5.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Bilinçli Tüketici Slayt

 Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi beşinci konusu olan Bilinçli Tüketici Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,80 mb olup slayt 32 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.5.6. Bilinçli bir tüketici olarak haklarını kullanır. Bu slaytla birlikte bilinçli bir tüketici olarak haklarınızı öğrenerek kullanacaksınız.
Bilinçli Tüketici Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Bilinçli Tüketici Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 5.Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim kapsamında yer almaktadır. Bu ünitedeki altıncı konu olan bilinçli tüketici içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar bilinçli tüketici, tüketici hakkı, fiş, fatura, vergi ve garanti belgesidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Mal ve hizmetleri belirli bir ücret karşılığında satın alarak kullanan kişilere tüketici denir. Ayrıca reklamların etkisinde kalarak yanlış karar vermeyen, kaliteli yerli malı alan, alışverişlerinde aile ve ülke ekonomisine yararı ön planda tutan kişiye bilinçli tüketici adı verildiğini vurguladık.
  • Konunun daha iyi anlaşılması için ders kitabında yer alan örnek bir durumu aktardık. Ayrıca bu örnek durumu aktarırken farklı görseller kullandık. Örnek durum Sinan adı verilen bir çocuğun ağzından anlatılmaktadır. Sinan, cumartesi günü annesi ve babası ile birlikte gıda maddeleri almak üzere alışverişe çıkmıştır. Alışverişten sonra evlerine döndüklerinde, aldıkları peynirin koktuğunu fark etmişlerdir. Ayrıca peynirin tadının da kötü olduğunu vurgulamıştır.
  • Market, evlerine çok yakın olduğundan babası Sinan’ı peyniri değiştirmek üzere markete göndermiştir. Sinan marketteki görevliye ”Biz, yarım saat önce bu marketten peynir almıştık. Peynir bozuk çıktı. Değiştirmenizi istiyorum.” demiştir. Daha sonra marketteki görevli ürünü ve satış fişini istemiştir. Sinan istenen belgeleri kasiyere sunmuştur. Görevli kişi, ilgili bölümde çalışanlarla görüştükten sonra Sinan’ın yanına gelmiştir. Gerekli incelemelerin yapıldığını ve ürünü yenisiyle değiştirdiklerini söylemiştir. Sinan teşekkür ederek evinin yolunu tutmuştur. Ayrıca bu örnek durum ile ilgili etkinliğe de yer verdik.
  • Gıda alışverişlerinde ürünlerin üzerinde  sembol ve açıklamaları  aktardık. Ürünlerin üzerinde yer alan üretim ve tüketim tarihleri, o ürünün sağlıklı bir şekilde tüketileceği zaman aralığını gösterir. Türk Standartları Enstitüsünün kalite standartlarına göre üretildiğini ve güvenle tüketilebileceğini gösterir.
  • Ürünlerin üzerin Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı logosu yer alabilir. Bu logo ürünün sağlığa uygun olarak üretildiğinin, bakanlık tarafından kabul edildiğini gösterir. Ayrıca geri dönüşüm simgesi paketlerin, ambalajların geri dönüşümünün sağlanabileceğini gösterir. Böylece ülke ekonomisine katkı sağlanmış olur.

Bilinçli Tüketici Slayt İçeriği Diğer Bilgiler

  • Alo 174 besin maddeleri ile ilgili problemlerimizi bildirebileceğimiz iletişim hattıdır. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı satın aldığınız ürün ve hizmetlere yönelik şikâyetlerinizi bildirebileceğiniz, sorunlarınıza çözüm arayabileceğiniz bir danışma hattıdır. Bu hat tüketicilere hangi yönlerden kolaylıklar sağlamaktadır?
  • Her tüketici, ürün memnuniyetsizliğinden kaynaklanan şikâyetlerini nereye bildireceğini bilmeyebilir. Bu ihtiyacı karşılamak için bakanlıklar, e-devlet uygulaması kapsamında tüketici bilgi sistemi geliştirmiştir. Tüketicilere genel ağ üzerinden bu tür uygulamaların sunulmasının faydaları nelerdir?
  • Dayanıklı tüketim ürünlerini satın alırken satıcı tarafından müşteriye garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve fatura verilir. Bu belgelerde herhangi bir eksiklik olduğunu düşünüyorsanız mutlaka satıcıya belirtmelisiniz. Bu belgeler aldığımız üründe bir özür çıkması durumunda ürünün değiştirilmesinde veya tamirinde gereklidir.
  • Daha sonra slaydımıza Tüketici Hakem Heyeti nedir? sorusu ile devam ettik. Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan karar mercileridir. Tüketiciler, aldıkları ürünle ilgili haklarını e-devlet üzerinden arayabilecekleri gibi il tüketici sorunları hakem heyetleri veya ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerine de başvurarak haklarını arayabilirler.
  • Aldığınız bir gıdadan dolayı zehirlenme olayı yaşadığınızı ya da aldığınız bir dayanıklı tüketim malının arızalı çıktığını düşünün. Bu ve benzeri durumlarda zararımızı telafi edebilmek için alışverişimizi belgelendirmemiz gerekir. Fiş ya da faturamızı ilgili birime ulaştıramazsak tüketici olarak hiçbir haktan yararlanamayız. Ayrıca slaydımızda Gelir İdaresi Başkanlığının bu konuyla ilgili açıklamalarından oluşan etkinliğe yer verdik.
  • Slaydımızın sonuna doğru bilinçli tüketici konusu ile ilgili verilen ven şeması etkinliğini ekledik. Ayrıca tablo üzerinde bilinçli bir tüketicinin yapıp yapmayacağı durumları gösteren etkinliğini paylaştık

Bu sayfamızda 5.sınıf Bilinçli Tüketici Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!