OrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Kültürel Özelliklerimiz Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yedinci konusu olan Kültürel Özelliklerimiz Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 2.Ünite: Tarihi ve Kültürel Değerlerimiz konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaytımızın toplum boyutu 14,7 mb olup slayt 24 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.5.2.3. Ülkemizin çeşitli yerlerinin kültürel özellikleri ile yaşadığı çevrenin kültürel özelliklerini karşılaştırarak bunlar arasındaki benzer ve farklı unsurları belirler. Bu slaytla birlikte Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklerin benzerliklerini ve farklılıklarını öğreneceksiniz.

Kültürel Özelliklerimiz Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Kültürel Özelliklerimiz Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 5.sınıf 2.Ünite: Tarihi ve Kültürel Değerlerimiz içerisinde yer almaktadır. Slaytımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Halk arasında yaşayan ve nesilden nesile aktarılan davranış veya ürünler, kültürümüzün bir parçası olduğunu slaytımızda vurguladık. Buna el sanatları, geleneksel evler, mahallî kıyafetler, masallar, mâniler, ninniler, efsaneler, halk oyunları, âdet ve inançlar örnek olarak gösterdik. Bunların bir kısmı günden güne kaybolmakta, unutulup gitmekte olduğunu üzülerek aktardık. Ayrıca ülkemizin birçok yerinde aynı konuyla ilgili benzer kültürel özellikler olduğu gibi farklı kültürel özelliklere de rastlamaktadır.
  • Slaytımızın devamında doğum, yiyecek, içecek ve ölüm ile ilgili kültürel özellikleri içeren, illere göre hazırlanmış bir tabloya yer verdik. Bu tablodaki boş yerleri dersin işlendiği çevrenin kültürüne uygun olarak doldurmanızı istedik. Ayrıca tabloda yer alan kültürel özelliklerden aynısı veya benzeri varsa işaret koymanızı istedik.
  • Kültürümüzü yansıtan bir diğer unsur Türk müziği ve müzik aletleri olduğunu yazdık. Bu konuda çeşitli müzik aletlerinin ismini ve fotoğrafını verdik.
  • Ülkemizin kültürel özelliklerinden biri olan nevruz hakkında bilgi verdik. Nevruz, eski takvimlere göre yılın ve baharın ilk günü sayıldığını aktardık. Ayrıca kardeşlik, paylaşma, barış ve dostluk duyguları ile her yıl 21 Mart’ta kutlandığını da vurguladık.
  • Daha sonra çocuk oyunları hakkında bilgiler verdik. Bu oyunlardan ip atlama, seksek, beştaş, evcilik, çelik çomak, saklambaç gibi oyunları vurguladık.
  • Slaytımızın yine en önemli konuları arasında yer alan halk oyunları ile ilgili bilgiler verdik. Bu konuda zeybek oyununun Batı Anadolu’da yaygın olduğunu aktardık. Ayrıca zeybek oyunu ile ilgili yaklaşık bir dakikalık video da slaytımıza ekledik. Daha sonra Ordu, Trabzon ve Rize yöresinde oynanan Horon  hakkında bilgi verdik ve yine video ekledik. Son olarak Erzurum ve çevresinde yaygın olan bar hakkında bilgi ve video ekledik. Ancak şunu da belirtelim ki ülkemizin değişik yörelerinde daha bir çok halk oyunu yer almaktadır. Ama kitapta üç oyun hakkında bilgi verdiği için slaytımızda da bunlar hakkında bilgi verdik.
  • Son olarak asker uğurlama törenleri ile ilgili bilgiler verdik. Ülkemizin değişik illerinde asker uğurlama ile ilgili yapılan gelenek ve görenekleri aktardık. Ayrıca siz de bulunduğunuz çevrede asker uğurlama ile ilgili ne tür gelenek ve görenekler olduğunu yazabilirsiniz.

Bu sayfamızda 5.sınıf Kültürel Özelliklerimiz Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!