadınların işçi olarak çalışmasına ve devlet memuru olmasına izin verildi.

Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt Diğer Bilgiler

  • Kurtuluş Savaşı yıllarında erkekler cephede düşmanla mücadele ederken Türk kadınları onlara cephe arkasında destek vermiştir. Türk kadını yeri geldiğinde evin geçimini ve çocukların bakımını üstlenmiş, yeri geldiğinde cepheye silah ve cephane taşımıştır. Ayrıca cephe gerisinde askerlerin sağlık, beslenme ve giyinme ihtiyaçlarının karşılamasına da yardımcı olmuştur.
  • Şerife Bacı, Kara Fatma, Halime Çavuş, Nezahat Onbaşı, Gördesli Makbule, Tayyar Rahmiye Milli Mücadele Dönemi’nde düşmana karşı savaşan kadın kahramanlarımıza örnektir.
  • Sosyal yaşamda, üretimde ve siyasi yaşamda, kadının önemini kendi çağdaşı olan liderlere göre daha önce fark eden Mustafa Kemal Atatürk, bu alanlarda kadın haklarıyla ilgili önemli değişimler yapmıştır.
  • Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının sosyal, ekonomik ve siyasal haklara kavuşması için bazı çalışmalar yapmıştır. 17 Şubat 1926 yılında Türk Medeni Kanunu kabul edilmiştir. Böylece Türk kadını, sosyal ve ekonomik haklara sahip olmuştur. Daha sonra Medeni Kanun ile kadına verilen hakları aktardık.
  • Daha sonra kadınlara siyasi hakların ne zaman verildiğini aktardık. Kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı verilmiştir. Daha sonra 1933 yılında muhtar seçimlerine katılma hakkı verildiğini aktardık. Son olarak 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildiğini vurguladık. Ayrıca ilk kadın belediye başkanı ve muhtarın ismini verdik. Yine 1935 yılında yapılan genel seçimlerindeki kadın milletvekillerinin resimlerini vurguladık.
  • Türk kadını; anayasa, Medeni Kanun ve seçim yasaları sayesinde haklarına dünyadaki birçok ülkeden önce ulaşmıştır.
  • Toplumsal yaşamda iş, meslek edinme, yönetme gibi alanlarda kadınlara, çocuklara, engellilere ayrıcalık tanımaya pozitif ayrımcılık denir. Ayrıca ülkemizde kadına yönelik pozitif ayrımcılıkla ilgili farklı örnekler verdik. Böylece öğrencilerin konuyu daha iyi anlamasına yardımcı olmaya çalıştık.
  • Slaydımızın sonuna doğru cinsiyet ayrımcılığı kavramının tanımını yaptık. Kadına yönelik şiddet konusunu aktardık. Ayrıca kadına yönelik şiddet türlerini ve böyle bir durumda aranması gereken numaraya aktardık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Dünden Bugüne Türk Kadını Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!