ÇağdaşLiseYıllık Planlar

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Yıllık Plan 4 Saatlik

ÇAĞDAŞ TÜRK ve DÜNYA TARİHİ DERSİ YILLIK PLAN (4 SAATLİK)

Bu yazımızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Yıllık Plan 4 Saatlik örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı 12.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi haftada iki veya dört ders saati  olarak seçilebilmektedir. Ayrıca bu ders Sosyal Bilimler lisesinde 12.sınıfta zorunla dersler arasında yer almaktadır.  Bu yıllık plan 4 saatlik ders için hazırlanmıştır. Yıllık planın boyutu 43 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Yıllık Plan 4 Saatlik

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (4 Saatlik) Öğretim Programı  Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra No Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 7 21 14,6
2 İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 7 28 19,4
3 SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 5 22 15,3
4 YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 6 33 22,9
5 KÜRESELLEŞEN DÜNYA 7 40 27,8
Toplam 32 144 100

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Öğretim Programının Genel Amaçları

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî Eğitiminin
Genel Amaçları ile Türk Millî Eğitiminin Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;

  • 20. Yüzyılın başlarından günümüze kadar dünyada ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bilgi edinmeleri,
  • Dünyada meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel gelişmelerin Türkiye’ye etkileri. Ayrıca bu gelişmeler karşısında Türkiye’nin tavrını ve Türkiye’nin dünyadaki rolünü anlamaları,
  • Kendilerini geliştirerek 21.yüzyılın gelişen ve değişen gereksinimlerine yanıt verecek bir donanım kazanmaları,
  • Öğrenciler geleceğe yönelik öngörülerde bulunabilmeleri,
  • Küreselleşen dünyada, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel olayların çok boyutluluğunu farklı bakış açılarıyla ve karşılaştırmalı olarak değerlendirmeleri,
  • Millî tarih ve kültürümüz konusunda bilinçli ve duyarlı bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bunların yanı sıra dünyadaki farklı kültürlerle etkileşimde bulunabileceklerdir. Ayrıca entelektüel ve sosyal becerilere sahip bireyler olarak yetişmeleri,
  • Küresel dünyada meydana gelen olayların tarihsel arka planını irdeleyip / anlayıp değerlendirebilecek bir bakış açısı kazanmaları,
  • Son yıllarda medyada yaygınlaşan popüler tarih tartışmaları ve tarih temalı yapımların kapsamları ile niteliklerini yorumlayabilecek beceriler kazanmaları,
  • Medeniyet tasavvuru geliştirerek geleceğe dönük planlar yapabilmeleri,
  • Dünyada yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyokültürel gelişmeler hakkında bilgiler verilmelidir. Ayrıca bu gelişmelerin toplumlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Bu dersin işlevsel bir şekilde uygulanabilmesi için öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda verilmiştir;

  • 9.sınıf Tarih dersi “Tarih ve Tarih Yazıcılığı” ünitesinde yer alan kazanımlar, tarih metodolojisi ile ilgilidir. Öğrencilerin bu ünitede kazandığı bilgi ve becerileri, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde de kullanmaları sağlanmalıdır.
  • Ünite kazanımlarının sıralanışında, kronoloji temelli anlayış esas alınmıştır. Ayrıca ünite içerikleri bütüncül bir bakış açısı esas alınarak hazırlanmıştır. Nedensellik ilkesi ve kronolojik sıralamaya uygun olarak değişim ve süreklilik algısı ile tarihsel anlamayı sağlayabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu bakımdan kazanımların sıralamasında değişiklik yapılmamalıdır.
  • Öğrenciler, tarih alanında araştırma yaparken tarih biliminin araştırma yöntem ve tekniklerini kullanmalıdır. Tarih bilimine ait kavramları ve tarihsel düşünme becerilerini doğru kullanmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca aktif olarak kütüphanelerden yararlanma konusunda teşvik edilmelidir.
  • Öğrenciler öğretim programındaki konu ve kazanımlar doğrultusunda tarihsel metin
    oluşturmaları teşvik edilmelidir. Bu metinleri yazarken öğrencilere rehberlik yapılmalıdır. Bunun yanında öğrencilerin döneme ait adlandırmaları, tarihsel deyim ve kavramları doğru kullanmalarına özen gösterilmelidir. Ancak öğrencilerden bir tarihçi gibi metin yazmaları beklenmemelidir.
  • Biyografi çalışmalarında dönemin fikir, sanat, spor, müzik, edebiyat vb. alanlarında öne çıkan şahsiyetlerine yine o dönemin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri dikkate alınarak yer verilmelidir.
  • Ders işlenişi ve uygulamaları planlanırken inceleme gezilerine önem verilmelidir. Bu kapsamda tarihi mekânlara öğretmen denetiminde sanal müze ziyaretleri yapılmalıdır. Ayrıca çevre ve okul imkânları uygun ise tarihi mekân ve müze ziyaretleri yapılması sağlanmalıdır. Bu gezilerin her aşaması planlanıp çalışma kâğıtları hazırlanmalı ve değerlendirilmelidir.
  • Dersin işleniş ve uygulamalarında görsel iletişim araçlarına yer verilmelidir. Bunlar arasında slayt, bilgisayar, televizyon, etkileşimli tahta, internet, EBA vb. kullanabilirsiniz. Ayrıca kazanımlara uygun olarak belgesellerden, filmlerden vb. yararlanılmalıdır.

Bu sayfamızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Yıllık Plan 4 Saatlik örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!